חזרה להחיים הטובים

זה הזמן לשתול תאנה ורימון

עצי פרי הם בחירה מוצלחת לגינה הביתית בזכות הצל, הפרי והידידותיות לסביבה. רימון ותאנה הם בחירות טובות במיוחד בזכות התועלת המרובה שבהם וסגולותיהם הייחודיות
עדי כץ 06/09/09
זה הזמן לשתול תאנה ורימון
אם יש לכם פיסת קרקע ליד הבית, הדבר המעשי ביותר לעשות בה הוא לטעת עצי פרי. כך תיצרו לכם פינה מוצלת לשנים הבאות ואספקה שוטפת של פירות לכם ולכל מכריכם. לטווח הארוך יותר, אם זה מעניין אתכם, עצים הם דרך מצוינת להילחם בהתחממות הגלובלית. במסגרת טרנד החזרה לצמחיית ארץ ישראל, מה מתאים יותר מעצים הנכללים בשבעת המינים שבהם התברכה ארצנו? במשתלת גבעת ברנר רוצים לשכנע אתכם לבחור הפעם ברימון ובתאנה, שני עצים צנועים שתועלתם מרובה, ובימים אלה של סוף הקיץ מבשילים פירותיהם ומוכנים לעלות על שולחן סעודת ראש השנה. ביום שישי, 11.9, ייערך במשתלה מפגש עם הבוטנאים ד"ר דוד בר ועופר הוכברג, שבו תוכלו ללמוד הכול על טיפוח שני העצים הללו, על זניהם השונים, שיטות גידול שונות ואזכוריהם במקורות ובתרבות העולמית. לא ייפקדו כמובן מההרצאה התכונות הרפואיות המרובות של פירות הרימון והתאנה, שכבר בתנ"ך נזכרו כמייצגים חוכמה, אהבה ופוריות ונהפכו לחלק מהסמלים של חגי תשרי.
הרימון: שפע, פריון, וחוכמה
הרימון הוא עץ נשיר ממשפחת הרימוניים שמוצאו באזור הים הכספי, באיראן של ימינו. הוא בוית שם בסביבות האלף השלישי לפני הספירה ומשם הופץ לארצות אגן הים התיכון לפני כ-4,000 שנה. פרי הרימון, המכיל עשרות גרעינים עסיסיים, נאכל ונסחר מאז העת העתיקה בזכות עמידותו לאורך זמן, טעמו וסגולותיו הרפואיות. עץ הרימון מגיע בשיאו לגובה של כשלושה מטרים. בחורף הוא משיר את עליו, באביב מלבלב ובתחילת הקיץ מגדל פרחים אדומים שנהפכים לפירות. הרימון אינו מתחדש מזרעים באופן טבעי, אבל לאחר שנשתל הוא יכול להתקיים גם ללא טיפול. לרימון חיים ארוכים והוא משמש לאכילה, להכנת יין ורטבים ולהפקת מוצרי קוסמטיקה טבעית. בתרבויות השונות מסמל הרימון שפע, פריון, יופי וחוכמה והוא היה נפוץ בעיטור מבנים, מטבעות, לבוש ועוד. בדברי חז"ל הוא משמש כמשל לריבוי חוכמה ומצוות בשל היותו מלא בגרגרים, בתרבות יוון הוא מסמל נישואים, פריון, חיים ומוות, ובקוראן הוא נזכר כאחד הדברים הטובים שהוריד אללה מן השמים אל בני האדם. הבבלים הקדמונים האמינו שלעיסת גרעיני רימון לפני היציאה לקרב הופכת את האדם לבלתי מנוצח, במצרים העתיקה הוא סימל כוח והונח בקברי המתים וביפן מגדלים אותו כעץ בונסאי. המדינות העיקריות שבהן מגדלים כיום מטעי רימון הן הודו, איראן, אפגניסטן ומדינות אגן הים התיכון. בישראל החלו לטעת אותם בקצב מואץ מאז החלו להתפרסם בסוף שנות ה-90 מחקרים המעידים על תכונותיו הרפואיות של פרי הרימון, למרות שהסגולות הללו היו ידועות כבר בימי קדם. הרימון עשיר בוויטמינים ובמינרלים והפרי וקליפתו מכילים נוגדי חמצון המונעים יצירת רדיקלים חופשיים, וכך מעכבים או מונעים היווצרות תאים סרטניים. אבל זה לא הכול: הרימון גם מחזק את המערכת החיסונית ומונע זיהומים נגיפיים ובקטריאליים, והפוליפנולים שבו נקשרים לכולסטרול הרע ומעכבים את חמצונו, ובכך מנקים את הדם, מעכבים היווצרות טרשת עורקים ואף מסייעים בהורדת לחץ הדם. מחקר נוסף מצא שהרימון עשוי לעכב נזק בסחוסים של חולים בדלקת מפרקים ניוונית.



התאנה: מגבירה תשוקה ומרפאת מחלות
עץ התאנה, או בשמו המדעי פיקוס התאנה, הוא עץ נשיר השייך למשפחת התותיים ועשוי להגיע לגובה של עשרה מטרים. כמו לכל מיני הפיקוס יש לו תפרחת סגורה המכונה פגה, המאובקת בידי צרעות זעירות, למרות שהזנים התרבותיים של התאנה אינם זקוקים להאבקה מסוג זה כדי לפתח פירות. העץ גדל באגן הים התיכון מאז ימי קדם ושרידי פירותיו נמצאו בארץ ישראל עוד מהתקופה הניאוליטית (שהחלה לפני כ-10,000 שנה). פרי התאנה נאכל טרי או מיובש (דבלים) ומפיקים ממנו משקאות חריפים. צורתו המעוגלת של הפרי, הניחוח והמתיקות החושנית, תרמו לתדמיתו כמעורר תאווה, והרמב"ם הצביע על קשר בין אכילת תאנים טריות להגברת התשוקה המינית וכוח הגברא. גם התאנה, כמו הרימון, נזכרת רבות במסורות שונות. בתנ"ך מסופר שמבושיהם של אדם וחווה בגן עדן כוסו בעלי תאנה, ובמיתולוגיה היוונית מיוחסת הבאת התאנה לאנושות לאל דיוניסוס. בחגים שנחגגו לכבודו, ענדו הנשים תאנים יבשות והגברים התקשטו בעלי העץ. אכילת תאנים מומלצת, מאחר שהיא עשירה בסיבים, בוויטמין C, בוויטמין A, בסידן ובברזל. שרף העץ הוא חומר אנטי-בקטריאלי ואנטי-ויראלי וטוב לריפוי מחלות עור. בפרי יש גם רטינואידים, המשמשים כחלק מתרופות לריפוי סרטן עור, מחלות זיהומיות ואקנה.
המפגש במשתלת גבעת ברנר ייערך ביום שישי, 11.9, בשעה 10:00 בבוקר. הכניסה חופשית. מומלץ להירשם מראש בטלפון: 08-9443952.

עוד על גינון:

בחזרה לקקטוסים

כיצד לתחזק גינה בעת משבר המים

המדריך להקמת גינת תבלינים בבית

בריכת נוי בגינה: כך עושים את זה

גידול צמחי בית: מדריך
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה