1114אירוע בולגרי במוזיאון תא

1114אירוע בולגרי במוזיאון תל אביב
צילומים-אלי ליאון
לרגל ה24 במאי יום התרבות,הספרות הבולגרית והכתב הבולגרי-סלאבי וכן לרגל 70 שנה מהצלת יהודי בולגריה בתקופת השואה ע"י מדינת בולגריה והעם הבולגרי,המרכז לתרבות בולגריה בישראל בשיתוף שגרירות בולגריה אירגנו ערב תרבותי מוסיקלי בהשתתפות שגריר בולגריה בישראל מר דימיטר מיכאילוב המדבר עברית שוטפת ואנדרי קובאצב ציר בולגריה בפרלמנט האירופי שבא במיוחד לישראל לאירוע זה.
השגריר בדברי ברכתו מצא קשר בין חג הספרות לבין השואה בכך שאמר שכאשר משטר מתחיל לשרוף ספרים מהר מאוד הוא מגיע גם לשריפת אנשים.
בולגריה הצילה את כל היהודים בעלי דרכון בולגרי וכך היתה המדינה היחידה באירופה שעשתה זאת.
לו כל מדינות אירופה היו עושים מה שבולגריה והעם הבולגרי עשו אז,היום עוד שישה מיליון יהודים יכלו להיות איתנו ...
האחים קיריל ומטודי מסלוניקי כשראו שאי אפשר לקרוא היטב תרגום של כתבי הקודש כתובים בשפה היונית,
המציאו במאה השמינית את הא-ב הסלאבי הנקרא היום הכתב הקירילי וביוזמת ועזרת המלך הבולגרי של אז בוריס הראשון, כתב זה הופץ בבולגריה ובין העמים הסלאויים האחרים.היום כותבים בכתב זה למעלה מ300 מיליון איש כולל כל הרוסים.הבולגרים היו הראשונים שהשתמשו בכתב זה וכל העמים הסלאויים האחרים המשתמשים בכתב הקירילי לקחו אותו מהם.
יום ה24 במאי הנו יום המוקדש בהוקרה וזכרון לאחים קיריל ומטודי.
הערב שהיה עשיר בהופעות מוסיקליות שונות נפתח עם שירים ששרו תלמידי בית ספר בולגרי.
מקהלת צדיקוב שנוסדה בבולגריה לפני 104 שנים והמשיכה את פעולותיה בישראל תחת שרביטו של יצחק גרציאני שהיה גם מנצחה של תזמורת צה"ל, המשיכה ושרה שירים בבולגרית,עברית ולאדינו תחת ניצוחו של המנצח העכשוי של המקהלה משה נור.המוטו של המקהלה הוא הפתגם הבולגרי "מי ששר אינו חושב רעות"koito pee zlo ne misli".
סופר לקהל שהיהודים הבולגריים היו העדה שנקלטה הכי טוב בארץ וללא בעיות כל שהן.היא הקימה 8 אירגונים שונים
לטובת יוצאי בולגריה וכלל ישראל. ביניהם אפשר לציין את המקהלה,מכבי יפו,בנק קופת עליה,בית אבות ברשל"צ ועוד.
לא פלא הוא שאין אף בדיחה על יהודים יוצאי בולגריה.יהודים אלו שומרים על קשר עם ארץ הולדתם שהיא המולדת הראשונה שלהם-הם וילדיהם.נציג הפרלמנט האירופי החמיא להם ואמר שהם גם שומרים עד היום על השפה הבולגרית למרות שבבית מדברים עברית והם בעצם חלק מהעם הבולגרי.
בהמשך שמענו את נגינתו של החצוצרן אריק דוידוב,את שירתה של וליה בלקנסקה-זמרת עם שהגיע במיוחד מבולגריה
ושרה שירי עם בולגריים בקול המיוחד של הזמרות הבולגריות שזכה להצלחה עולמית תחת השם"מיסתורי הקול הבולגרי".היא לוותה ע"י פטר יאנב בכלי בולגרי עממי-גאידה-שהוא בעצם חמת חלילים עשוי מעור וקיבה של כבס.
הערב המיוחד,המענין והמגוון הסתיים בשירתה של הזמרת המפורסמת מבולגריה מרגריטה חרנובה שגם היא הגיע במיוחד לאירוע לארץ ושרה שירי פופ.
לראות או לא לראות:היה זה אירוע יפה,מכובד ומענין שחגג מצד אחד חג בולגרי ומצד שני הביע הוקרה ותודה לבולגריה שהצילה את יהודיה.
נכתב על ידי elybikoret-אלי ליאון , 26/5/2013 10:35
אלי ליאון
[email protected]
טל03-6856786
054-249-34-88
עיתונאי-מבקר אמנות,חבר אגודת העיתונאים ת"א ותא המבקרים שליד האגודה.