הסמארטפונים שמותאמים לגיל השלישי

לקבל תמונות של הנכדים, לשלוח הודעות, לגלוש באתרים ולשחק במשחקים - גם מבוגרים שמגדירים את עצמם טכנופוביים היו שמחים למכשיר סלולרי עדכני, שיכול לבצע את כל הפעולות הללו בצורה פשוטה. אלא שרבים מהמבוגרים חשים שמכשירי הסמארטפון שקיימים היום מסובכים לשימוש, ובגלל הקושי הטכנולוגי בוחרים להשתמש במכשירים לא מתקדמים.
"הנתונים מראים שרק 30% מבני הגיל השלישי מחזיקים בסמארטפון, ורובם עדיין משתמשים בטלפונים מהדור הישן", אומר אמיר אלון, מנכ"ל E2C (Easy to connect), סטארט אפ ישראלי שמטרתו לשפר את חיי היומיום של האוכלוסייה המבוגרת, על ידי הנגשה של טכנולוגיות מתקדמות.
הכל התחיל כאשר לפני כארבע שנים התגורר אלון בתל אביב, לא רחוק מביתה של סבתו בת ה-88. מדי שבוע היה קופץ לבקרה ומראה לה תמונות של המשפחה בסלולרי. "ראיתי שזה מאד משמח אותה, וחשבתי איך אני יכול לצייד אותה בסמארטפון - למרות שהעולם הטכנולוגי רחוק ממנה שנות אור - כדי שהיא תוכל לקבל תמונות גם כשאני לא נמצא בסביבה", מספר אלון. "כך היא תרגיש פחות בודדה, וגם תוכל להיות שותפה למה שקורה איתנו. היום סמארטפון הוא מוצר הכרחי כדי להיות בקשר עם העולם, והמטרה של החברה היא לאפשר גם למבוגרים ליהנות מפלאי הטכנולוגיה".
בתהליך המחקר ב-E2C למדו, שבני הגיל השלישי הם לא קבוצה הומוגנית - יש מבוגרים שמסתובבים עם מכשירי הסלולר הכי עדכניים שיש כיום בשוק, ודואגים להחליף מכשירים כשיוצא דגם חדש, אבל רבים עדיין עושים שימוש במכשירים מהדור הישן, בגלל בעיות של חוסר התאמת המכשירים החדישים למגבלות ולצרכים שלהם, ולעיתים גם מתוך שמרנות.
מסך מגע נוח יותר, מקלדת גדולה יותר
ממשק מגע המנוהל בלחיצות ארוכות, להקל על יד לא יציבה ורעידות. צילום: באדיבות E2C
אז איך הסמארטפון הבסיסי, או בשמו המקצועי "בייסיק סמארטפון", הופך את השימוש בטלפון החכם לפשוט יותר? בחברה זיהו שאחת הבעיות עם הסמארטפונים הקיימים היום בשוק היא המגע על המסך. למבוגרים משתנה התחושה ביד, ויש שסובלים מיד לא יציבה ומרעידות. בחברה פתרו את הבעיה על ידי ממשק מגע המנוהל בלחיצות ארוכות. המסך נענה רק אחרי לחיצה ארוכה, ונותן משוב ברטט כאשר הלחיצה נקלטת. כך נמנעות לחיצות אקראיות ולא רצויות. בהגדרות של המכשיר אפשר להגדיר את אורך הלחיצה לפי הצרכים של המשתמש.
בבייסיק סמארטפון יש גם ממשק פשוט ונוח לשיחות ולהודעות, וגם לקבלת תמונות. כל תמונה או סרטון שנשלחים - בין אם בהודעת SMS, במייל או בוואטסאפ - מגיעים למרכז תמונות שמאגד יחד את כל המדיה שהתקבלה. על גבי הסלולרי מופיע סימן של "חדש", והמשתמש יודע שיש לו תמונה או סרטון חדשים שהגיעו, מבלי שהוא צריך להבין מהיכן הגיעו. בדומה למרכז התמונות, יש גם מרכז הודעות שמגודר במכשיר, ומאגד אוטומטית את כל ההודעות שהתקבלו במכשיר - לא משנה כיצד נשלחו.
