הוא לא משלנו אבל הוא אמיץ

לא בכל יום אנו רואים אדם אמיץ שיודע לבטא את האמת גם אם היא אינה מוצאת חן בעיני בני עמו. כתבה מעניינת על פלסטיני שעבדב "ב,בצלם" שגייס אותו לתעד את הפרת זכויות האדם על ידי ישראל. הוא התפטר כי בצלם לא הסכים לטפל גם בהפרת זכויות האדם על ידי הרשות הפלסטינית. ואז הקים אגודה לטיפול בהפרת זכויות האדם על ידי הרשות הפלסטינית. מה שחשוב שהוא רואה את התמונה הכללית שאינה מחמיאה לרשות. הכלכלה תלויה בכלכלה הישראלית התומכת. .חשוב לעיין בכתבה כי היא מסבירה יותר מכל את התנהלותה של הרשות הפלסטינית ואת חוסר הנכונות לטפל בשיקום הפליטים על מנת להנציח את הבעיה.הוא מתנגד לחרמות של ה BDS שמאורגנות באירופה ובארהב ואין להן זכר בשטחי הרשות. צריך ביצים בכדי לומר את מה שהועלה בכתבה ואם הוא לא חשש להעלות את הדברים כניראה ויש לו ביצים גדולות. חחח
הנה הכתבה:
.לוג זירת הניתוחים - פוסטים אחרונים ארז צדוק
באסם עיד – הכירו
הוא פעיל זכויות אדם פלשתיני, עבד 7 שנים ב'בצלם', הקים ארגון משלו, נעצר ע"י ערפאת ושוחרר בהתערבות אמריקאית, והוא אומר את מה שלדעתו הרוב רוצה לומר ולא יכול. באסם עיד – הכירו.
ארז צדוק
29.03.2016 08:50
8תגובות
את באסם עיד אני מכיר יומיים. פגשתי אותו אתמול לראשונה בפילדלפיה. הגענו שנינו לכאן כחלק ממסע הרצאות באוניברסיטאות ובקהילות יהודיות בארה"ב בנושא ה-BDS, החרם על ישראל והתעשייה הישראלית ביהודה ושומרון.
תכננתי לכתוב כאן את רשמיי מההרצאות באוניברסיטאות וכמובן את מה שיש לי לומר בנושא, ואני אעשה את זה בטור הבא, אבל אחרי ששמעתי את באסם עיד מדבר באירוע הראשון, בקהילה יהודית בפנסילבניה, אמרתי לו שאני רוצה לראיין אותו לטור הזה.
אני יכול להתחיל עם מה שיש לו לומר, אבל נראה לי שהדברים שלו מעניינים וחשובים מכדי שנשאיר אותם ללא רקע מתאים. אז בואו נתחיל מההתחלה. מי זה באסם עיד. הסיפור שלו מרתק כשלעצמו.
בסאם נולד בשנת 1958 בירושלים, ברובע היהודי שבעיר העתיקה. אז הרובע היהודי היה כמובן בשליטה ירדנית והתגוררו בו 500 משפחות ערביות. משפחות פלשתיניות, מבקש באסם להדגיש. ב-1966 נוצר מחנה הפליטים שועפט במזרח ירושלים, כאשר הירדנים פינו את כל 500 המשפחות אל המחנה, בצעד שעד היום באסם לא יודע מה היה המניע שלו. הרובע נשאר ריק מאדם עד מלחמת ששת הימים, אז נכנסו הצנחנים לרובע היהודי ולעיר העתיקה.
בעיר העתיקה משפחתו של באסם חיה בשכירות. החיילים הירדנים הציעו לאבי המשפחה שני חדרים במזרח ירושלים ו-80 מ"ר גינה. זו היתה הזדמנות לאבא חייט, אמא לא עובדת ו-10 ילדים. האבא לא ידע שמבית נורמלי בעיר העתיקה עם שירותים ומים זורמים, הם יגיעו למקום עלוב עם שירותים ומים במעלה הרחוב, וחצר שהם צריכים לגדר ולקבוע בעצמם. בגיל 8 הגיע באסם למחנה הפליטים וחי שם 33 שנים.
שכן של משפחת עיד חפר מערה מתחת לביתו. בזמן מלחמת ששת הימים הגיעו המשפחות הסמוכות אל בית השכן, ונכנסו כולם להתחבא במערה. במחנה היתה גם תחנת משטרה. שני השוטרים שבתחנה הגיעו לבית וביקשו בגדי נשים, כדי להתחפש שלא יגלו את זהותם.
בגיל 41 עזב באסם את מחנה הפליטים כשהוא נשוי עם שני ילדים. שני ילדיו הנוספים נולדו בביתו החדש בבית חנינא. ב-2004 עבר ליריחו בה הוא גר עד היום. הילדים לומדים בירושלים.
את הקריירה המקצועית הוא התחיל כעיתונאי בעיתון 'כל העיר' הירושלמי בעברית, כשהוא בן 28. בעיתון 'כל העיר' עבד כשנתיים-שלוש, שם הכיר את השמאל הישראלי, התחבר עם דדי צוקר מ-רץ (היום מרצ), הכיר את אביגדור פלדמן, את חיים (ג'ומס) אורון ועוד.
כשקרא בעיתון כלשהו שמקימים ארגון ישראלי שיחקור הפרות זכויות אדם של פלשתינים בשטחים – לימים ארגון בצלם – הגיש מועמדות והתקבל. שבע וחצי שנים עבד באסם בארגון בצלם. ביוני 1996 ערכה הנהלת בצלם דיון ארוך שנושאו היה האם לעסוק גם בהפרת זכויות אדם של פלשתינים על ידי הרשות הפלשתינית, או לעסוק רק בהפרת זכויות אדם של פלשתינים על ידי ישראל. ברגע שהתקבלה ההחלטה להתמקד רק בהפרות זכויות אדם על ידי ישראל ולהתעלם מהפרות זכויות של פלשתינים על ידי הרשות הפלשתינית, קם באסם בו במקום והכריז על התפטרותו.
עזיבת בצלם אירעה כשנתיים לאחר כניסת ערפאת והרשות הפלשתינית לעזה ולגדה. מספר חודשים לאחר עזיבתו את בצלם הוא הקים ארגון זכויות אדם בשם "הקבוצה הפלשתינית לשמירה על זכויות אדם." מטרת הארגון היא להתעסק בהפרת זכויות אדם של פלשתינים על ידי הרשות הפלשתינית. למה דווקא על ידי הרשות? שאלתי אותו. למה לא כללי? באסם אומר שהסיבה היא שהפרות זכויות האדם של הפלשתינים על ידי הרשות הפלשתינית פוגעניות הרבה יותר מאלו שעל ידי ישראל, כי הן באות מהממשל של הפלשתינים עצמם.
"אלו האנשים שאנחנו נלחמנו כדי להביא אותם לארץ," אומר באסם, "והם מפרים את זכויות האדם שלנו כל הזמן. זה לא אש"ף ששחרר את הפלשתינים, אלא אלו אנחנו, הפלשתינים, ששחררו את אנשי אש"ף מהדיקטטורה הערבית."
את ארגון ה-BDS שמנסה לעודד חרם נגד ישראל וספציפית נגד החברות שפועלות ביהודה ושומרון, באסם מגדיר כ-'ג'ינוסייד לכלכלה הפלשתינית'. משפט קשה, מונח קשה, אבל באסם מתעקש עליו.
"שאלה מאוד חשובה היא מי מינה את ה-BDS שידבר בשם הפלשתינים," הוא אומר בלהט. "ה-BDS נמצאים באירופה ובארה"ב ואין להם שום נוכחות לא בגדה, לא ברצועת עזה וגם לא בארצות ערב. האנשים האלה רוצים להמשיך את הפעילות שלהם על הסבל הפלשתיני, כמו גם האו"ם ואונר"א (אונר"א – ראשי תיבות של 'סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין'). הם כולם מתפרנסים על גבינו ועל הסבל שלנו. לכל אלה יש אינטרס פוליטי שלא יהיה פתרון לפלשתינים כי על זה הם ממשיכים להתפרנס ולעבוד. הם לא מנהלים פתרון אלא מנהלים את הסכסוך במטרה שיישאר."
שאלתי את באסם מה לדעתו צריך לעשות. גם כאן היתה לו תשובה חדה וברורה: "138 מדינות באו"ם הכירו במדינת פלשתין בספטמבר 2013. איפה המדינה? אני שואל. שמישהו יראה לי את המדינה הזאת. מי שרוצה באמת לדאוג למדינה פלשתינית, שיתחיל לבנות את המדינה לפני ההכרזה עליה. שיתחיל לבנות תשתיות, לבנות מוסדות, לבנות כלכלה, לפתור את בעיית הפליטים. לפתור בעיית הפליטים לא אומר בהכרח זכות השיבה. בכלל אין הרבה פלשתינים שמאמינים בזכות השיבה. זה הפך למשהו תיאורטי או הצהרתי אבל לא מעשי. מה יפתור את בעיית הפליטים? תקציבים, תשתיות, השקעות וכלכלה. לפני שמכירים במדינה, תתחילו להקים את הכלכלה שלה."
