לא רק אוזני המן: מתכוני פרג מקוריים

העולם נחלק לשניים: אלו שאוהבים פרג, ואלו שפשוט לא סובלים את הגרגרים הקטנים בעלי הנטייה להישאר בין השיניים. אוזני המן קלאסיים, אלה שדורות על גבי דורות הוכנו על ידי הסבתות והמאמות במטבחים הביתיים, מולאו עם פרג. בשנים אחרונות אנו פוגשים יותר ויותר אוזני אמן שממולאים דווקא באגוזים, בתמרים, בשוקולד, בחלבה ואפילו בבוטנים. יחד עם זאת, דווקא במטבח הפרג חווה קאמבק, כי יש בו ניחוח וטעם שמחזירים אותנו הביתה ואל הפשטות של פעם.
יתרונות בריאותיים לצד טעם ביתי
מעבר לטעם של בית, יש לפרג גם לא מעט יתרונות בריאותיים: פרג מכיל זרחן וסידן שמסייעים לגוף לשמור על העצמות ועל שיניים חזקות, וכמות גבוהה של סיבים תזונתיים המסדירה את ריכוז האינסולין בדם, מה שמסייע בהפחתת הכולסטרול הרע. בנוסף, פרג עשיר בסיבים הטובים למערכת העיכול ולכן מסייע במניעת עצירות, מפחית את ספיגת הסוכר והשומן ומונע היווצרות של אבנים בכליות. יש בפרג גם נחושת שמסייעת לגוף לייצר תאי דם אדומים, והוא גם עשיר בברזל ובאבץ, ולכן מחזק את המערכת החיסונית. בזכות האלקלואידים והמגנזיום שיש בו, הפרג גם מעניק תחושה מרגיעה שמקלה על נדודי שינה ומשפרת את איכות השינה.
פרג. מגוון יתרונות בריאותיים לגרגירים הטעימים. צילום: Shuttesrtock
ובגלל שהוא כל כך בריא, למה בעצם להסתפק רק באוזני המן? קבלו שלושה מתכונים טעימים עם פרג, שכיף לאכול כל השנה:
רביולי סלק ריקוטה חמאת מרווה ופרג
רביולי סלק ופרג של מסעדת רוברטה וינצ׳ה, צילום: שירי גולדשטיין
המצרכים:
לפסטה:
2 כוסות קמח
4 ביצים
1 כף שמן זית
למלית:
2 סלקים בינונים גדולים
1/2 מיכל גבינת ריקוטה
2 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל
לרוטב:
50 גרם חמאה
כף פרג
גבעול מרווה
להגשה:
גבינת פרמז'ן מגוררת
ההכנה:
הבצק:
1. מערבבים את הקמח והביצים לעיסה אחידה. מוסיפים שמן זית ולשים במשך 5 דקות.
2. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ונותנים לו לנוח שעה במקרר.
3. לאחר שעה - מוציאים מהמקרר ומרדדים את הבצק לעלים דקים.
המלית:
1. שוטפים את הסלקים ועוטפים בנייר כסף. צולים בתנור למשך 40 דקות ב- 200 מעלות.
2. מקלפים את הסלקים ומגרדים אותם על פומפיה.
3. מערבבים את הסלק, הריקוטה, המלח והפלפל.
הרביולי:
1. מניחים את המלית בעזרת כפית על דף הפסטה, במרווחים של 4 ס"מ ומרטיבים בעדינות את המרווחים לצורך הדבקה.
2. מניחים יריעה שנייה ומהדקים סביב המלית.
3. חותכים במרווחים בעזרת סכין.
הרכבת המנה:
1. מבשלים את הרביולי במים רותחים עם מלח עד שהם צפים.
2. מחממים מחבת, ממיסים בה את החמאה, מוסיפים מרווה ופרג ומעבירים את הרביולי המבושל עם מעט מים ממי הבישול למחבת. מבשלים דקה נוספת, מעבירים לצלחת ומגישים עם גבינת פרמז'ן.
המתכון באדיבות השף גיל רובין ממסעדת רוברטה וינצ׳י
מלבי רוזטה פרג
המצרכים (ל-10 מנות):
1 מיכל שמנת מתוקה
110 מ״ל חלב
110 מ״ל סירופ רוזטה
3-4 כפות סוכר (לפי רמת מתיקות שמעדיפים)
מעט תמצית וניל איכותית
4 כפות קורנפלור גדושות מים
גרגרי פרג שלמים
מעט סילאן
ההכנה:
1. שופכים לסיר חלב, שמנת, סוכר, כפית תמצית וניל ורוזטה ומערבבים על אש בינונית.
2. בקערה נפרדת עם כף נפרדת (חשוב לא לערבב כפות) מערבבים היטב מים וקורנפלור. בוחשים כל כמה דקות כדי למנוע משקעים. רק בשנייה שרואים שהחלב והשמנת רותחים ועומדים לגלוש מהסיר - מוסיפים את המים עם הקורנפלור תוך כדי בחישה מתמדת, ומנמיכים לאש נמוכה.
3. לאחר חצי דקת ערבוב התערובת כבר מסמיכה ואפשר לכבות את האש. מוסיפים את הפרג ומערבבים היטב.
4. מעבירים לשק זילוף או לקעריות אישיות (מכוסות בניילון נצמד) ומקררים היטב. מגישים עם סילאן.
המתכון באדיבות השפית נורית גורן
פחזניות מלוחות (גוז'ר) עם פרג ופרמז'ן
יובל בר-נר, "איש האגסים" המייצג מזה שנים את מועצת האגסים האמריקאית בישראל, מציג מתכוני פרג ואגסים שמשתלבים נהדר יחדיו. אחד מהמתכונים המעניינים שלו הוא דווקא פחזניות מלוחות עם פרג ופרמז'ן.
פחזניות פרג ופרמז'ן. צילום: יובל בן נר
המצרכים (ל- 5 מנות):
60 גרם חלב
60 גרם מים
50 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות
1 כפית סוכר
1/4 כפית מלח
75 גרם קמח
2 ביצים
50 כפות גבינת פרמז'ן מגורדת
2 כפות פרג שלם
2 כפות פרמז'ן מגורדת
כף פרג שלם
ההכנה:
1. להכנת הפחזניות: בסיר בינוני מביאים לרתיחה יחד את המים, הסוכר, המלח והחמאה. מוודאים כי החמאה נמסה ומוסיפים את הקמח בבת אחת. מערבבים בכף עץ את התערובת עוד כדקה על להבה בינונית, עד שהבצק מתנתק מדפנות הסיר.
&nbs

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...