כל אחד יכול: מצילים את כדור הארץ

מהרהרים לפעמים בירושה שתשאירו אחריכם? אם זו דירה, תכשיטים יקרים או סכום כסף בבנק? ובכן, זה לא הכול. הירושה שכולנו משאירים לילדים, לנכדים, לנינים ולמי שיבוא אחריהם גדולה בהרבה. למעשה מדובר בפלנטה שלמה - כדור הארץ.
גם אם חיינו הפרטיים נדמים קטנים וחסרי משמעות לעומת קיומו של הכדור הגדול, למנורה שהשארנו דולקת כל הלילה, לשקית הניילון שזנחנו על חוף הים ולגלוני המים ששפכנו על הרכב המאובק יש משקל, גם אם זעיר. לא נוכל אמנם להניע מהלכים אקולוגיים עולמיים או לשכנע את הנשיא טראמפ שאקולוגיה היא עניין קיומי, אבל משהו כן נוכל לתרום.
בחודש שעבר התקיים יום איכות הסביבה, שאמור להזכיר לכולנו שלזרוק בקבוקים ריקים למחזורית במקום לפח זה לא מספיק. גם "חוק השקיות" שפרץ לחיינו בתחילת השנה, לפיו אין שקיות חינם וכל שקית בקופות רשתות השיווק כבר עולה לנו 10 אגורות, לא ממש עושה את ההבדל. כדי לתרום לשינוי אמיתי שאלנו את אלון אלירן, יועץ ושותף ב"עץ בעיר" תל אביב - קהילה המקדמת אקולוגיה עירונית – מהם הדברים שיעזרו לנו להשאיר עולם מתפקד גם לדורות הבאים. לפניכם הרשימה המלאה, אנחנו בטוחים שחלק מהדברים תוכלו ותרצו לאמץ.
איך לחסוך בחשמל
אפשר מאוורר תקרה במקום מזגן, וכדאי לנתק מכשירי חשמל שאינם בפעולה. צילום: Shutterstock
רוב החשמל בעולם מיוצר משריפת דלקים ופחם, ותהליך השינוע של החומרים הללו ושריפתם לא עושה טוב לסביבה. כדי לספק עוד חשמל צריך לבנות תחנות כוח חדשות, שמזהמות את האוויר ותופסות שטחים פתוחים. בישראל מדובר בעיקר לאורך החופים, כי חומרי הבעירה מגיעים דרך הים. כדאי אם כך לחסוך לפחות בצריכת החשמל במסגרת הביתית.
מה אפשר לעשות?
1. אפשר גם בלי מזגן. נכון, הקיץ הישראלי לוהט וקשה לחשוב על חיים בלי מזגן, אבל אפשר להתקרר גם אחרת – למשל, להשתמש במאווררי תקרה ולהתקרר בעזרת מאכלים כמו אבטיח או נענע, שיוצרים תחושת קרירות.
2. שלושה כיווני אוויר. כשמתכננים בית, מומלץ לדאוג לכיווני אוויר שיבטיחו אוורור טבעי מבעד לחלונות.
3. צבעים בהירים במקום תאורה. צבעו את קירות הבית בצבעים בהירים, שיחזירו את אור השמש ויחסכו בתאורה מלאכותית.
[#middleBanner]
4. התקינו דוד שמש סולארי לחימום המים.
5. מכונת כביסה או מדיח יש להפעיל בלילה, ולא בשעות השיא של צריכת החשמל.
6. על מייבש הכביסה אפשר לוותר בקיץ הישראלי. עדיף לתלות את הכביסה לייבוש בשמש.
7. במהלך היום כדאי להאיר את הבית באור טבעי ולחסוך בתאורה - לפתוח תריסים ווילונות, לדאוג שהשמשות יהיו נקיות ולגזום עצים ושיחים מבחוץ שמפריעים לאור לחדור. אם אין לכם עדיין נורות לד חסכוניות, זה הזמן להתקינן בכל הבית.
8. כבו תאורה ונתקו מכשירי חשמל בחדר שלא נמצאים בו. זה כולל מטענים למיניהם כשהם לא בשימוש, קומקום חשמלי כשיוצאים מהבית וכיו"ב.
9. ברכישת מוצרי חשמל, בדקו את יעילותם האנרגטית. וודאו שאינם זוללי חשמל.
10. רכשו מד צריכת חשמל שמורכב בארון החשמל, עם צג בתוך הבית, שמראה במספרים כמה חשמל נצרך באותו רגע.