ומה עם רוואבי, העיר הפלשתינית החדשה, שאלתי אותו. זה לא בנייה של עיר? של כלכלה? "אף אחד לא מצליח להבין מה זה רוואבי," הוא עונה. "אתה יודע שהדגל של קטאר מתנופף מעל רוואבי? לא הדגל של הרשות הפלשתינית. זו עיר קטארית? בכל פעם שאני הולך לשם, אני רואה עיר ריקה. אומרים לי שבעוד חודשיים ייכנסו 250 משפחות. ככה כל פעם. גם לפני חודשיים הייתי ועדיין לא היה כלום. המשפחות שקנו בתים ברוואבי הם ערבים ישראלים או משפחות ערביות שחיות בניו יורק. לא היו פליטים שקנו ואני בספק אם יהיו פליטים שיתנו להם לקנות. כי פליטים יורידו את רמת החיים. כרגיל הפלשתינאים לא אוהבים את הפליטים למרות שהם בעצמם רובם פליטים."
לאירופאים באסם אומר – אם אתם הולכים לשים תוויות על מוצרי התנחלויות, אם לא תקנו את המוצרים האלה, אנחנו הפלשתינים נקנה אותם. לטענת באסם יש מספר לא קטן של פלשתינים שמבריחים את מוצרי ההתנחלויות אל השווקים הפלשתינים, וכולם יודעים, גם הרשות הפלשתינית. לא רק שהרשות הפלשתינית יודעת, בכירים ברשות מקבלים שוחד על אישור העברת מוצרים ישראליים ומוצרי יהודה ושומרון לשוק השחור בשטחי הרשות. למעשה יש לרשות אינטרס ביצירת שוק שחור, כי הוא מזרים אליה תקבולי שוחד.
שאלתי את באסם אם הוא בטוח שאני יכול לכתוב את זה. בוודאי, הוא אומר ועומד מאחורי דבריו. בנקודה הזאת שאלתי אותו כיצד הוא עדיין בחיים. הוא אומר שהרשות הפלשתינית משתמשת בו. כשטוענים שאין דמוקרטיה ברשות, הם מצביעים על באסם עיד ואומרים הנה, הוא מדבר נגדנו וגר בקרבנו וכלום לא קורה לו. פה אפשר לציין את העובדה שלאחר שפרש מ'בצלם' והחליט לעסוק בהפרת זכויות אדם של פלשתינים על ידי הרשות, ערפאת זרק אותו לכלא. לאחר 25 שעות של מעצר, ערפאת קיבל שיחת טלפון זועמת משר החוץ האמריקאי דאז, וורן כריסטופר, ובאסם יצא לחופשי. מאז הוא גם נהנה מ'חסות' אמריקאית בלתי מורגשת, אבל היא שם.
לסיכום הוא אומר, "אין כלכלה פלשתינית ואם יש, היא נשענת על הכלכלה הישראלית. כשעובדים פלשתינים מפוטרים בגלל ה-BDS, זה לא מסתכם רק בפיטורי העובדים. הבעיה היא שילדיהם של הפועלים שפוטרו, נשללת מהם הזכות לביטוח רפואי. הישראלים הם היחידים שדואגים לכלכלה הפלשתינית. לא ארצות ערב מנסות לשפר את המצב ולא אנשי עסקים פלשתינים. אלה משקיעים בכל מקום בעולם ולא בעזה ובגדה. אנחנו בונים את ההתנחלויות ואני אומר את זה בלי בעיה כי אין לנו אלטרנטיבה אחרת. הפלשתינים הם עם שרוצה לחיות. לפני שאנחנו רוצים הגדרה, אנחנו רוצים לחיות. אף אחד לא דואג לכלכלה שלנו ולחיים שלנו, חוץ מהישראלים. זאת האמת ואני אומר אותה בשם רוב הפלשתינים שלא יכולים לדבר כי יפגעו בהם. אני חסין אז אני מדבר בשמם. אם אתם מחרימים מוצרי התנחלויות, אתם מזיקים לנו, לא למפעלים בהתנחלויות. אנחנו ממילא נקנה את המוצרים שלא תקנו, בשוק השחור. אם תקנו, אנחנו נעבוד, נשתכר ונוכל להתקיים בכבוד. זה הרצון של כל בן אדם על האדמה הזאת."
עד כאן דבריו של אדם אמיץ שמדבר שונה וייחודי, וטוען שהוא פה להמון פלשתינים, לרוב הדומם שרוצה לעבוד, להתפרנס ומבקש מהעולם לקנות את מוצרי יהודה ושומרון, כדי לעזור להם – לפלשתינים, להתקיים בכבוד. לרוב הדומם שרוצה לחיות בשלום עם ישראל, שסובל משלטון הרשות הפלשתינית אבל בהיעדר חסינות כזו שבאסם נהנה ממנה, נמנע מלומר את דברו. לרוב הדומם שאומר למרבה ההפתעה או שלא, שהמדינה היחידה שדואגת לפלשתינים ולכלכלתם, היא מדינת ישרא
בקר טוב של יום רביעי,
מעניין מה עלה בגורלו של האדם האמיץ הזה.הוא עוד בחיים ?
