חזרה למגזין אוכל

בעקבות מאסטר שף: מרק סרפד

זוכרים את מרק הסרפד של שי אביבי? קבלו מתכון דומה, ביתי ובריא (ואפילו טעים!), בשילוב תירס. מי אמר עשב ירוק ולא קיבל
עדי כץ 10/03/15
בעקבות מאסטר שף: מרק סרפד
(צילום: Shutterstock)


זוכרים את מרק הסרפדים שהכין השחקן שי אביבי בתוכנית האחרונה של "מאסטר שף VIP" אשר זכה לתשבחות מהשופטים? אז כן, סרפדים הם עוקצניים, אבל טיפול פשוט מנטרל את הצריבה ומאפשר להשתמש בהם כמו בכל ירק עלי אחר, להכנת מרקים, תבשילים, קציצות, קישים ומילוי מאפים ופשטידות. לא צריך לקנות או אפילו לגדל אותם, הם בכל מקום והם אורגניים, טעימים, מזינים ובריאים.

 

שמו של הסרפד מגיע מהמלה סרף, כלומר שרף או צרב. הוא נזכר גם בתנ"ך וזה דורות שהוא משמש כצמח מאכל ומרפא. ערביי ארץ ישראל מבשלים את כל חלקיו וברפואה העממית הערבית, הוא משמש לטיפול בחסימות דרכי השתן, כאבי מפרקים, אסתמה, מורסות ועוד.

 

מחקרים מראים שאכילת צמחי בר בקרב אוכלוסיה כפרית ים תיכונית, מאריכה את החיים. אחת הסיבות היא תכולת נוגדי החמצון הגבוהה בצמחים הללו, העולה על זאת שבירקות המתורבתים. סיבה אפשרית נוספת, היא הזמינות הגבוהה של צמחי הבר והעובדה שהם נאכלים בסמוך לזמן הקטיף, כשכל הרכיבים הבריאותיים בשיא אונם.

 

סרפד: שלל ויטמינים, ניקוי לכבד, והורדת לחץ דם

 

 

בסרפד יש לא מעט כאלה. הוא מכיל הרבה מאוד ויטמין C, ו- E, הרבה ברזל, אשלגן, סיליקה וכלורופיל. הוא מועיל במצבי אנמיה, טוב לניקוי הכבד, לטיפול בפצעים וכיבים, להמסת אבנים בדרכי השתן, עצירת דימומים, חיסול תולעים בדרכי העיכול והורדת לחץ דם.

 

אין קושי למצוא סרפדים בעונה זו של השנה. הם צומחים בגינות, בשדות הפתוחים, בחורשות ולצידי הדרכים ואפשר לאסוף אותם מדצמבר עד מאי, אך לא במקומות שעלולים להיות מזוהמים, כמו ליד כבישים או חלקות חקלאיות מרוססות.

 

איך מתגברים על הצריבה של עלי הסרפד?


על הצריבה, שמקורה בשערות זעירות על גבי העלים והגבעול המכילות חומצה להגנה מטורפים, אפשר להתגבר בעזרת כפפות או לאחוז בחלקו התחתון של הגבעול. עלים צעירים מאוד, כמעט שאינם צורבים ואם בכל זאת נצרבתם, אפשר להרגיע את המקום בעזרת סודה לשתייה מהולה במים.

 

 

יש הטוענים שניתן לאכול את עלי הסרפד טריים, לאחר שממוללים או קוצצים אותם, אבל ליתר ביטחון עדיף לשטוף אותם תחילה במים רותחים או לחלוט אותם בהם כמה דקות, להפגת הצריבה. ניתן גם לייבש את העלים וליצור תערובת לחליטה. שיטה נוספת לצרוך את העלים היא הכנת משרה, על ידי בישול חופן עלים במים למשך כמה דקות וסינון. שלוש כוסות מהמשרה ביום, יועילו לבעיות בדרכי השתן ובמערכת העיכול ונגד חולשה ועייפות.

 

מתכון: מרק תירס וסרפדים

 

המרכיבים:

 

צרור גדול של סרפדים שנשטפו במים רותחים
4 קלחי תירס שנחלטו במים רותחים כעשר דקות
2 בצלים בינוניים
3 גזרים
פלפל אדום בינוני
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
4 כפות שמן זית
מלח ופלפל
מלח סלרי
כפית סוכר חום
מעט מיץ לימון
2 ליטר מים



 

 

אופן ההכנה:

 

קוצצים את הירקות ומורידים את גרעיני התירס מהקלחים בסכין חדה. מחממים את השמן בסיר גדול ומזהיבים תחילה את הבצל, אחריו את הגזר, הפלפל האדום והשום. אחרי כמה דקות מוסיפים את גרעיני התירס, התבלינים, מיץ הלימון והמים ומביאים לרתיחה. בזמן הרתיחה מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר הקצוצים, מקטינים את האש ונותנים למרק להתבשל כרבע שעה.

 

ממש לפני הכיבוי, קוצצים פנימה את הסרפדים, מערבבים, סוגרים את הסיר, מכבים את האש ומניחים לו לעמוד סגור עשר דקות. בתיאבון! 

 

עוד באוכלים בריא

מתכון למרק ברוקולי עשיר ומזין
 

תגובות  1  אהבו 

11/03/15

כדאי מאוד לוותר על התירס - ממש לא נחוץ.

בגדר המלצה כמובן.

...

כדאי מאוד לוותר על התירס - ממש לא נחוץ.



בגדר המלצה כמובן.smiley


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה