הצגת הקולנוע האחרונה של ליה ון ליר
ליה ון ליר, הגברת הראשונה של הקולנוע הישראלי, האישה שהקימה סינמטקים ברחבי הארץ וייסדה את פסטיבל הקולנוע החשוב בארץ, הביאה אלינו את בשורת הקולנוע האיכותי ושינתה את התרבות המקומית, הלכה לעולמה בסוף השבוע והיא בת 90 במותה.
ון ליר, כלת פרס ישראל, הדגימה להט ונחישות שהזמן לא יכול להם. עד ימיה האחרונים, גם כשמצבה הבריאותי הידרדר, המשיכה בפעילות שנתנה טעם לחייה. מכירה מספרים על אישה ששימרה יופי, אצילות ואלגנטיות, שסימן ההיכר שלה היה רעמת שיער לבנה ותלבושות תיאטרליות בגווני סגול ולבן.
עד שהגיעה לגיל 83 המשיכה ון ליר לנהל את סינמטק ירושלים שהקימה ואת פסטיבל הסרטים הירושלמי שייסדה. גם לאחר שפרשה מתפקידיה הרשמיים, לא נחה והקפידה להגיע לסינמטק ולאירועי קולנוע בארץ ובעולם. רק לפני כחודש התארחה בפסטיבל הקולנוע בברלין. "היא לא החמיצה אף מסיבה בפסטיבל", סיפרה השחקנית גילה אלמגור, "ודאגה לא לפספס את הכוסית האחרונה בכל מסיבה, כי אולי יקרה משהו ב'אפטר פארטי'".
החיים במועדון הסרט הטוב
ון ליר נולדה בבסרביה, אז רומניה, ב-1924 בשם ליה גרינברג, למשפחה יהודית מתבוללת ושוחרת תרבות ואמנות. ב-1940 נשלחה על ידי הוריה לבקר את אחותה בישראל והחליטה להשתקע כאן. ההורים, שנותרו מאחור, נספו בשואה. ון ליר הצעירה נרשמה לפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית בירושלים. בביקור בתל אביב הכירה את מי שיהפוך לבעלה, טייס חובב קולנוע, בנו של תעשיין עשיר ופילנתרופ הולנדי בשם וים ון ליר.
ון ליר למרגלות הסינמטק בירושלים. צילום: באדיבות סינמטק ירושלים
לצד המאבק על קידום הקולנוע האיכותי והבאת הפלורליזם התרבותי לירושלים, חתומה ון ליר גם על מאבק נגד הכפייה הדתית בעיר ובעד זכותו של הסינמטק ושל מוסדות תרבות אחרים לפעול בכל ימות השבוע. במקביל, סירבה לצנזר את התכנים שנכללו בפסטיבל הקולנוע והתעקשה להקרין גם סרטים שנויים במחלוקת כמו "ג'נין, ג'נין". "אני מאמינה שאנחנו חייבים לנסות להבין גם איך הם מרגישים", אמרה אז.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מוטק'ה
האמא של הקולנוע הישראלי
בכל השנים פעלה ון ליר לצד בעלה וים ולאחר מותו ב-1991, המשיכה בכוחות עצמה. במהלך פסטיבל ברלין בחודש שעבר חשה לפתע ברע וקיבלה טיפול. היא חזרה ארצה ואושפזה בבית החולים שערי צדק בירושלים, כאן הלכה לעולמה.
אנשי קולנוע אומרים שאי אפשר לדבר על הקולנוע הישראלי בלעדיה: איפה היינו אלמלא פעלה לאיסוף ולשימור אוצרות הקולנוע היהודי והישראלי, הבאת קולנוע מהעולם לישראל וייצוא הקולנוע הישראלי לעולם?
"ליה היתה פעילה מאוד עד ימיה האחרונים", מספרת מנכ"לית סינמטק ירושלים, נעה רגב. "היא המשיכה להגיע לסינמטק ועבדה במלוא המרץ לקידום תרבות הקולנוע בעיר. בנוסף, היא הקפידה מדי ערב להשתתף באירועי תרבות שונים בעיר. המוטיבציה שלה היתה אהבת אדם ואהבה לתרבות ולקולנוע – ולאלה אין גיל".
בלב ראשון לציון, במבנה אדריכלי עכשווי שנראה בעצמו כמו יצירת אמנות, פועל אחד ממוסדות התרבות הייחודיים...
אוטוטו תעלה יובל רפאל על במת האירוויזיון בבאזל, שוויץ, כחלק מחצי הגמר השני של התחרות. רפאל בת ה-24 מרעננה,...
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...