ט"ו בשבט הגיע: 3 קינוחים עם פירות יבשים

כמעט כל חגי ישראל "מאלצים" אותנו לאכול מיני מאכלים, טעימים אמנם, אך עתירים בשמן או בסוכר. בשונה מהחגים האחרים, ט"ו בשבט שבא עלינו לטובה ביום ראשון הקרוב לפחות מתמקד במזון בריאותי: פירות ואגוזים.
ולמה דווקא פירות ואגוזים? במקור נקרא החג "ראש השנה לאילן", ונועד לציין פתיחת שנה חקלאית חדשה, ואת מועד הפרשת התרומות והמעשרות מיבולי הפרי. את מצוות נטיעת עצי הפרי מקיים רק בארץ, כך שיהודי התפוצות נאלצו, לאורך השנים, להסתפק באכילה של פירות ארץ ישראל. בגלל שהיה קשה לשנע את הפירות הטריים, הסתפקו היהודים בפירות המיובשים כמאכל החג, שנשלחו אליהם דרך הים.
למרות שהראש היהודי ממציא לנו פטנטים, יבוש פירות נעשה כבר בתקופות קדומות, כדי לשמר את היבולים לאורך זמן. פירות יבשים נשמרים זמן רב ללא קירור, וגם משקלם ונפחם נמוך משל הפירות הטריים. חיידקים, שלא יכולים להתקיים בסביבה ללא מים, לא יכולים לפגוע בהם, ורמת הסוכר הגבוהה מסייעת גם היא לשימורם.
לצד הפירות המיובשים הוותיקים - התאנים, התמרים, המשמשים, השזיפים והענבים - צצו עם השנים גם תפוחים, בננות, אננס, פפאיה, מנגו, קיווי, חמוציות ופירות אקזוטיים נוספים בגרסה המיובשת.
בריא או לא בריא?
מועילים ללב ולהורדת לחץ דם, אך מלאים חומרים סינתטיים ומשמרים. צילום: Shutterstock
ועדיין, לשאלה האם הפירות המיובשים גם בריאים אין תשובה חד משמעית. מצד אחד, הם מכילים חלק מהרכיבים התזונתיים של הפרי הטרי כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, ובכך מסייעים להורדת לחץ דם ולמניעת עצירות, מועילים ללב ולכלי הדם, משביעים ומעניקים אנרגיה.
מצד שני, בתהליך הייבוש התעשייתי, שמתבצע בחום נמוך לאורך זמן, מתרחשים גם דברים פחות חיוביים: הפירות מאבדים מים, מצטמקים עד שביעית ממשקלם, וטעמם מתרכז. התהליך מביא לאובדן רוב הכמות של ויטמין C בפרי. במקביל, עולה ריכוז הסוכר ובתוספת סוכר מבחוץ, לא מפתיע שכמות הקלוריות בפרי המיובש עולה פי חמישה.
בנוסף לחומרים הסינתטיים המוספים לפרי, לא מדובר במנה שכולה בריאות: להברקה מוסיפים לפרי המיובש חומר זיגוג בשם פרפין, שבכמויות גדולות עלול לגרום לשלשול ולדכא ספיגת ויטמינים, ונקשר גם לסרטן הקיבה. לחיזוק הצבע והארכת חיי המדף, מוסיפים חומרי שימור כמו גופרית דו-חמצנית, שבריכוז גבוה עלולה להוביל לכאב ראש, לסחרחורות ולשיעול.
איך אפשר להעלות את הערכים התזונתיים של הפירות היבשים? באמצעות הקפדה על מספר כללים פשוטים:
[#middleBanner]
1. מומלץ להשרות את הפירות המיובשים במים רותחים לזמן מה. אפשר גם לייבש פירות בבית, במכונה לייבוש מזון, או לקנות פירות מיובשים אורגניים, מפירות שגודלו ללא ריסוס (הייבוש מעלה את ריכוז הריסוס בפרי), יובשו באמצעות אוויר חם, ולא נוספו להם חומרי צבע או חומרים משמרים.
2. העדיפו פירות מיובשים באריזה, הסגורה הרמטית להגנה בפני זיהום, רטיבות וחיידקים.
3. ודאו שמצוין על האריזה מידע בדבר חרצנים או גלעינים בפרי, ומהם חומרי השימור שהם מכילים.
4. בקניית פירות מיובשים בתפזורת, ודאו שהריח, המרקם והטעם אופייניים לפרי, ובקשו לצפות באריזת המוצר המקורית, שעליה סימון תזונתי וארץ הייצור.
5. אחסנו את הפירות בבית במקום יבש, מוצל וקריר.
ואחרי שהקפדנו על כל אלה, קבלו שלושה מתכונים לט"ו בשבט עם פירות יבשים, באדיבות מיזם "אוצרות הגליל", המייצג אתרים ומסעדות בגליל המערבי:
המתכון: מלבי קוקוס טבעוני עם פירות יבשים
(של סמדר ירדני, ממסעדת "סמדר בכליל"):
תמונה: באדיבות "אוצרות הגליל"
המרכיבים (ל-4-6 מנות):
1 קופסת קרם קוקוס
1 כוס חלב סויה (אפשר גם עם חלב רגיל למי שמעדיף)
3 כפות סוכר
1 כף תמצית מי ורדים
4 כפות קורנפלור
סירופ פירות יער
פיסטוקים קצוצים
פירות מיובשים קצוצים לבחירתכם
אופן ההכנה:
1. שופכים את קרם הקוקוס, חצי כוס החלב, הסוכר ומי הוורדים לסיר בינוני, ומחממים תוך כדי ערבוב מדי פעם.
2. מוזגים לקערה את החצי השני של כוס החלב ו-4 כפות הקורנפלור ומערבבים היטב למניעת גושים.
3. שופכים הכל לסיר תוך כדי ערבוב ומביאים את התערובת לרתיחה ולהסמכה.
4. מורידים מהאש ומחלקים במצקת לכלי ההגשה. מקררים ומכניסים למקרר לשלוש שעות לפחות. בזמן ההגשה מטפטפים מעל המלבי סירופ פירות יער, ומפזרים פיסטוקים ופירות יבשים קצוצים.
המתכון: פירות יבשים ממולאים בגבינות צאן ובאגוזים
(של "חוות הנוקד", גילון):
תמונה: באדיבות "אוצרות הגליל"
המרכיבים:
30 תמרים מזן מג'הול, משמשים ודבלים
100 גרם גבינה בסגנון סנט מור
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל- 180 מעלות.
2. חותכים את הפירות במרכזם (במקרה של התמרים, מוציאים את הגלעין), וממלאים בגבינות ובאגוזים.
3. מניחים בתבנית ואופים כ- 5 דקות. מגישים חם.
המתכון: עוגת פירות יבשים
(של לירז פרנקל מ"קפה בתנועה", קיבוץ געתון):
תמונה: באדיבות "אוצרות הגליל"
המרכיבים:
2/3 כוס קמח מלא תופח
1/4 כוס סוכר חום
3 ביצים
2 כפות שמן קנולה
1.5 כוסות פירות יבשים קצוצים גס (שזיפים, תמרים, משמשים, חמוציות)
2.5 כוסות אגוזים או שקדים קצוצים (אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, קשיו, שקדים)
אופן ההכנה:
1. מערבבים את הקמח עם הסוכר, ומוסיפים את הביצים ואת השמן.
2. מוסיפים לתערובת את הפירות היבשים ואת האגוזים.
3. מחלקים לשתי תבניות אינגליש קייק משומנות, ואופים 45 דקות ב-150 מעלות.
ואפשר להכין מהפירות היבשים גם מסיכות לטיפוח העור
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי
פירות הדר: אל תוותרו על הקליפה
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...