חזרה למגזין אוכל

5 טיפים להכנת סופגניות מוצלחות

כמה זמן הבצק צריך לתפוח, מה כמות השמן המומלצת ואיך ממלאים את הריבה? הדברים הקטנים שיהפכו את הסופגניות שלכם ללהיט
מאת אורית הראל 09/12/15
5 טיפים להכנת סופגניות מוצלחות
קוטר סופגניה של כוס קטנה הוא אידיאלי, ויאפשר לכם לגוון במילויים. צילום: Shutterstock

 

 

כשמדובר בקולינריה, חנוכה הוא חג המטוגנים. מאכלי החג הם סופגניות ולביבות -מעדנים מטוגנים שתפסו מקום של כבוד בחג הזה (לפי חז"ל - לכבוד נס פך השמן). אבל אין מה להשוות את הפופולריות של הלביבות לזו של הסופגניות. אולי זו המתיקות, אולי האווריריות הנימוחה בפה, אולי המילויים המגוונים הניתזים אל החיך - כך או כך, אכילת סופגניות בחנוכה היא רבה, ותעיד על כך תעשיית הסופגניות המשגשגת, הנמכרות במאפיות ובמרכולים שונים.

 

מאפיות רבות - יחידות או חלק מרשתות - משתדלות בשנים האחרונות להמציא טוויסט משלהן לתפיחת הבצק המטוגן, בין אם בגודל, במילוי, בציפוי או בכל שילוב שלהם. לפעמים כמעט נדמה שהסופגנייה הקלאסית, הזכורה מילדותנו, זו עם הריבה האדומה בפנים ואבקת הסוכר עם חתימת הריבה למעלה, נדירה יותר מכל אחת מההמצאות המעוצבות החדשניות.


כך המאפיות השונות מציעות מגוון של מילויים בתוך הסופגנייה - מריבת חלב וקרם וניל ועד מרציפן ומיני ליקרים ואלכוהול, עם שלל ציפויים ממעל. ברבות מהמאפיות מציעים גם סופגניות מוקטנות (מיני סופגניות), שנועדו כנראה לדבר אל לב מי שלא מצליחים לשכוח לרגע בכמה קלוריות עמוסה כל סופגנייה (הרבה, תלוי בגודל ובטיב המילוי. תתחילו מאזור ה-400 קלוריות לסופגנייה רגילה, ונועו צפונה בהתאם למילוי).


באינטרנט אפשר למצוא שלל מתכונים לסופגניות ולכל קרוביהן מחו"ל, מהצ'ורוס הדרום אמריקניים ועד לספינג' המרוקאי. מתכונים של קונדיטורים מוכרים ושל מאפיות ידועות, דרך כאלה של מתכונאים, אושיות גורמה טלוויזיוניות ומחברי ספרי בישול, ועד אחרוני חובבי האפייה והמטבח.



מילת המפתח: סבלנות

 

עושים שימוש גם בשאריות הבצק. צילום: Shutterstock

 

 
בין המתכונים ברשת אפשר למצוא גרסאות (בשינויים קלים) למתכון הקלאסי של סופגניות מבצק שמרים מטוגן בשמן עמוק, וכן לסופגניות מבצק אחר; לכאלה אפויות (המזכירות יותר עוגות), למילויים מיוחדים וגם - איך לא - לסופגניות מופחתות קלוריות (בהקשר הזה, כמו בכל הקשרי הקולינריה, עדיפה בעיניי חצי סופגנייה אמיתית מסופגנייה שלמה בטעם של כמעט). בסוגייה מה עדיף - קנויות או ביתיות - התשובה תלויה בגורמים רבים, החל בנגישות ובמחיר (קנויות עולות כיום לא מעט) וכלה בכישורי המטבח, הזמן הפנוי והחשק לעניין.



עבור מי שרוצים להשקיע בבית, לפניכם 5 טיפים להכנת סופגניות ביתיות מוצלחות, של הקונדיטורית יעל לויתן-ירדן (קונדיטוריית "חגית"):



1. סבלנות, סבלנות ועוד סבלנות. תנו לבצק לתפוח כמה זמן שהוא צריך, גם בשלב הראשוני שלו וגם אחרי שנקרץ לעיגולים. החיפזון במקרה זה הוא אכן מהשטן.



2. ומה עם השמן? על שני דברים חובה להקפיד בעניין זה: האחד, שהשמן לא יהיה חם מדי, כי אם הוא חם מדי הסופגנייה תצא שרופה מבחוץ ודחוסה מדי מבפנים. השני - הקפידו על שמן עמוק מאוד, אל תתקמצנו. טוב שיהיה רווח גדול, מלא בשמן, בין הסופגנייה לתחתית הסיר.


3. טכניקת המילוי. מי שאין לו מזרק או לא חזק בשימוש בו, מוזמן לחתוך כיפה מהסופגנייה, למלא במילוי הרצוי, ואז לטבול את הכיפה מבחוץ בציפוי ולסגור בחזרה. בצורה זו אפילו לא ניתן לראות את פס החיתוך. חשוב מאוד להקפיד למלא - לא חשוב במה - רק אחרי שמקררים מעט את הסופגנייה. אחרת היא תחזור להיות בצק.


4. מה הגודל המומלץ? את הבצק מומלץ לקרוץ לעיגולים באמצעות חותכן, בקוטר של 5.5 ס"מ (שווה ערך לכוס קטנה של קפה שחור). בצורה כזו ייצאו יותר סופגניות (קטנות), ואפשר לגוון יותר במילויים. אל תחששו לשלב טעמים שונים במילוי ובציפוי - צפו להפתעות נעימות.


5. מה עושים עם שאריות הבצק? כשקורצים את העיגולים נותרות שאריות בצק. שמרו אותן בתור "טסטרים", שישמשו בהמשך לבדיקת חום השמן, על מנת לוודא שלא יהיה קר מדי או חם מדי. בנוסף, תוכלו לבדוק בעזרתן איך הבצק מיטגן.

 

ויש גם סופגנייה תאילנדית ולביבה בניחוח אסיה

המדריך המלא לחנוכה: כל האירועים והבילויים לחג 

סופגניות ביתיות - צעד אחרי צעד

האמן שמייצר סביבונים כל השנה 

רוצים להמשיך להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה!


5  תגובות  אהבו

התמונה של תגונה תמרה שחר 11/01/13
גם עוואמה סוג של סופגניה.
הכנתי אותה לפי המתכון ממסטר שף, אחד לאחד אך הוא היה ספוג שמן.
מה לא תקין?
התמונה של תגונה זיוה סורוקר 24/11/14
משמין
התמונה של תגונה מיה רשף 24/11/14
אני מעדיפה לקנות סופגניות.
אבקש כתובת טובה ברמת השרון
התמונה של תגונה שמחה ברקאי_532_ 24/11/14
כל הכבוד ,אבל יותר טוב לא לאכול סופגניות בכלל
התמונה של תגונה עדנה הופמן 24/11/14
זה אמנם טעים, אבל הקלוריות - ישמור אלוהים!
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

"סיר עם אוכל חם הוא אחד היסודות של בית"

כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...

לקריאת הכתבה
המתכונים הכי ישראלים של השף ישראל אהרוני

השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...

לקריאת הכתבה
לאכול בבית, להרגיש במסעדה

מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה