מוטקה > בלוגים > איתנקה > הנקמה - פרשת מטות

הנקמה - פרשת מטות

הנקמה - פרשת מטות
מחשבות על נקמה – פרשת מטות
 
"כאשר משה ברח ממצרים הוא הגיע למדיין שם הצילו אותו ממוות יתרו ובנותיו. משה עצמו נישא לציפורה, בתו של יתרו. כיצד הוא יכול לסיים את סיפור חייו דווקא בהשלכת אבן לבאר המדיינית המייטיבה?
 
המעשה האחרון שנדרש משה לעשות בטרם מותו הוא נקמה (לא, ב): "נקם נקמת בני ישראל מאת המדינים אחר תאסף אל עמיך". עצוב לי לחשוב על כך שפעולת חייו האחרונה של אדם, ובוודאי של מנהיג נועז ונערץ, היא נקמה. התביעה האלהית ממשה 'לסגור חשבון' עם המדיינים טרם מותו מעוררת מחשבות על משמעותה של הנקמה במקרא.
 מעניין שחז"ל היו רגישים לבעייתיות של מעשהו האחרון של משה:
 
"וישלח אותם משה" אמר הקדוש ברוך הוא למשה: "נקם נקמת" אתה בעצמך, והוא משלח את אחרים?! אלא מפני שנתגדל בארץ מדין אמר אינו בדין שאני מצר למי שעשה בי טובה, המשל אומר: "בור ששתית ממנו אל תזרוק בו אבן" .(במדבר רבה, כב, ד). 
לכאורה הנקמה היא ערך במקרא. כבר למך משורר לפני נשותיו: "כי איש הרגתי לחבורתי... כי שבעתיים יוקם קין ולמך שבעים ושבעה". אין ממש גינוי ללמך, אבל יכול להיות שיש גינוי סמוי במסגרת הגינוי של כל צאצאי נוח.
האם במכות מצריים אין יסוד של נקמה? הרי היה ניתן לשכנע את המצרים בצורה יותר אלגנטית, מאשר לפגוע בכל עמם
לעומת זה אין ספק שהצווים המורים על השמדת עמלק (שמות, י"ז, י"ד, ויותר מכך דברים כ"ה, י"ז-י"ט), מכילים את יסוד הנקמה.
גם יחסיו של ה'  עם ישראל, כפי שהם מתוארים בפרקי הקללות והברכות, (ויקרא, כ"ו, דברים כ"ח) הם יחסי נקמה ברכה. אם עם ישראל לא יסור למשמעתו של ה' הנקמה תהיה איומה.
 אבל לעומת זה בפרשת אונס דינה (בראשית כד) ישנו גינוי לנקמה.

למה נצטוונו לנקום במדיינים ולמה משה נפרד מהעולם דווקא בפעולת הנקמה? האם אלהים לא היה יכול לעזור למשה לסיים את חייו בפעולת חסד? אני מנסה לברר עם עצמי מהי העמדה הנפשית של הנוקמים, האם נקמה באה מחולשה? מחוסר יכולת להכיר בכשלונות? מהרצון להיות תמיד בעמדת הצודקים והמנצחים? האם הנוקם הוא מי שמסרב להכיר בחולשותיו וביכולתו להיות מנוצח? ואם כך - הנוקם הוא בעצם מי שמסרב להכיר בעובדת היותו בן תמותה, האם זו החוויה עמה נפרד משה מהעולם הזה?
הנקמה במדיינים מצטיינת בחוסר המידתיות שלה. מה כבר המדיינים עשו לבני ישראל? כמה עשרות מנשותיהם שכבו עם בני ישראל במדבר. זה האיום הגדול על עם שמנה למעלה ממיליון ורבע נפש?
ולכן אני מתנחם בפסוק יפה מספר ויקרא: "לא תשנא את אחיך בלבבך, הוכח תוכיח אותו את עמיתך ולא תשא עליו חטא. לא תקם ולא תטור את בני עמך, אני ה' אלוהיך" (י,ט, י"ז-י,ח), ואולי גם בסיפור היפה של פגישת עשו עם יעקב (בראשית, ל"ב), שם עשו הגוי, מלמד אותנו כיצד מתגברים על יצר הנקמה.
)מבוסס על כתבה של רוחמה וויס )
תגובות  3  אהבו 

738
26/07/16
סוגיה מעניינת אתה מעלה. אתה מתאר את הדואליות בהתייחסות המקרא לפעולה הנקמה. אולי דואליות זו מעידה על התלבטות, על כך שיש בכל זאת מחשבה מאחורי ההחלטה אם לנקום או לא לנקום. יתכן שלאותם זמנים, של לפני מאלפ...
סוגיה מעניינת אתה מעלה. אתה מתאר את הדואליות בהתייחסות המקרא לפעולה הנקמה. אולי דואליות זו מעידה על התלבטות, על כך שיש בכל זאת מחשבה מאחורי ההחלטה אם לנקום או לא לנקום. יתכן שלאותם זמנים, של לפני מאלפיים שנה, עצם הדואליות הזו העידה על התקדמות מבחינה מוסרית. אולי.
27/07/16
היי מירה, תודה על תגובתך המעניינת. כתבתי משהו לעוקבים אחרי בפייס וזה יכול לעניין אותך: מהו יחסי ליהדות? נראה לי שיחסי ליהדות קצת מבלבל ולא מובן, בעיקר זה בא לידי ביטוי בפרשות השבוע שאני כותב ומפרסם...
היי מירה,

תודה על תגובתך המעניינת. כתבתי משהו לעוקבים אחרי בפייס וזה יכול לעניין אותך:

מהו יחסי ליהדות?

נראה לי שיחסי ליהדות קצת מבלבל ולא מובן, בעיקר זה בא לידי ביטוי בפרשות השבוע שאני כותב ומפרסם. אפשר לומר שאני נע כל הזמן בין שני קטבים: מחד - ביקורת על הטכסטים המקראיים לאור הערכים המודרניים של סובלנות, שיוויון וחרות. מאידך גיסא אני מחפש את ה"פנינים" שבתוך הספרות המקראית, אותם טכסטים שבהם משוקעים הערכים הנ"ל. אליהם אני סבור שעלינו כיהודים חילוניים להתחבר, ולא לומר שהספרות העתיקה שלנו כולה שחורה משחור.

וכאן אני מתחבר לויכוח שהיה לגורדון עם ברנר לפני 100 שנים. ברנר שלל את הדת היהודית, את הספרות היהודית ורצה לחפש את ה"פנינים" בתרבויות זרות. וכך עושה בימינו גם הררי, ולכן מאמרו קומם אותי.

אני מכיר די טוב את התרבות היוונית, את המיתולוגיה ואת הפילוסופים הגדולים שלה. אני מאד מעריך אותם. אבל זאת לא התרבות שלנו, שלי. לנו יש את התרבות היהודית שלנו ומתוכה עלינו לדלות את האוצרות שלה, את ההשראה שלנו ואת השורשים שלנו.

היות ואני כיהודי חילוני מחפש את הטוב והיפה שביהדות, שבספרות היהודית המסורתית, ומכאן הביקורתיות שלי כלפי כל מה שלא אנושי, לא הומני בספרות הזו. אבל גישתי מאד שונה מגישתם של אלה הרוצים לזרוק את כל התרבות היהודית לפח האשפה של ההיסטוריה בגלל הפגמים הערכיים שבספרות זו, שיש לזכור כי היא התפתחה לאורך אלפי שנה בדגמים חברתיים שונים מאד מהמשטר והתרבות המערבית שלנו.
28/07/16
יפה אתה עושה. ואני עושה כמוך - היכרות עם המקורות, תוך זיהוי הנאורות. ויש לא מעט ממנה.

לזרוק, כהגדרתך, נראה לי טפשי לעשות, ולו מהטעם הפשוט שכדי להתנגד למשהו, עלי להכירו על בוריו.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה