החום ושברו: טיולים מלאים במים

חג השבועות ידוע גם כ"חג המים", זכר למנהג של יהודי צפון אפריקה להתיז בחג מים זה על זה, כסגולה למזל טוב. במרוקו נהוג היה מסיבה זו לשפוך מים על העוברים ושבים ברחוב ולהתיז מים על מי שסיים את לימוד ה"אזהרות" בשבועות, שבו נמנות מצוות התורה.
למנהג הקונדסי משהו, שחביב היום בעיקר על ילדים חמושים בשקיות מים, יש כמה הסברים. התורה נמשלה למים, משה רבנו ניצל בזכות מי היאור, אלוהים המטיר טל על בני ישראל במדבר וכדומה, ויש למנהג גם מתנגדים, הטוענים שהוא מביא ל"שחוק וקלות ראש", ביום מתן תורה.
עם מזג האוויר המתחמם, אפשר לקחת את המנהג גם לכיוון של טיול רגלי לאורך או בתוך מקווי מים בארץ ולשכשך, לטבול ולהתרענן. להלן שלושה מסלולים רטובים, מתוך הספר "טיולי המים שלא הכרנו" של מדריך הטיולים מיכאל בן דרור (צילומים: עמרי בהט), שיצא לאחרונה בהוצאת "כנרת בית הוצאה לאור". המספרים המופיעים במסלולים מתייחסים למפות הטיול המצורפות – עקבו בהנאה. הטיולים המלאים ומסלולים נוספים מופיעים בספר.
הצטרפו לקבוצת המטיילים של מוטק'ה
בין נחלים מוכרים פחות: נחל אינשם - התעלה העורקית
בדרך לפינת חמד נסתרת. מתוך הספר
בבקעת בית שאן יש שפע מעיינות, שחלקם אינם מוכרים. די אם נזכיר את נחל השלושה (הסחנה), נחל עמל, נחל הקיבוצים, עין שוקק, עין מודע, עינות חוגה, עין צמד, עין נזם (חנזירה), עין סהרון ונחל חרוד.
סוג הטיול: חד-כיווני.
מוקדי עניין: פינת חמד נסתרת יפהפייה.
נקודת ההתחלה: צומת הנצי"ב, על כביש מס' 90, בפנייה מזרחה לכביש מס' 6678.
נקודת הסיום: התחנה ההידרואלקטרית בסמוך לאגם שִפעה, על כביש "מינוס 200".
אורך המסלול: 1.3 ק"מ, בירידה ברגל (אפשר גם לנסוע בכל רכב).
משך ההליכה: כ-40-30 דקות..
גיל המטיילים: כל המשפחה.
העונה: כל השנה, עם יתרון לחורף ולאביב.
צל: יש.
מי שתייה: אין.
ציוד: לבוש ונעליים המתאימים למים.
מתוך הספר "טיולי המים שלא הכרנו", צילום: עמרי בהט
נגיע לנקודת הזינוק שבצומת הנצי"ב, מסעפו של כביש מס' 6678, המסתעף מכביש מס' 90 מזרחה ודרומה לעבר הקיבוצים הדתיים, עין הנצי"ב, שדה אליהו וטירת צבי.
בצומת נבות לפנות ימינה (מזרחה) אל כביש מס' 71. בצומת השיטה לפנות שוב ימינה (מזרחה) בכביש מס' 669, המתפתל בין הקיבוצים חפציבה, בית אלפא, ניר דוד, רשפים ושלוחות. בצומת שלוחות יש לפנות בכביש מס' 90 שמאלה (צפונה), ולאחר 200 מ' לפנות ימינה (מזרחה) בצומת הנצי"ב, בכביש מס' 6678.
נקודת הסיום: מ-1 שבכביש מס' 6678 נמשיך מטה, דרום-מזרחה. נחלוף על פני כביש הכניסה לקיבוץ עין-הנצי"ב. לאחר כ־700 מ' מהקיבוץ נגיע למסעף המשולט למפעלים האזוריים בבית שאן. זהו כביש "מינוס 200". נפנה בו צפונה וניסע כקילומטר. מימין (מזרח) — מאגר שִפעה המשולט. משמאל (מערב), התחנה ההידרואלקטרית. זו נקודת הסיום.
המסלול: מצומת הנצי"ב 1 ניסע מזרחה בכביש מס' 6678 כ־200 מ'. מכאן מסתעפת שמאלה (צפונה) דרך עפר טובה לכל רכב 2. הדרך מתיישרת מיד ימינה (מזרחה) וממשיכה ממש במקביל משמאל לכביש. על מנת להבדיל בין דרך זו לאחרות נציין שמימינה (דרום) — ערוץ של נחל שניכר בשפע צמחייתו.
מתוך הספר "טיולי המים שלא הכרנו", צילום: עמרי בהט
לאחר כ־300 מ' פונה דרך העפר חדות שמאלה (צפונה). כאן משאירים את הרכב 3. אפשר להגיע בכל רכב גם ל־4, היישר למקום הבילוי, ואף להמשיך ולנסוע מטה ל־5. אלא שאנחנו באנו לטייל.
אם הגענו לכאן בכמה רכבים, יישלח אחד מהם לתחנה ההידרואלקטרית ליד אגם שִפעה, על כביש "מינוס 200". מ-3 נתחיל לצעוד מטה ומזרחה בדרך העפר המסומנת בכחול, המתאימה גם לרכב המשפחתי הרגיל, ומיד נשמע משמאל בסמוך פכפוך מים. .
מרגע זה יש לנו בן לוויה, נחל בן בלי שם, מכאן "שמו" נחל אינשם, שהקיבוצניקים מכנים "התעלה העורקית". זה איננו נחל של ממש, אלא תעלה המנקזת את עודפי המים מהתעלות שממערב ומעלה, בין ניר דוד לשלוחות.
התעלות הן חלק ממפעלי המים של העמק. המים מתוקים ונקיים, אך אינם מיועדים לשתייה. במרוצת הזמן, ובחסות המדרון התלול, חתרה התעלה ערוץ נסתר ועם צמחיית נחלים עבותה ועצים, הפכה להיות נחל לכל דבר.
.
לאחר כ-100 מ' נגיע לחורשה מימין לדרך, כשמשמאל ייראה "חלון" אל הנחל 4. כאן בערוץ, יש מפלש בצמחייה וצל העצים הופך את המקום לאפלולי. סלעי טרוורטין חלקלקים נשטפים בזרם, ההופך לסדרה זעירה של מפלונים. בריכות של ממש אין פה, אך אפשר להשתכשך במה שיש, להלך מעט במורד הזרם ולפלס דרך בסבך.
נשוב בשביל אל 4 ונפנה שמאלה (מזרחה) לעבר כביש "מינוס 200" והתחנה ההידרואלקטרית 5. לאחר כ-100 מ' במורד השביל מצויה משמאל (צפון) לנחל מעין נקרופוליס (עיר מתים) גדולה במיוחד 4. השטח זרוע מערות קבורה, גומחות ושאר שרידים, מרביתם מהתקופה הרומית ואילך.
נמשיך בדרך המלך עד לתחנה ההידרואלקטרית 5. שם, על כביש "מינוס 200" העושה את דרכו מאזור התעשייה של בית שאן דרומה לקיבוצים הדתיים, נפגוש את הרכב.
טיולים ומסלולים נוספים תוכלו למצוא בקהילת המטיילים של מוטק'ה
אתרים היסטוריים מפתיעים: מפל בכנרת
המסלול המעגלי מתוך "טיולי מים שלא הכרנו"
העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...
מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן הלאומי אפולוניה? הרחקתם לחוף ים בארץ שנראה כאילו יצא מריזורט מפנק בתאילנד? אז...