מוטקה > בלוגים > אוריינות דיגיטלית > תחבורה ציבורים חכמה

תחבורה ציבורים חכמה

זוכרים את הימים שכשנסענו באוטובוס למקום לא מוכר, היינו צריכים להגיע לתחנה בשעה משוערת שבה יגיע האוטובוס על פי לוח זמנים קבוע שכמעט ולא היה משתנה. האוטובוס כמעט תמיד היה מאחר ואם היו שיבושים בדרך לא היתה כל דרך לעדכן את הנוסעים הממתינים בתחנות. היום יש תחבורה ציבורית חכמה.
תחבורה ציבורים חכמה

זוכרים את הימים שכשנסענו באוטובוס למקום לא מוכר, היינו צריכים להגיע לתחנה בשעה משוערת שבה יגיע האוטובוס על פי לוח זמנים קבוע שכמעט ולא היה משתנה.

האוטובוס כמעט תמיד היה מאחר כי לוחות הזמנים כמעט ולא היו משתנים ואם היו שיבושים בדרך לא היתה כל דרך לעדכן את הנוסעים הממתינים בתחנות.

וכשכבר עלינו על האוטובוס (זוכרים? מקום לא מוכר) היינו מבקשים מהנהג שיגיד לנו איפה לרדת, או שואלים את היושבים מסביב, ואז או שהוא זכר או שמישהו אמר – "אני חושב שזה כאן... אבל תשאל את הנהג", וכשהיינו שואלים את הנהג לא פעם הוא אמר "אה כבר עברנו מזמן למה לא הזכרת לי...?" וודאי שהוא שכח כי לרוב הוא היה עסוק בלהתווכח עם נוסע אחר אם לעצור או לא, או בכלל היה עסוק בלהחזיר עודף לנוסעים שזה עתה עלו.

שירות מפוקפק. בטיחות בודאי שלא היתה שם.

אני זוכר בשנות השבעים בביקור בעיר אירופאית, נסעתי פעם ראשונה באוטובוס ציבורי. את האוטובוס הוביל בבטחה נהג לבוש מדים מצוחצחים שעסק רק בנהיגה ולא בדק כרטיסים. ואני הלכתי לחפש איפה יושבת הקריינית בעלת הקול הנעים שמכריזה לפני כל תחנה את שם התחנה ואת שם התחנה הבאה. טכנולוגיה המזהה את מיקום האוטובוס או החשמלית באופן אוטומטי על ידי שבבים אלקטרונים בתחנות השירות היתה קיימת כבר הרבה שנים. אבל אצלינו כאן בארץ התחב"צ היה מונופול של חברה אחת, "אגד" שנוהל בשמרנות וחוסר מעוף ושירותיות.

 

היום יש תחבורה ציבורית חכמה

 

הרעיון שמכשיר אחד קטן שבמקור יועד ליצר תקשורת ביני לבין נמען שאליו אני מתקשר, עושה בשבילנו הכל, הגיע גם אל התחבורה הציבורית ומאפשר לקבל שירות מושלם מהטלפון הנייד עבור כל הצרכים שהיה מספק לנו נהג האוטובוס "המסכן" שלצד האחריות על בטיחות הנהיגה, היה צריך לתת שירותי מכירה, שירותי ניווט, שירותי תזכורת וכריזה ומענה לכל נוסע שלא באמת למד איפה הקו שזה עתה עלה עליו, עוצר.

ניווט באמצעות רשת תקשורת אינטרנטית המזהה מיקום על פי אות לווייני קיים בכל מכשיר נייד. וכל כלי תחבורה מצויד בו לצורך זיהוי מיקום ותכנון רשת התחבורה הציבורית תוך כדי תנועה (אונליין). כך שהשליטה היום היא בידינו הנוסעים.

השימוש באפליקציות ייעודיות להכוונה בתחבורה הציבורית יש יתרון עצום וכדאי מאוד להיות מיומן בהן אם רוצים להשתמש בתחבורה ציבורית, גם כאן בארץ וגם בחו"ל.

אזכיר שלכל חברות ההסעות כגון רכבת ישראל, אגד, קווים, וחברות מוניות העובדות באמצעות אפליקציות, יש אפליקציות יעודיות לשימוש בשירותים שלהם.

כדאי להכיר ולדעת להשתמש באפליקציות המנתבות אותנו בבטחה בין השירותים של החברות השונות ומאפשרות לנו ליצור מסלולי הגעה באמצעים שונים תוך שילוב של כל נותני השירותים. אפליקציות נפוצות שנותנות את השירותים האלה הן גוגל מפות (Google maps) ואפליקציה מוביט (Moovit).

מוביט מתמחה באופן מיוחד במתן שירותי תחבורה ציבורית מכל הסוגים תחת מסך אחד ואף מאפשרת לנו תשלום עבור תחבורה ציבורית כולל שימוש בהנחות השונות שלהן אנחנו זכאים:

כדי להשתמש באפליקציה לתחבורה ציבורית ביעילות חשוב שנכין אותה לפני השימוש. מה צריך אם כך לעשות:
 

1. צריך להתקין את האפליקציה מראש על ידי הורדה מחנות האפליקציות בהתאם לסוג הטלפון שבו אנחנו משתמשים.

2. לתת לאפליקציה רשות לזהות את המיקום שבו אנחנו נמצאים בכל זמן, וכך היא תוכל להציע עבורינו שירות בהתאם למיקום שלנו ובהתאם ליעד שאליו נבקש להגיע.

3. ליצור עבור עצמינו פרופיל איש בהתאם לדרישת האפליקציה על מנת שתוכל להתוות עבורנו מסלול עם העדפות שלנו. למשל אם אני לא רוצה להשתמש ברכבת, אם אני צריך תחבורה המתחשבת בנכים, אם אני רוצה שהמסלולים שאותם אני מרכיב לעצמי ישמרו לשימוש עתידי... וכו'

 

תגובות  1  אהבו 

47
תחבורה ציבורית חכמה? ביחס לתחבורה בשנות ה-80 כן. ביחס לתקופה שלנו - עם הטכנולוגיה של היום - אנחנו עדיין בשנות השמונים.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניווט וויזואלי עם כלי גוגל
במאמרים קודמים בבלוג הטכנולוגי שלי כתבתי על "אימפריית המידע" של גוגל. גוגל נולד כמנוע חיפוש בסוף שנות...
לקריאת הפוסט
אימון חשיבה עם הטלפון הנייד והמחשב
הטלפון הנייד הפך להיות חלק בלתי נפרד מחיינו. רבים ביננו נפרדים מהמכשיר הנייד שלהם רק בשנתם ובשעת המקלחת....
לקריאת הפוסט
גוגל - אימפריה של מידע
חיפוש וויזואלי הוא צורה מתפתחת של טכנולוגיה המרחיבה את תחום חיפוש המידע לכיוונים חדשים. חיפוש ויזואלי מקרב...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה