הלילה הזה כולו צמחים

רובכם כבר ודאי נחשפתם למגמה ההולכת ומתגברת של טבעונות - תזונה שמבוססת על הצומח בלבד, בלי שום מרכיב שמקורו מן החי, כולל בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים ודבש. זה התחיל מטפטוף דק, הפך לרבבות של צפיות בהרצאה המדוברת של היהודי האמריקאי גארי יורופסקי, והפך לכמעט דבר שבשגרה בתפריטים של מסעדות, סדנאות בישול וארוחות משפחתיות. אם היה נדמה שמדובר בטרנד אופנתי, נראה שהטבעונות הפכה בשנה האחרונה לתופעה יציבה ומרכזית, שנשענת על מערכת ערכים שלמה, שכוללת אכילה בריאה יותר, שמירה על איכות הסביבה ודאגה לשלומם של בעלי החיים.
אבל מה שבימי חולין מתחיל להיות יותר נורמטיבי ופחות מעורר רתיעה ותמיהה, עדיין דורש התייחסות מיוחדת כשזה מגיע לחגים. דבר אחד הוא להימנע ממוצרים מן החי בארוחת הערב הביתית, דבר אחר לגמרי הוא לחגוג את ליל הסדר כהלכתו בלי המאכלים המוכרים והמסורתיים המלווים אותו.
אז איך מכינים קניידלעך טבעוניים?
תתפלאו, דווקא לקניידלעך בלי ביצה יש לא מעט מתכונים ברשת. בכלל, אין כמעט מתכון שאין לו גרסה טבעונית בעברית או באנגלית, עבור מי שממש מנסה לשחזר את הטעמים המוכרים או לפחות את המראה הקלאסי של המנות שהוא בחר לא לאכול. עדיין לא ניסיתי להכין, אבל אני בטוחה שאפשר להגיע לתוצאות לא רעות. אני באופן אישי מעדיפה לא לחפש תחליפים, אלא לאכול את מה שיש ולא את מה שאין.
איך אפשר לחגוג פסח בלי גפילטע-פיש?
למי שממש רוצה יש מתכונים שמדמים את הקציצה האפרפרה עם עיגול הגזר, לפחות מבחינת הצורה והמרקם. כשאני עבדתי על מתכוני הפסח שלי, חיפשתי משהו אחר - מנה אישית, עגולה, ממולאת, חגיגית - משהו שיזכיר לי את הטקס שבהגשת הדג לשולחן, ולאו דווקא ינסה לחקות את הטעם או הצורה. יש כאן הרי רעיון מסוים וזה מה שהנחה אותי. התוצאה במקרה של המנה הזאת היה קולרבי אפוי ממולא, נימוח ומתקתק. מנה מרהיבה שהרבה אנשים הכינו לארוחת החג. ככה אני מתייחסת לליל הסדר - מחפשת מתכונים לפסח שיהיו טעימים, חגיגיים ומיוחדים, כאלה שיעבירו את התחושה ולא רק את הטעם. שיעשירו את השולחן ויציינו את פסח לא רק כחג היציאה מעבדות לחירות, אלא גם כחג האביב, חג ירוק עם המון ירקות עונתיים נהדרים וטריים, שהארץ שלנו התברכה בהם. בכתבת הפסח שאני שוקדת עליה בימים אלה עם בשלנית מדהימה ממוצא סורי, נכין כמה מנות מסורתיות בגרסאות טבעוניות: קציצות פראסה, פראסה ממולאת ותבשיל פול עם אורז ומרק חמוץ. אני בטוחה שזה יהיה מאד טעים לכולם.
אחרי שפתרנו את עניין האוכל, מה לגבי שאר סממני החג? הרי יש זרוע של עוף בצלחת הסדר.