איך לחסוך במים
אפשר למחזר מים לצורכי השקיית הגינה, ולסגור את הברז בזמן צחצוח השיניים. צילום: Shutterstock
המים הם החומר העיקרי המרכיב את גופנו, ובלעדיהם אין חיים. מרבית המים בעולם מלוחים ורק חלק קטן מתאים לשתייה. בארצנו השחונה הנושא משמעותי עוד יותר, וחלק מעשרות הליטרים של מים נקיים שאנחנו משתמשים בהם ביום אפשר פשוט לחסוך.
מה אפשר לעשות?
1. חסכמים. במידה שעוד לא עשיתם זאת, התקינו "חסכמים" על הברזים ועל מיכלי הדחה דו-כמותיים בשירותים.
2. קצרו בזמני המקלחת, סגרו את הברז כשאתם מצחצחים שיניים, מסתבנים או מסבנים את הכלים בכיור.
3. שטפו את הרכב במכון רחיצה ולא באמצעות צינור, שמבזבז המון מים.
4. השקו את הגינה בשעות הקרירות למניעת אידוי.
5. השתמשו בתוכנית החסכונית של מכונת הכביסה.
6. מחזרו מים במסגרת הביתית. אפשר לעשות זאת באמצעות התקנת מערכת למחזור מים אפורים, המעבירה מים מהכיור ומהמקלחת להשקיית הגינה.
7. אגרו את המים שמטפטפים ממנועי המזגנים לצורכי השקיה.
הפחיתו בשקיות ובאריזות
העדיפו סלים במקום שקיות. צילום: Shutterstock
הסביבה תצא נשכרת מצמצום קניית מזון מעובד. מלבד העובדה שהוא לא מועיל לבריאות, מזון מתועש ומעובד מגיע באריזות מניילון, פלסטיק, קלקר וכיוצא בהם, חומרים שאינם מתכלים ויזהמו את הסביבה עוד מאות שנים.
מה אפשר לעשות?
1 העדיפו חומרי גלם ולא מזון מוכן, כדי להקטין את מספר האריזות המגיעות הביתה. אפשר לגייס את השכנים ולקנות מוצרי מזון במרוכז באריזות גדולות, ישירות מהמגדל או היצרן. כך גם חוסכים את פערי התיווך והשינוע וגם את האריזות המזהמות.
2. קנו תוצרת מקומית. מוצרים שאי אפשר למצוא, כדאי לוותר או להפחית את השימוש בהם. מה שהחלטנו בכל זאת לצרוך בתוצרת חוץ, כדאי לקנות ישירות מהיבואן.
3. קנו "על המשקל". את הפירות ואת הירקות אל תקנו ארוזים בקופסאות פלסטיק, אלא על המשקל.
4. צאו לקניות עם שקיות רב פעמיות או עם סלים. אל תקחו שקיות בסופר, ולא רק בגלל שצריך להיפרד מ-10 אגורות לכל אחת.
5. הפרידו אריזות ומחזרו. את האריזות שכן הגיעו הביתה, יש להפריד משאר האשפה ולזרוק בפח הכתום של תאגיד מחזור האריזות. זכרו שגם המחזור צורך אנרגיה, שינוע, הקמת מפעלים וכיו"ב, ולכן עדיף להכניס כמה שפחות את האריזות הביתה.
השתמשו בחומרים טבעיים
אפשר לנקות את הבית עם חומץ, לימון וסודה לשתייה. צילום: Shutterstock
ניקוי הבית כרוך בשימוש בכימיקלים, שלא מועילים לנו במגע או בהרחת האדים שלהם, וגם לא מועילים לסביבה, כשהם מגיעים עם הביוב למי התהום ומרעילים את האדמה. מובן שגם כאן, תהליך הייצור דורש משאבים, שינוע, אחסון וכיו"ב. לניקוי מומלץ להשתמש בחומרים טבעיים, ועל הדרך לחסוך גם את העלות של חומרי הניקוי המוכנים, המבושמים אמנם, אך מזיקים.
מה אפשר לעשות?
1. העדיפו חומרי ניקוי תוצרת בית. אפשר להכין אותם מחומרים המצויים בכל בית כמו חומץ, לימון וסודה לשתייה. בחומץ ניתן להשתמש, מלבד לניקיון הבית, גם לריכוך כביסה, להכנת מסיכת שיער ביתית ועוד.
אבקת סודה לשתייה, שהיא מלח טבעי, יכולה לשמש גם כדאודורנט טבעי ולסייע בניקוי לכלוך ממשטחים. היא יוצרת סביבה אנטי חיידקית ולמרקם הגרגרי שלה יש יכולת קרצוף.
הפרידו אשפה אורגנית
אפשר להפריד אשפה בבית בקלות וביעילות. צילום: Shutterstock
תערובת של אשפה אורגנית, כלומר שיירי מזון, עם אשפה יבשה והטמנת כל העסק בקרקע, יוצרת תסיסה וריקבון. התוצאה: חיידקים מסוכנים ופליטה של גז מתאן, שהוא גז חממה. לכן אחד הדברים המשמעותיים בהפרדת אשפה, עוד לפני הפרדת הפלסטיק מהקרטון והזכוכית, הוא הפרדת האשפה האורגנית, הרטובה, מהיבשה.
מה אפשר לעשות?
הניחו את שיירי המזון בפח נפרד, אותו ניתן להפוך לקומפוסט תוצרת בית שידשן את אדמת הגינה או העציצים, או פנו לפח החום, ברשויות שהנהיגו איסוף אשפה אורגנית משותף. קומפוסט ניתן לייצר על ידי קבורה של האשפה האורגנית באדמה או בתוך קומפוסטר - מיכל מיוחד שנועד לעניין.
חסכו בנייר
חיסכו בנייר, העצים יודו לכם על כך. צילום: Shutterstock
האינטרנט אמנם נגס ממנו לא מעט, אבל הנייר עדיין כאן ומיוצר בכמויות גדולות, כשחומר הגלם, כידוע, הוא שבבי עץ. בחלק מהמקרים מדובר בעצים שניטעו במיוחד לצורך תעשיית הנייר ולא בעצי יערות גשם טבעיים, ועדיין, ייצור הנייר כרוך בפעילות תעשייתית מזהמת, שינוע ואחסון, וגם כמות מים גדולה משמשת בתהליך.
מה אפשר לעשות?
1. הפחיתו קניית מוצרי נייר. את העיתונים אפשר לקרוא גם באינטרנט.
2. השתמשו בכל דף משני צידיו, בין אם זה להדפסה, לציור, לכתיבת רשימות או כל שימוש אחר.
3. מחזרו במיכל מחזור. נייר שמיצה את עצמו, העבירו למיכלי מחזור הנייר.
4. מחזרו לפריט חדש. נייר משומש אפשר להפוך לעיסת נייר לפיסול.
5. אפשר למחזר נייר גם בקומפוסט, אבל בכמויות מוגבלות.
הדבירו בדרכים ידידותיות לסביבה
עשב לימון, יעיל נגד יתושים. צילום: Shutterstock
תיקנים, יתושים, זבובים ושאר חרקים אינם אורחים רצויים בדרך כלל, והנטייה היא להפעיל עליהם מיני תרסיסים רעילים, שמזיקים לסביבה כולה וגם לכם. גם עם העשבייה בחצר, מה יותר קל מלרסס קוטל עשבים כימי? אלא שעשבי הבר הם חלק מהמערכת האקולוגית בגינה, ועדיף להשאירם במקום. רובם, אגב, אכילים.
מה אפשר לעשות?
1. השתמשו בחומרים אקולוגיים. להדברת מקקים העדיפו חומרים ידידותיים לסביבה, כלומר אקולוגיים. יש כאלה המבוססים על חומר טבעי שקיים בחרציות.
2. סגרו פתחי כיורים. כדי להגביל את כניסת המקקים הביתה יש לסגור פתחי כיורים ברשת - הם מגיעים לעיתים מהביוב.
3. יבשו מאגרי מים בסביבת הבית. לצמצום אוכלוסיית היתושים, יש לדאוג שאין בבית או סביבו מאגרי מים עומדים.
4. הרחיקו יתושים באמצעים טבעיים. להרחקת יתושים, כדאי לשתול בגינה או בעציצים צמחים דוחי יתושים כמו הפלקרנתרוס השפתני, או להשתמש במבער עם שמנים אתריים מרחיקי חרקים כמו ציטרונלה או עשב לימון.
5. את העשבים שמפריעים לצמחיית הגינה אפשר לתלוש ידנית. עשבים שנתלשו יכולים ללכת לקומפוסט, ואפשר גם להכין מהם קומפוסט נוזלי על ידי השרייה במים והתססה.
