חזרה לבריאות טובה

בעיות שלד ומפרקים: טיפול ברפואה סינית

כאבי שלד, מפרקים ושרירים, שחיקת סחוסים ואוסטיאופורוזיס נפוצים בקרב האוכלוסייה המבוגרת. הרפואה הסינית מתמודדת עם בעיות אלה בעזרת דיקור, טווינה, מוקסה, צמחי מרפא ותזונה נכונה
עדי כץ 12/07/10
בעיות שלד ומפרקים: טיפול ברפואה סינית
גם אם לא התאכזבתם ממה שיש לרפואה הקונבנציונלית להציע למיגור בעיות שלד ומפרקים, שווה לנסות את הפתרונות של הרפואה הסינית. נכון שמדובר לעתים בתענוג יקר, אבל אפשר למצוא טיפולים אלטרנטיביים מסובסדים במסגרת קופות החולים ובכלל, אם אפשר להתגבר על בעיה רפואית בלי תרופות וטיפולים פולשניים, למה לא? דוד קוניק, מומחה ברפואה סינית ומרצה בכיר במכללת רידמן, מספר שמרבית הפונים אליו עם בעיות שלד הם מקרב האוכלוסייה המבוגרת, אך פעילה. "מגיעים אלי לא מעט מטופלים מעל גיל 60 שעוסקים בספורט באינטנסיביות ובקביעות, אם זה ריצות, רכיבה על אופניים, שחייה או אימוני כושר. הכאבים במפרקים ובשרירים נוצרים לעתים כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת מדי ולאו דווקא בגלל הגיל, למרות שגם הוא משחק תפקיד. מובן שמגיעים אלי גם אנשים עם שינויים בשלד ובשריר, כאבי גב וכאבי מפרקים כתוצאה מהגיל. "התסמינים הם כאבים או מגבלות בתנועה, שנוצרים משחיקה של המפרקים והסחוסים, ממצב של דלקת בשקיק שמחבר בין הגיד לעצם (בורסיטיס) או משינויים בעצמות, והדבר השכיח ביותר, בעיקר אצל נשים, זו בריחת הסידן או האוסטיאופורוזיס. אין מה לעשות, ככל שאנחנו מתבגרים תאי עצם נהרסים ולא נבנים מחדש, ומתחיל תהליך של חולשת עצמות. לשברים קשה יותר להתאחות במצב כזה, ותהליך השיקום מנפילות הוא הרבה יותר ארוך ומסובך. עיסוק בספורט מעכב משמעותית את התהליך, אבל צריך להקפיד גם לא להגיע למאמץ יתר, שעלול לפעמים להחמיר את האוסטיאופורוזיס". מרבית המטופלים מגיעים לקוניק לאחר שנואשו מהרפואה הקונבנציונלית. "לרוב הם כבר ביקרו בקופת חולים וחוו טיפולים שלא סיפקו מענה מספק לבעיה, או שהיו להם תופעות לוואי. אני מציע במקרים האלה סדרת טיפולים שמשלבת לרוב טווינה ודיקור. "הטווינה היא פיזיותרפיה סינית או עיסוי סיני מסורתי המוגדר כ'אם הפיזיותרפיות' ומיועדת לטיפול בבעיות אורתופדיות ואחרות. פירוש השם 'דחיפה ומשיכה', ומדובר במגוון של תנועות שמבצעות עבודה על כל אזור בגוף. עבודת העיסוי מאוד עדינה ומאפשרת להיכנס לאזור הכאב בצורה עמוקה, להניע את המפרק ולמשוך או ממש לפרוט על הגידים, עד שמגיעים למצב שאין כאב.


"הדיקור נעשה בכמה חלקים בגוף. באזור הכואב, כמובן, וגם באזורים כמו הרגליים שיש בהם נקודות שאחראיות על אזורים אחרים בגוף. יש למשל נקודה שאחראית על גידים ורצועות בגוף ונמצאת באזור השוק, נקודה שאחראית למפרקים ונמצאת ליד הקרסול ונקודה שמחזקת את העצמות ונמצאת באזור השוק. לעתים אני מדקר גם באוזן, אבל לרוב כטיפול נלווה. האוזן מייצגת מפרקים בגוף ועובדים איתה הרבה בטיפול בכאבי גב. "הרעיון של הדיקור, מעבר לחיזוק, הוא להזרים אנרגיה, הנקראת 'צ'י', למקום הכואב. עצם הזרמת האנרגיה מסייע להחלמת האזור. השילוב של טווינה ודיקור סיני מביא לתוצאות מאוד טובות של קרוב ל-90 אחוז עם הטבה משמעותית אחרי שלושה עד חמישה טיפולים". במקרים קשים יותר, כשהוא מזהה חסימה באנרגיה או בזרימת הדם, קוניק מתגבר את הטיפול גם בצמחי מרפא סיניים, שתפקידם להזרים דם למקום הפגיעה, לפתוח את החסימות ולאפשר למפרק להתאושש. הצמחים נלקחים בקפסולות לבליעה, כאשר צורות אפשריות נוספות הן באבקה (עם בעיית טעם) או בחליטה (עם בעיה של טרחת יתר). במהלך הטיפול בדיקור, ניתן לטפל גם בחימום של המקום הפגוע באמצעות מוקסה, לענה רפואית בעברית. "הצמח בא מגולגל בתוך נייר אורז בצורה של מעין סיגר. מדליקים אותו בקצה ותפקידו להחדיר חום בשיטת 'דומה בדומה ירפא'. כלומר, האזור הפגוע מתחמם ברגע שהוא נחסם, וכדי לשבור את החום משתמשים בחום אחר שמגיע מהמוקסה. החום שלה יותר חזק ומזרים דם ואנרגיה, והתוצאות בבעיות מפרקים הן מדהימות. דרך נוספת להגביר את ההשפעה של הדיקור היא במכשיר בשם 'טנס', שמשדר גלים חשמליים. מחברים אותו למחט והוא מניע את האזור בצורה יותר טובה ומרכך את השרירים". כשהוא ממליץ על תוספי מזון, קוניק מתנה זאת בהתייעצות עם רופא המשפחה כדי לא לסתור תוספים אחרים או תרופות שהמטופל נוטל. "קומפלקס B יכול לסייע לאנשים שסובלים מהירדמות או מנימול של האצבעות כי וטמיני Bמשפרים את ההולכה העצבית, ומובן שכדאי לקחת ויטמין D, שאנשים מבוגרים לא סופגים מספיק מהשמש ומאוד חשוב לעצמות. "מבחינת תזונה אני ממליץ על הרבה ירקות, על סרדינים שעשירים בסידן ובונים עצם, על מוצרי סויה ועל הימנעות מבשר. אני לא בעד מוצרי חלב ומעדיף שהסידן יגיע ממקור צמחי כמו שומשום, טחינה, טופו, ירקות עליים ירוקים וכד'. החלב, על פי הרפואה הסינית, הוא לח וקר ולכן יכול להיתקע במפרקים. קשה לשנות הרגלי תזונה של שנים, ואנחנו משופעים במוצרי חלב, אבל לפעמים אני ממליץ להוריד אותם מהתפריט לתקופה מסוימת במקרים של כאבי מפרקים, ולראות איך זה עובד".
עוד על רפואה משלימה:

דיקור סיני: איך זה עובד

טווינה: אומנות ריפוי במגע

קיץ בריא באופן טבעי

יתר לחץ דם: טיפול טבעי בדרך הנטורופתית

שיאצו ורפלקסולוגיה: להפיג את הכאב

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

קהילת רפואה משלימה

פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה