האם החלום האמריקאי התפוגג ונגוז?

גם יריביה הפוליטיים של ארה"ב אינם יכולים להתעלם מהישגיה הנדירים, מבחינה מדעית טכנולוגית, מבחינת האוניברסיטאות הטובות בעולם, רמת החיים הגבוהה התרבות והאמנות.
ארצות הברית היתה המדינה הראשונה בעולם שנבנתה על בסיס ערכי הקידמה הדמוקרטיה הנאורות, אך אי אפשר להתעלם מהסיבה העיקרית להישגים אלו, האידיאולוגיה הקפיטליסטית.
אך בעשורים האחרונים קרה משהו לכלכלה האמריקנית, הפער בין העשירון העליון לבין תשעת העשירונים שמתחתיו העמיק באופן קיצוני.
ב-1963החזיק האלפיון העליון 10% מהעושר הלאומי, ב-2012 החזיק 22% מהעושר הלאומי. היו שהתריעו וביניהם הכלכלן הצרפתי תומס פיקט הוא היה הראשון שהתריע על האעסון שזה יכול להמיט על החברה, מקרים דומים ציין הביאו להתמוטטות של החברה ולמלחמת אזרחים.
ככל שבעלי ההון התעשרו כך גבר אצלם הרצון להנציח את המצב.
תיאור מדוייק של השיטהב פירסם כתב העת אטלנטיק "לידתה של האריסטוקרטיה האמריקנית החדשה". מיעוט של הכנסה של 10% מראה שההכנסה השנתית בין מליון ורבע לבין שני מליון וחצי בשנה, מכתיבה את כל סדרי המדינה בכל התחומים, חינוך, תחבורה, פיתוח ותעשייה, בריאות ומדע, המהות היתה בבסיסה כל מי שעובד קשה ולא חשוב מאין בא, יכול לטפס עד הבית הלבן, אך היום כל בר דעת יודע שללא מליונים בחשבון הבנק או חברים בעלי הון אין שום סיכוי.
לןצד מנגנונים המקשים על הצבעה של עניים ועבריניים ומחזקים את כוחםפ של העשירים, כך תרם שלדון אדלסון לתרום מליונים לרפובליקאים, כך זה גרם למרים רעייתו לקבל את אות הכבוד הגבוה ביותר מדליית החירות הנשיאותית.
החוקררים טוענים שילדים למשפחות חד הוריות נוטים לא להתרומם, בניגוד למשפחות משכילות, פער גדול נפער בין אלו שמשכורתן השנתית היא פחות מ-35.000 דולר לעומת אלו שמשכורתם השנתית היא 100.000 דולר. מערכות חברתיות ופוליטיות גורמות בדרכים שונות להנציח את אי השוויון.
כך גם באוניברסיטאות, בבריטניה השכלה עולה כסף אך במידה מתקבלת, בארה"ב נאלצים הסטודנטים לקחת הלוואות לצורך הלימודחים, הם עושיםפ את צעדיהם הראשונים עם עול כלכלי כבד.
אחוזים גבוהים מן הסטודנטים העשירים מתחתנים אלו עם אלו. האויברסיטות היוקרתיות חיוניות להשתלבות במעמד הגבוה
לאחרונה התגלתה מערכת פלילית המכניסה בדרך עקיפה את העשירים מיעוטי הכשרון והיכולת להתקבל תמורת שוחד.
זו תפיסה קפיטליסטית אכזרית הרואה בעשיית עושר מטרה עליונה, אז היכן הם כל העקרונות הנעלים של צדק וחמלה, בפרק הנוכחי של החברה האמריקנית,שהל עוד בשנות ה-80 של המאה הקודמת ושיאו במימשלו של טראמפ אכן חלה התדרדרות בעקרונות היפים.
האריסטוקרטים החדשים תומכים במשטרו של טראמפ אך הם בסתר בזים לו. וכך מתגלה יום אחר יום שהנשיא מעשיר את עצמו את משפחתו וחבריו, הוא הכפיל את תקרת הפטור ממס של הירושה עד ל-22 ימליון דולר.
עם הפערים מעמיק הפער ברמת ההשכלה, הבריאות איכות טיב המזוןהשירותי התחבורה וגם תוחלת החיים.
גם אם הדמוקרטים יעלו לשלטון קלושים הם הסיכויים שמשהו ישתנה, כי זה ננוגד לרוח הקפיטליזם.
כך שהפער גדל, השחיתות גדילה, שיעורי ההתאבדות עולים, תוחלת החיים יורדת וארה"ב כבר אינה מודל לחיקוי.
י