פה מדובר באיש אמיץ שחשוב לו לראות את המציאות ולהתנהל לפיה. המציאות ברורה. העם הערבי מנוהל על ידי אינטרסנטים שידעו לעשות לנפשם. כל הראיסים הפכו מליונרים ואומרים על מנהיגי החמס שהם מליארדרים. כל סכומי העתק שנתרמו עברו ברובם לחשבונותיהם של המנהיגים והעם הערבי המשיך לסבול. הוא רואה את התמונה ורואה את הצביעות. הוא רואה את התמונה בשחור ואת חוסר המעש לשקם את הפליטים . המטרה של המנהיגות להנציח את המיסכנות של הפלסטינים ולכן לא מפתחים מקורות תעסוקה. הוא רואה כיצד ישראל מנסה לשפר את כלכלת הפלסטינים שרבים מאזרחיהם עובדים במפעלים שהקימו היהודים. הוא מגלה מה שה BDS עושה. הם לא פועלים מהשטחים וגם לא לטובתם. נהפוך הוא. הם גורמים לאלפי ערבים להפסיד את מקור פרנסתם. אדם מציאותי שיודע שבלי שיתוף פעולה עם ישראל לא תצליח כלכלת השטחים לשרוד. . מתי יגיעו עוד ערבים למסקנה הזו.. ? זו שאלה קשה
בכתבה צויין כי ניסו להשתיק אותו בימי ערפאת אולם הממשל האמרקאי דאג שלא יאונה לו רע. גם היום הוא פועל רבות באמריקה ונהנה מתמיכתה. יחד עם זאת צריך להעריך את הסיכון שהוא נוטל על עצמו.
אין הרבה מה לעשות בעינין הפלסטיני. אף אחד מהמנהיגים שלהם איננו מעונין בשלום. אף אחד מהם לא יכרות את הענף עליו הוא יושב
העם הפלסטיני במקום לרצוח ישראלים בעצם צריכים למגר את מושליהם הם מודעים למה שקורה ואחוז קטן מהם יוצא החוצה ומדבר .מתחבא ומדבר ולא מאהבת מרדכי אלא משנאת המן, לא להשלות עצמך
הם לא פחות "עוילם גוילם" מעימנו הישראלים, החמס על מנת להפחידם הורג בהם מפנה את זעמם אלינו והחגיגה צוהלת.
הון פוליטי הוא ענינם . מי מביננו מתיפיף בחמלה על העם הפלסטיני? צחוק הצחוקים, אכן חלשים הם הפלסטינים לא יכולים להתמודד עם בעיותיהם.
רוואבי - העיר החדשה, פעם בחודש אני מקבלת את הקטלוג שלהם .תמונות סיפורי בדים. עובדים על מי שנותן להם כספי חמלה, כל כך אופיני לערבים "סיפורים,סיפורים", עבדתי עם החברה הכלכלית השולטת ברשות הפלסטינית, בניתי להם לולים שולטים בכל ישות מסחרית ומוסדית ביהודה ושומרון ,בחברת החשמל בטלפונים בתשתיות בבתי המלון אין נחיל שאין ידם לא שם. יודעת מה זה ע ר ב י ם, החזקים מתעצמים על חשבון החלשים. אין מעמד בינים (מה שבשנים האחרונות כן התפתח במצרים)
אינטרסים הם החוזה הכי בטוח בעולם כל זמן שהם קימים אף ישות לא תעקוף כי אז יפסיקו להתקים כך שזה לא רק המנהיגים אלה חמשת המשפחות הגדולות ביהודה ושומרון שצוברות הון על גב הכיבוש (חברת פדיקו)
גם אנחנו לא טומנים את ידנו - ג'בריל רגוב ששלט על הספקת הדלק לגדה המערבית התעצם והאציל את "קוקו" הישראלי שהפך עשיר עד מאד ,(עובד עבור "דור אנרגיה) היום בעל מספר לא מבוטל של תחנות דלק. מה שנקרה יד לוחצת יד, אז למה לשנות מצב קיים שעובד נפלא?
Y M I
תודה רבה על הפוסט שלך, לראייתי, הוא לא רק זר פרחים לבאסל עיד, אלא זר פרחים לנו, לישראל. תודה.
נקיה לטוב
לעשות את מה שעשה הוא הימור על החיים. מזלו שהאמרקאים נתנו לו מטריה . הוא גילה את פרצופם האמיתי של השמאל הרדיקאלי שלנו. . הוא גילה את חוסר המעש של הרשות הפלסטינית והוא "גילה" שמי שעוזר לכלכלה הפלסטינית הם הישראלים. . צריך אומץ לעשות את מה שהוא עושה . גם אם הוא עושה למען הפלסטינים הוא עושה פירסום טוב לישראל.