האם כור ההיתוך עבד?

העולים הרבים שהגיעו מכל רחבי הגלובוס הביאו עימם את התרבויות שהיו נחלת אבותיהם במשך דורות. . הניסיונות לאחד אותם תחת תרבות אחת ,תרבות מערבית אשכנזית , לא הצליח. עד היום, עשרות שנים לאחר עלייתם , משמרים העולים בקנאות על התרבויות בין אם אלו תרבויות המזרח או תרבות מזרח אירופה. את זה אפשר לראות בחגיגות המימונה או בחגיגות הסילבסטר שנהוגות בין יוצאי רוסיה שרבים מהם מוגדרים כלא יהודים על פי ההלכה. .
עקבתי אחר סירטו של איש תיקשורת ידוע שערך ביקור בין מיגזרים שונים בתוך החברה הישראלית. הביקור כלל את עיירות הפיתוח, את המיגזר הבדואי ,את הרוסים שמתבדלים במרכזי ארועים סגורים , ואת המיגזר הדתי. מעניין ה יה לשמוע כל אחד מהמרואיינים. רובם אנשים משכילים .שמענו את בנו של הבדואי שלמד בבית ספר יהודי יוקרתי מביע את הרגשתו מאי קליטתו בחברה היהודית. הוא מתאר זאת ברמזים ששלחו כלפיו. יתכן וזו רק הרגשה מתוך החשש שלא יתקבל כשווה בין החברה היהודית. אולם הרגשה זו מבדלת אותו. כך גם לגבי האדם הדתי שמתבדל הן במקום מגוריו שהישוב כולו דתי והן במישנתו שהוא ובניו לא ישרתו בצבא והם משרתים את העם בשמירה על המסורת. ילדיו חכמים ונאורים ילדים צעירים שיודעים לספר על קדושת החיים בעולם הזה למען החיים בעולם הבא.חחח.. . מכאן נודדת המצלמה אל מועדון של רוסים. הם חיים בחברה סגורה כמעט מנותקים מיתר המיגזרים. הביטוי של עליונותם מבחינה תרבותית מרגיזה בלשון המעטה. הם לא מרגישים שונות באי הכרתם כיהודים ורבים מהם בני משפחות מעורבות של יהודי ונוצריה. . עכשיו אנו בעיירת פיתוח. כאן בולטת השונות. נשים מעדות המזרח שתרבות המערב אינה קרובה אליהם.
מה שמרגיז וצריך להרגיז רבים מאיתנו הוא אקורד הסיום. שחזונו של בן גוריון להפוך את המדינה למערבית אשכנזית לא צלחה. כור ההיתוך לא עבד ולפי הגדרתו גם הצאצאים שעברו את כור ההיתוך וסיימו את לימודיהם, לא יהיו המערב האשכנזי שבן גוריון התכוון ליצור.
עד כמה שהנושא חשוב ומעניין ,הוא מקומם. כולנו זוכרים את ראשיתה של המדינה .השוני התרבותי התבטא גם בעובדה שרוב המשרות שיועדו לשרת את הציבור אוישו על ידי המיגזר האשכנזי. אז לא הייתה לציבור המיזרחי האפשרות וגם לא הכוח להתנגד לכך. המרד המיזרחי החל מאוחר יותר כאשר הוקמו מפלגות מיזרחיות שצברו כוח אלקטורלי שחייב את השילטון להתחשב בהן.
האם כור ההיתוך הצליח לעבוד? מנקודת מבטי אני בדעה שכן. התרבות שלנו משולבת בתרבות המערב אולם יש בה סממנים של תרבות מעורבת שמכילה בתוכה את תרבויות המיזרח. היא לא תרבות מערבית אשכנזית שבן גוריון רצה.
ובעיקר הבה ניזכור את האחדות שהייתה בעם בימי המלחמה האחרונה. חה..אני מקוה שזו תהיה גם המלחמה האחרונה.
העלאתי את הנושא לאחר עיון בסירטון שבנקודות מסויימות צרם לי. העלאת התזה שהתרבות המערבית האשכנזית היא שצריכה לשרור כאן מקוממת. אולי היה זה מתאים יותר לשנים הראשונות של המדינה . לא לימים אלו כאשר הגבולות בין העדות והתרביות כאן הולכות ומיטשטשות.
ידוע מה שבן- גוריון חשב - אבל האם זה קיים גם היום?
לדעתי בכל ארץ תמצא היום אוסף של תרבויות- משנה ששומרות על חלק מהתרבות שלהם כמו שפה או אוכל-
כמעט שלא מדברים היום על כור היתוך אלא על רב תרבותיות. מדובר על אוסף תרבויות שכן שומרות על הייחוד שלהם אבל שיש להם חלק משותף עם התרבות הכללית כמו השפה הראשית, הצבא, ערכים מרכזיים ועוד. אני חושבת שהשאלה העומדת היום היא לא שונות תרבותית אלא אי-שיוויון. האם כל התרבויות מקבלות את אותן הזדמנויות בחברה הישראלית? האם הן שוות ברמה השכלה ההכנסה וכדומה....
בכל העולם תמצא היום תרבויות שמדגישות את ערכי התרבות שלהם כמו הסינים בארצות הברית או הקטלונים בספרד. לכן לדעתי אין היום נטייה לכור היתוך בעולם אלא לרב תרבותיות.
בכוונה לא ה זכרתי את איש התיקשורת שליווה את הסרט. הוא היה בוטה וניתן היה לראות שהוא דוגל בתהליך הזה.
אני מסכים עם דבריך על רב תרבויות. יש משהוא מאחד בכור ההיתוך אולם הוא מצליח לנתק את התרבות עתיקת היומין שכל מיגזר הביא עימו.
יש בזה יותר מן הגזענות שמסתתרת מתחת לניסיון שנעשה . רק אדם שרואה בתרבויות המזרחיות נחיתות יכול להטיף ליצירת תרבות מערבית אשכנזית.
נשמע את ברמס עם אום קולטום באותו בית. נאכל מופלטות ו,חריימה וממליגה באותו בית. נקרא את הספרות המודרנית עם שיריו של הסופר הערבי. תרבות של כור ההיתוך