הקשישים בישראל: מבלים יותר, מרוצים יותר
כמדי שנה מפרסמים מכון ברוקדייל שבאוניברסיטת בר-אילן וג'וינט-אשל - האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל - את הדוח המקיף אודות מצב הקשישים בישראל (לא לטעות - כקשיש מוגדרים גברים בני 65 ומעלה ונשים בנות 60 ומעלה, כך שרבים מהנסקרים ודאי לא יזדהו עם ההגדרה "קשישים"). להלן הממצאים, המבוססים על סקרים מקיפים בבתי המרואיינים שנערכו בשנים 2007-2006. בהשוואה לשנים הקודמות נראה כי הגימלאים (והמדינה) בדרך הנכונה - יותר הכנסה, יותר תרבות פנאי בגיל הפרישה, ולפיכך גם שביעות רצון גדולה יותר מחייהם.
השכלה
ב-1970 היו כ-11 אחוז מהקשישים בעלי 13+ שנות לימוד, לעומת 34 אחוז ב-2007. לא נמצאו הבדלים בין שיעור בעלי תואר אקדמי בקרב בני 65 ומעלה לבין השיעור בקרב כלל האוכלוסיה (כ-20 אחוז בקרב שתי האוכלוסיות).
עבודה
ב-2007 השתתפו 10 אחוזים מבני 65 ומעלה בכוח העבודה - 16אחוז מהגברים וחמישה אחוזים מהנשים. בקרב בני 69-65 הגיע השיעור ל-22 אחוז, מהם שליש גברים ו-12 אחוז נשים. עם השנים ירדו שיעורי ההשתתפות של הקשישים הגברים בכוח העבודה, כנראה סימן לפנסיה גבוהה יותר, או לחסכונות רבים יותר. אחוז הגברים בכוח העבודה ירד גם בקרב בני 55+. עם זאת, נראה כי הקשישים חוזרים למעגל העבודה בפנסיה, וב-2007 היה שיעור בני ה-65+ המועסקים במשרה חלקית כמחצית מתוך השייכים לכוח העבודה (לעומת שיעור נמוך יותר בקרב בני 64-55 ? מה שמעיד שאלה עובדים במשרה מלאה). שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בגיל 65+ עולה עם העלייה ברמת ההשכלה.
הכנסה
ב-2007 ההכנסה הכספית ברוטו במשקי בית שבהם גרים קשישים היתה 9,297 שקל בממוצע (לעומת ממוצע של 12,935 שקל בכלל משקי הבית בישראל). ההכנסה הממוצעת ברוטו לנפש במשקי בית שבהם גרים קשישים היתה נמוכה מעט מזו של כלל משקי הבית - 4,547 שקל לעומת 4,751 שקל. 41 אחוז מהכנסות משקי הבית של קשישים הן מעבודה, 28.6 אחוז מקצבאות ומתמיכות. 35 אחוז מהקשישים קיבלו פנסיה שוטפת ממקום עבודה או מקופת פנסיה הקשורה בעבודה (לא כולל הכנסות שוטפות ממקור פרטי ומפנסיות מחו"ל). 26 אחוז ממקבלי קצבת זקנה ושארים קיבלו השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי - אחוז הנמצא בירידה מאז 1980. משקי הבית של קשישים מסך משקי הבית בכל עשירון הכנסה היו: בעשירון העליון - 30.7 אחוז, בעשירון התשיעי - 29 אחוז, בעשירון השמיני - 28 אחוז, בעשירון השביעי - 28.7 אחוז, בעשירון השישי - 28.7 אחוז.
הוצאה
הרכיב העיקרי בהוצאה החודשית הממוצעת של משקי בית של קשישים הוא הדיור (28 אחוז), כאשר במשקי בית שבהם גר קשיש לבדו משקלו של רכיב זה גבוה במיוחד (38 אחוז). מזון ותחבורה הם הסעיפים השניים בגודלם בהוצאת משקי הבית (17 אחוז). ההוצאה הממוצעת לבריאות במשקי בית שבהם גרים קשישים - 8 אחוזים - גבוהה לעומת כלל משקי הבית בישראל (5 אחוזים). ההוצאה על חשמל וחימום הדירה מהווה 28 אחוז מההוצאות על אחזקת הדירה ומשק הבית במשקי בית של קשישים. רכיב העזרה בבית גבוה יותר במשקי בית של קשישים (22 אחוז). מקרב הקשישים - 11 אחוז מדווחים שהם יכולים לכסות את ההוצאות החודשיות ללא כל קושי. 7 אחוזים אינם מצליחים לכסות את ההוצאות החודשיות. במיון על פי הכנסה נטו של משקי הבית לנפש מהווים משקי הבית של קשישים 16 אחוז ממשקי הבית בעשירון התחתון ו-31 אחוז ממשקי הבית בעשירון העליון (למרות שמשקי הבית של קשישים מהווים רק 27 אחוז מכלל משקי הבית באוכלוסיה).
מחקר חדש: בדידות בגיל השלישי
ספר חדש: לצבוע את הזקנה בוורוד
רוצים להאריך חיים? -תתנדבו
חיים מלאי משמעות: הגורם הקובע בגיל מבוגר
שאני אצא לפנסיה? לא תודה
ספר חדש: חיים טובים בגיל השלישי
נופל וקם: איך אפשר למנוע נפילות?
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...