אני לא בקיאה בכל ההלכות, אבל גם לסממנים האלה אפשר למצוא תחליף מאד בקלות. את הביצה מחליפים הרבה פעמים בתפוח אדמה ואפשר בכל פרי או ירק עגול, אפילו פסיפלורה. לפי מה שקראתי, הזרוע היא זכר להקרבת הקורבנות בבית המקדש ויכולה להיות מוחלפת בתבשיל אחר. מה שנשמע לי הכי מתאים זה תבשיל סלק, שצבעו כצבע דם. אבל יש כאלה שממש רוצים להתרחק מסמלים של פגיעה ביצורים חיים, כמו משפחה שכתבה לי שאצלם מניחים בצלחת זרוע קטנה של בובה. אפשר גם להתייחס לזה בהומור, למה לא.
ובני המשפחה לא מתלוננים?
ברור שצריך רגישות ודיאלוג סביב ארוחת החג, שמפורסמת בהיותה מוקד לחיכוכים ובעיות פנים-משפחתיות. הפתרון שלי הוא דווקא לתקשר את הטבעונות שלי החוצה בחיוך, בסבלנות ועם הרבה אוכל טעים. בחג הקודם ביקשתי מהמארחת לא לטרוח והבטחתי להביא לעצמי ולבן דודי הטבעוני אוכל שיתאים לנו. והרי זה פלא, כל המסובין טרפו את המנות הטבעוניות, כולל קינוחים ועוגות, וביקשו את המתכונים. אגב, לקינוחים טבעוניים יש יתרון אדיר, מכיוון שבאופן טבעי הם תמיד קינוחי פרווה ומתאימים לכולם.
אז ארוחה כזאת יכולה להיות טעימה ומשביעה. אבל מה לגבי הבריאות?
לא חושבת שאנשים באים לליל הסדר כדי לאכול בריא, אבל אם כבר חוששים לבריאות, דווקא ארוחת חג טבעונית, שיש בה הרבה ירקות, היא הארוחה הבריאה יותר ובטח גם הקלה יותר לעיכול. ישנן הרבה דעות קדומות ופחדים סביב התזונה הטבעונית, אבל ככל שהיא הופכת נפוצה יותר, ככה גם חוקרים אותה יותר. המסקנות האחרונות של המחקרים הרציניים ביותר, כמו זה של בית הספר לרפואה של הארוורד או נייר העמדה של איגוד הדיאטנים האמריקאי קובעים, שמזון מן הצומח מבוסס ירקות ופירות הוא הטוב ביותר למניעת תחלואי העולם המערבי. כמובן שצריך לדאוג שהאוכל יהיה מאוזן ומגוון, אבל אין שום בעיה לקבל את כל מה שהגוף שלנו צריך מתזונה צמחית בלבד, בתוספת ויטמין B12 שכיום אין לנו איך לקבל באופן טבעי. ככה שגם אני, שהגעתי לטבעונות מתוך חמלה על בעלי החיים, זוכה בבונוס בריאותי אדיר.
אמרת ליל סדר ירוק, חוץ מירקות הוא באמת גם אקולוגי יותר?
זה משהו שגם אני לא הבנתי עד כמה המשמעות שלו גדולה לפני שהפכתי לטבעונית. התברר לי שתעשיית המזון מן החי היא לא רק אכזרית כלפי בעלי חיים, היא גם מאד אכזרית כלפי כדור הארץ. האו"ם קבע כבר בשנת 2006 בדוח רחב יריעה בשם "צילו הארוך של משק החי" שתעשיית המזון הזו היא המזהמת והמזיקה ביותר לסביבה, יותר מכל כלי התחבורה בעולם גם יחד. פליטת גזי החממה, זיהום המים ובזבוז משאבים יקרים של מים ואדמה חקלאית פשוט מכרסמים בכדור שאנחנו חיים עליו. זה כמו לאכול בשר ביד אחת וביד השניה לנסר את הענף שאנחנו יושבים עליו. כך שכל הימנעות מצריכת המוצרים האלה היא לטעמי ממש בבחינת הצלת נפשות של כל היצורים שחיים על פני כדור הארץ. ליל סדר על טהרת הצומח מאפשר לכולם ליהנות מחג פסח כשר, טעים ושמח.
הבלוג שלי - מתכונים מאת אורי שביט