מנעו זיהום אוויר
רכיבה על אופניים גם תסייע במניעת זיהום אוויר וגם תתרום לכושר ולבריאות. צילום: Shutterstock
האוויר מזוהם, העולם מתחמם וכל זה הוא תוצאה של גזי החממה שנפלטים ממפעלים, תחנות כוח, כלי רכב, שריפות, תעשיית המזון מהחי ועוד. גם כאן יכול כל אחד מאיתנו לצמצם את הנזק במשבצת שלו.
מה אפשר לעשות?
1. הפחיתו את הנסיעה ברכב הפרטי ועברו להליכה כשאפשר ולרכיבה על אופניים, שגם יתרמו לכושר ולבריאות. לחילופין, העדיפו שימוש בתחבורה הציבורית.
2. חסכו בחשמל והימנעו מהסקה בעץ, הפולטת גזים רעילים לאוויר.
3. הפחיתו אכילת מזון מהחי. בהמות פולטות גז מתאן שהוא גז חממה, ואחזקת משקי החי צורכת משאבי אדמה ומים.
צמצמו בטיסות כשאפשר
אולי חופשה בארץ תספיק? צילום: Shutterstock
הטיסות המוזלות הגדילו עוד יותר את הקלות שבה אנחנו קופצים לחו"ל, בדרך התעבורה המזהמת ביותר שיש. הריאקציות הכימיות המתרחשות עם שריפת דלק המטוסים הופכות את פליטת הפחמן הדו-חמצני למזהמת פי ארבעה מפליטות של אותו גז על פני הקרקע. זה לא אומר שצריך לוותר על חופשות בעולם, אבל אפשר בהחלט לצמצם אותן.
מה אפשר לעשות?
1. חייבים חופשה? שאלו את עצמכם האם אתם באמת חייבים חופשה עכשיו, ואם כן – אולי היא יכולה להיות דווקא בארץ.
2. המעיטו בטיסות קצרות. רכזו כמה טיולים בטיסה אחת, ועברו מארץ לארץ דרך היבשה. באירופה זה מאד נפוץ לעבור בין מדינות שכנות באמצעות רכבת.
3. תיירות אקולוגית. אם כבר לחו"ל, העדיפו תיירות אקולוגית או לצורכי התנדבות. הסיפוק מובטח.
ביליתם? נהניתם? השאירו את הטבע נקי אחריכם
אל תשכחו לנקות אחריכם. צילום: Shutterstock
צילומים שמתפרסמים לא פעם בתקשורת אחרי חגים, החושפים את הררי האשפה הנערמים סביב הכנרת ולאורך החופים ואתרי הטבע, גורמים לנו לזעזוע, אבל התופעה נמשכת. מלבד הנזק האסתטי ניזוקים האדמה, מי הנחלים ובעלי החיים. גם במי הים צפים בקבוקי פלסטיק ושקיות, ומי שמשלם את המחיר הם צבי הים והדולפינים שבולעים אותם ונחנקים, הדגים שאוכלים את פירורי הפלסטיק, ואגב, גם מי שאוכל את הדגים.
מה אפשר לעשות?
הצעד הפשוט והבסיסי ביותר הוא לנקות אחרינו. נוסעים לבלות באתר נופש או במנגל בפארק? הגיעו מצוידים בשקיות אשפה גדולות, ואספו כל מה שיעיד שערכתם פיקניק ביער או על שפת הים. זה כולל איסוף של כל הבקבוקים, הפחיות, אריזות החטיפים, הכלים החד פעמיים ושקיות הניילון. אם הגעתם לבילוי כמשפחה, זו דרך מצוינת ללמד גם את הנכדים הקטנים אחריות סביבתית.
מסיוע לאיכות הסביבה ועד סיוע לקשישים: המדריך למתנדב המתחיל
אל תזרקו: כך תצרו אמנות נפלאה מזבל
בכל זאת מתכננים חופשה הקיץ? כך תחסכו בעלויות
הצטרפו לקבוצת היצירה האקולוגית "אמנות מזבל" של מוטק'ה!
לפני שנים, כשכולנו ידענו את השם של הדוור שלנו ובאיזו שעה הוא מגיע, לפני האימייל והוואטס-אפ, היו מכתבים....
"השירים של יום הזכרון יותר מדי יפים", מהרהר יובל ניב, "בכל שנה מחדש אני נתקל בפער הזה בין יופי השירים...
אמנם ביום כיפור הקרוב מי שצריכה לבקש מכולנו סליחה זו תשפ"ד, שנה שכולנו כנראה נעדיף למחוק מהזיכרון, אבל זה...