חזרה לבריאות טובה

אוכל מקרר: מה לאכול בקיץ

פירות וירקות ירוקים, חמוצים, מתוקים וכל מה שכדאי לאכול בכדי לצנן את הגוף
מאת הדס בשן 01/07/18
אוכל מקרר: מה לאכול בקיץ
הם טעימים והם נהדרים אבל הם גם מקררים את הגוף בקיץ הלוהט. צילום: Shutterstock

 

 

 

 

שוב הוא כאן: קיץ ישראלי כבד ומהביל, שמשאיר לנו מספיק רק כדי לגגל חיפוש אחר טירות קפואות בסקנדינביה שיארחו אותנו למשך יולי-אוגוסט. אבל האמת היא שאין לאן לברוח. אנחנו כאן, בתנור מזרח תיכוני, בעיצומה של התחממות גלובלית  - זה מה שיש, ועם זה ננצח. מטרתנו לקיץ הקרוב תהיה לשמור על הראש, הגוף והנפש, מצוננים ככל שניתן. אפשר להתחיל כבר עכשיו - הרי העבודה על הישרדות בקיץ היא מאמץ משולב ומערכתי. האם המזגן שלכם עובד כמו שצריך? האם חידשתם את המנוי לבריכה? האם הבגדים נושמים ונעימים? ואולי הכי חשוב - האם התזונה שלכם מותאמת לחודשי החום?

 

האם המזון שלכם מתאים לקיץ?

 

ההפרדה בין מזונות של חורף למזונות של קיץ היא די אינטואיטיבית. אנחנו יודעים שתבשילי קדירה ומרקים חמים מחממים את הגוף ומספקים לו מזור בלילות החורף הקרים, כשם שאנחנו יודעים שבקיץ כיף לאכול  מאכלים קרים וארוחות קלילות. אבל יש גם מדע מאחורי ההפרדה הזו. הרפואה הסינית והדיאטה ההודית האירוודית, מבחינות, כל אחת בדרכה, בין "מאכלים מקררים" ל"מאכלים מחממים", כאשר לא כל מאכל שהוצא מהמקפיא, הוא בהכרח מאכל מקרר. למעשה, מאכלים מקררים רבים לא חייבים להיות נמוכים מטמפרטורת החדר. יש מזונות שכיף לצרוך כשחם אבל בטווח הארוך, לא יועילו. גלידות למשל, הן עטירות שומנים וקלוריות, ובקיץ עדיף לנו לצרוך פחות קלוריות ולהקל על גופנו. בירה קרה או קפה קפוא הם תענוג - אבל גורמים לאיבוד נוזלים, לא בדיוק המטרה בקיץ.

 

אין צורך להיות חכם סיני עתיק כדי לדעת, גם לאור הרפואה המערבית - שלמזונות מסויימים יש הרבה תועלת בקיץ. מאכלים שמתעכלים בקלות דורשים מהגוף פחות אנרגיה, ובכך עוזרים לצננו. מאכלים שהטעמים שלהם עדינים ולא חריפים, יטיבו איתנו בקיץ, יגרמו לנו להזיע פחות ולשמור את הנוזלים בגופנו. בקיץ נשאף למאכלים שכוללים הרבה נוזלים, מעט מלחים, שהערכים התזונתיים שלהם גבוהים, והערך הקלורי שלהם נמוך יחסית. הנה כמה מכוכבי המקרר שלכם, לקיץ הקרוב:

 

1. מלפפון

 


מלפפון מוסיף המון. צילום: shutterstock

 

בצמד הסלט המוביל, עגבניה ומלפפון, הרגישו חופשיים לתת למלפפון את הבכורה בקיץ הזה. המלפפון הוא אחד הירקות המקררים ביותר, בעוד העגבניה העשירה יותר בסוכר- תתאים יותר לחורף.המלפפון עתיר בנוזלים באופן מיוחד - 96% ממנו הוא מים, מה ששומר על העור מהתייבשות. יש לו תכונה להיות קר יותר בפנים מאשר בחוץ, מה שהופך אותו לסופר מרענן ומתאים במיוחד לפיקניקים וימים ארוכים בחוץ. אכלו את המלפפון לבדו, או הכניסו אותו לסלטים או כריכים. אפשר לחתוך אותו לקוביות או לבפומפיה - הוא יצנן אתכם בכל מצב צבירה.

