"יהיה בסדר"-מספר משפטים לפרשת "ויצא"

"ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה"(בראשית כח 10)
בפרשה הקודמת ראינו שיעקב אבינו מקבל את ברכת הוריו ללכת לחרן לחפש אשה, וכן לברוח לחרן על מנת שעשיו אחיו לא יהרוג אותו(עשיו רוצה להרוג את יעקב כי יעקב לקח לו את הברכה שאביהם יצחק תכנן לתת לאח הבכור)הפרשה שלנו פותחת בכך שיעקב יוצא מבאר שבע והולך לחרן.
שואלים חז"ל מדוע יעקב ברח לחרן ,הרי הוא היה צריך לסמוך על הקדוש ברוך הוא שיציל אותו מידי עשיו. עונים חז"ל שאנחנו רואים בתנ"ך ובמדרשים שהדמויות בתנ"ך מתחלקות לשתי קבוצות:קבוצה שמאמינה שאם יש צרה- יגיע הנס שיציל אותם והם פסיבים ,וקבוצה שניה שמתמודדת עם הצרה.
דוגמא לאדם שהיה בצרה והתעלם ממנה- נבות שאמר לאחאב שהשדה הוא חלקת האלוקים שלו-אחאב הרג את נבות.(מלכים א' כ"א)
משה רבנו לאחר שהרג את המצרי שהרג יהודי, ברח למדין ולא סמך על הנס שה' יציל אתו.(שמות ב' 15)
המדרש מביא עוד מספר דוגמאות שמראות שאסור לסמך על הנס.
לסיכום אנו רואים איך גדולי האומה ברחו מהצרות ולא אמרו את המשפט הישראלי המפורסם:"יהיה בסדר"
אמיתי בן אהרון
בוגר תואר שני בתלמוד בר אילן
מרצה לסיפורי חז"ל
שבת שלום,
אכן ה"יהיה בסדר" גרם ליותר מידי 'אי סדר'....
עליזה
לכל מאורע שקרה בתקופת המקרא, ליחיד, או לעם, מגובה בכמה וכמה פרושים (אפילו מנוגדים), שיהיה אפשר 'לחיות' עם הניגודים והספקות.
שבת שלום, של נועם ושלווה. (חיוך).