בנוסף, כדי להקל על ההקלדה קיימת במכשיר מקלדת מיוחדת למבוגרים, בעלת כפתורים גדולים שניתן להקליד בעזרתם בקלות, או להגדיר הודעות מוכנות מראש.
אפליקציה מאפשרת לבן משפחה לתפעל את המכשיר מרחוק
הנושא של תמיכה חשוב למבוגר ולבני משפחתו. צילום: באדיבות חברת E2C
"גילינו גם שלא משנה כמה המוצר יהיה פשוט להפעלה, עדיין הנושא של התמיכה חשוב למבוגר ולבני משפחתו", אומר אלון. "הכוונה גם לשירות של איש מקצוע שיודע לתת מענה לשאלות ולבעיות, וגם לאפליקציה ייעודית המאפשרת להגדיר על גבי הטלפון בן משפחה מלווה, שיכול לעזור מרחוק לנהל את המכשיר".
כך למשל, המלווה יכול להוסיף אנשי קשר חדשים, לקבל הודעה על מצב ומיקום המכשיר וכן לבצע שיחה מתפרצת. אלון מספר לדוגמה שיום אחד קיבל התראה על סוללה חלשה בטלפון של סבתו. הוא התקשר לסלולרי שלה וגם למספר הקווי בבית, אבל היא לא ענתה. בגלל שהגדיר את עצמו כמלווה של המכשיר, הוא הפך את הסמארטפון למכשיר קשר, ואז שמע את סבתו צועקת "הצילו". כך התברר לו שנפלה.
למרות שהסמארטפון מותאם לאנשים מבוגרים, מבחינה חיצונית הוא נראה כמו כל סמארטפון רגיל. "גם אנשים מבוגרים רוצים שהמכשיר שלהם ייראה טוב", מסביר אלון. "את שיתוף הפעולה אנחנו עושים עם חברת LG . אנחנו לוקחים דגמים של החברה ומתאימים אותם לצרכים של המבוגרים".
להפיג את תחושת הבדידות
ל-E2C יש כיום כ-10,000 לקוחות בני 60-90, שעושים שימוש בבייסיק סמארטפון, והחברה כבר את הרחיבה את פעילותה לארה"ב ולאירופה. המכשיר קיים בשלושה דגמים והמחיר משתנה בהתאם לדגם, החל ב-900 שקלים עבור הדגם הזול ביותר, ועד 1,500 שקלים. בחברה פיתחו גם טאבלט ועובדים כיום על ממשק פשוט לטלוויזיה, שהפעלתה תתבצע על ידי הסמארטפון בעזרת כפתורים גדולים ונוחים לשימוש.
הבייסיק סמארטפון הוא לא האפשרות היחידה לסמארטפונים שמותאמים למבוגרים: מכשירים יעודים נוספים לגיל הזהב הם למשל Doro Liberto 820 , שעלותו כ- 1000- 1600 שקלים, ו- Huawei Ascend G620s, שעלותו 600- 650 שקלים.
"מדובר בשוק שרחוק מלהגיע למיצוי", מסכם אלון, שמקווה למצוא פתרונות טכנולוגיים נוספים כדי להנגיש מוצרים לגיל השלישי, וגם כדי לעזור להם להפיג מעט את תחושת הבדידות.
חברות הסלולר גובות כסף מיותר? כך תלחמו
עוברים לסמארטפון? קבלו טיפים חשובים
כל הדרכים לעבור בין חברות הסלולר ביעילות
כך תתנתקו מחברת התקשורת ב-4 צעדים פשוטים
5 אפליקציות שכל מבוגר חייב להכיר
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה

עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...