 

כך תעשו את זה נכון: קנקן מים תמידי במקרר הוא מאסט בקיץ, וכשהמים נראים טוב - אנחנו שותים יותר, ומגיעים בקלות לשמונה הכוסות המומלצות ביממה. לכן כדאי לפרוס כמה פרוסות מלפפון ולהכניס לקנקן, כיף לשתות מים יפים כל כך, וזה גם מרשים את האורחים.

 

2. קישוא

 


קישוא: מזין, משביע ומקרר. צילום: Shutterstock

 

כמו המלפפון, גם הקישוא הוא כוכב בקיץ, מלא בסיבים תזונתיים ותורם למערכת העיכול. אבל יש לו עוד סגולה מיוחדת - הוא מקור למינרל מגנזיום, שלו נזקק הגוף בין היתר, כדי להגן על העור מפני כוויות השמש. הקישוא טעים, משביע, קל למיד לתפעול, וגם אם נאכל בדרך כלל בטמפרטורה חמה או פושרת - עוזר לצנן את הגוף הרבה יותר ממה שנדמה.

 

כך תעשו את זה נכון: אפשר לבשל את הקישוא, אבל אפשר - ורצוי - להתנסות דווקא בשיטת הכנה פחות מחממת - ההקפצה. הקפצה של קישואים, עוף, טופו, ועוד ירקות שונים במהלך הקיץ היא מומלצת מאוד, המנות יוצאות מרעננות יותר מאשר בטיגון עמוק ובבישול, קלילות יותר ומשמינות פחות.

 

3.  יוגורט

 


יוגורט: מתאים למאכלים קרים או חמים. צילום: Shutterstock

 

 

מוצרי חלב מתאימים מאוד לחודשי הקיץ, כל עוד הם מאוחסנים כראוי ולא מלווים אותנו כמובן במהלך יום ארוך בחוץ. היוגורט מתקרר מהר, מצנן את הגוף, מתאים למגוון מאכלים ויכול ללוות גם ארוחות חמות, לטוויסט מעניין בסגנון הודי. הוא עשיר בפרוביוטיקה ומסייע למערכת העיכול, וכשהוא מגיע עם משהו מתוק - נותן לנו את דחיפת האנרגיה שאנחנו צריכים ביום קיץ קשה, כדי להגיע עד סופו.

 

כך תעשו את זה נכון: שיטות סבתא עובדות, וכמו שפעם היו מורחים עלינו יוגורט כשנשרפנו מהשמש,  אפשר להשתמש בו גם כבוגרים, אם אנחנו מרגישים גירויים מציקים בעור. היוגורט מצנן את העור ויש לו הרבה סגולות שמטפחות ומעשירות אותו.

 

4. לימון

 



הזדמנות טובה להכין לימונדה צוננת. צילום: Shutterstock

 

ללימון אפקט מצנן על הגוף, הוא מונע התייבשות, ממריץ את מערכת העיכול ומעודד שתייה  -  בלימונדה, חליטת לימון חמה או קרה, או אפילו סתם כוס מים או משקה קל עם פלח לימון טרי. בבישול הוא הולך מצויין עם דגים,  שהם מנה מועדפת בחודשי הקיץ, קלילה יותר מעוף או בקר.

 

כך תעשו את זה נכון: הנכדים אצלכם לחופש? דוכן לימונדה הוא דרך להעביר זמן, להתחבר לקהילה וגם לצנן את הגוף שלהם ושל סבא וסבתא שיקחו שלוקים. נסו להגיע לנוסחה המיוחדת שלכם שתכלול כמה שיותר לימונים טבעיים ומים וכמה שפחות סוכר, ועדיין תהיה מרעננת ונפלאה.

 

5. חסה וירוקים

 


חסה וחברים ירוקים, טובים לעיכול. צילום: shutterstock

 

חסה משעממת אתכם? עשו עמה חסד ונסו לחפש את יתרונותיה - בקיץ, היא אחד מהירקות הכי מקררים ומעודדי עיכול, רק צריך לשמור על הטריות והקריספיות שלה, ולשטוף אותה היטב. אם זה עדיין לא עושה את העבודה,  זכרו ש"חסה" היא בעצם מילת קוד לעלי תרד, מנגולד, כרוב וחסה אייסברג - כל בני המשפחה,  שכשמגישים אותם יחד,  יכולים להיות חגיגה משביעה ומהנה.

 

 

כך תעשו את זה נכון: שייקי הפירות הם להיט בכל קיץ, הם בריאים ומרעננים אבל לשומרים על הדיאטה - אפשר לדעת שגם ירקות מתאימים לשייק, עם הרבה פחות סוכר. שייק שמבוסס על חסה, תרד, עלי קל ומיץ תפוחים, יכול להיות הפתעה ירוקה שמתחילה את היום בבוסט של אנרגיה.

 

6. אבטיח ומלון

 


אבטיח ומלון: טעימים ומצננים. צילום: Shutterstock

 

לא צריך להלל את האבטיח והמלון,  הם עושים זאת בעצמם וגורמים לכל קיץ להיות שווה את הקושי.  אבל נזכיר רק פעם נוספת שמדובר בפירות עם הערך הקלורי הכי משתלם יחסית לשובע שהם מעניקים, ושהעובדה שרובם מים - מסייעת לצנן את הגוף. בארועי קיץ  עם קינוחים מגרים, תמיד טוב להצמד לקערת האבטיח, ולסיים איתה את הערב כמנצחים.

 

כך תעשו את זה נכון: אם אתם מארחים, נסו להגיש לאורחים שלכם שיפודים של ריבועי אבטיח ומלון, אפשר עם קוביות של גבינה בולגרית ביניהם. זה מוסיף סטייל ומעודד גם את הדור הצעיר להבין שפירות זה הממתק האמיתי.



7. נענע, כוסברה ושומר

 

ככלל, בקיץ כדאי להמנע מלתבל את המאכלים יתר על המידה, וכדאי לתת להם להנות מהטעם המקורי שלהם, ובמיוחד להמנע מחריף. פפריקה, פלפל שחור, ג'ינג'ר -  עדיף שיחכו לחורף. לעומת זאת נענע, כוסברה ושומר, טריים או מיובשים - יקפיצו לכם את המזון, יעשירו את הטעם ויעזרו לצבירת הנוזלים באותו אופן שבו לימון עושה זאת. אל תגזימו גם עם המלח - מלח כידוע מייבש, ואנחנו רוצים להמנע מיובש,  לפחות עד אוקטובר.

 

כך תעשו את זה נכון: גדלו נענע בעציץ ביתי, טרייה, ריחנית ויפה. הזמן הטוב להתחיל עם זה הוא אמנם באפריל, אז תזכרו את הטיפ לאביב הבא, כך תמיד תהיה לכם נענע בהישג יד, שתזכיר לכם שהיא רוצה להכנס לסלטים, מרקים ורטבים.

 

שייקים - בריאות בכוס שמכינים ברגע

יוצאים מהשגרה - מתכוני פסטה עם הפתעה

סלטי קיץ מרעננים

 קוקטיילים כמו במסעדה

מתכונים עם דובדבנים

סלט, מאפינס, קיש ובראוניז

מתכון לפילה דניס ופסטה שחורה

בריא אש: כל הסיבות לאכול חריף

 

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

0  תגובות  אהבו

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

כל הדרכים לקבל יותר סידן וויטמין D בגוף

בגוף שלנו מתקיימת אחת ממערכות היחסים החשובות ביותר עבורנו, היחסים בין ויטמין D לסידן. הראשון הוא ויטמין...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
כל הסודות לתזונה נכונה בגיל 60+

עם ההתבגרות שלנו חלים בגוף שינויים רבים. חלקם משפיעים על התזונה ועל הרגלי האכילה שלנו, בלי שנשים לב, כגון...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה