מבוא לשוק ההון: מה זה אג"ח

כל מה שרציתם לדעת על אג"ח - מה זה, איזה סוגים יש, מיסוי שלו, מתי כדאי לקנות אג"ח, תשואות אג"ח, ריבית על אגרות חוב, הסיכון שבאג"ח, השקעה באיגרת חוב סחירה בבורסה, ועוד
אג"ח
מסמך התחייבות שהנפיקה חברה או ממשלה המעיד על קיומה של התחייבות כספית שחבה המנפיקה. באגרת החוב מוגדרים תנאי ההתחייבות. בהם: סוג האג"ח, מועדי תשלום הריבית והקרן, סוג ההצמדה באם קיימת, בטחונות ואופן שעבודם, מס.
באגרות חוב הניתנות להמרה יש נתונים נוספים: יחס ההמרה, תקופת המרה, מניעת דילול. לכל אג"ח מונפק בבורסה יש מספר ני"ע ושם המורכב משם ומספר סדרת האג"ח. לסדרה קיימת ניתן להנפיק אג"ח נוספות. בעל האג"ח הנו נושה מובטח הזכאי לקבלת החזרי הריבית והקרן. כפי שאנו נוכחים לדעת חלק ניכר מהאג"ח המונפק ע"י חברות - אג"ח קונצרני - מובטחות בשעבוד סמלי בלבד. ישנן הנפקות אג"ח לכלל הציבור והנפקות פרטיות למספר מצומצם של גופים מוסדיים.
אג"ח של ממשלת ישראל
* שחר - אג"ח שקלי בריבית קבועה המשולמת אחת לשנה. כיום הסדרה הארוכה ביותר היא ל- 20 שנה ותיפדה בשנת 2026 (ממשלתית שקלית 1026).
* גליל - אג"ח צמוד מדד בריבית קבועה המשולמת אחת לשנה. כיום הסדרה הצמודה הארוכה ביותר שהונפקה היא ל-30 שנה ותיפדה ביוני 2036 (ממשלתי צמוד 0536).
* גילון - אג"ח שקלי בריבית משתנה המשולמת ומתעדכנת אחת לרבעון. ריבית הגילון נקבעת על פי ממוצע תשואות המק"מ (מלווה קצר מועד). הגילון הארוך ביותר יפדה באוגוסט 2017.
מיסוי אג"ח
בכל אגרות החוב שהונפקו מינואר 2003 ואילך חל המס הן על רווחי הון והן על תשלומי ריבית. עד ינואר 2003 היו האג"ח השקליות הממשלתיות פטורות ממס ואילו באג"ח הצמודות היה מס של 35% על הריבית בלבד.
בבדיקת מעמד המס של מחזיקי אגרות חוב יש לברר מספר סוגיות, הן לגבי סוג האיגרת ומועד הנפקתה והן לגבי המחזיק. איגרות החוב נחלקות לפי סוג ההצמדה ומועד הנפקתן לראשונה. החל מינואר 2006 המס על אגרות חוב שקליות עומד על 15% מהרווח הנומינלי והמס על אג"ח צמודות שהונפקו לאחר ינואר 2003 עומד על 20% מהרווח הריאלי - בניכוי שיעור העלייה במדד הבסיס.
מעמד המס של מחזיקי האג"ח נחלק לשלושה סוגים: נטואיסט - משלם מס במקור, עיקר הציבור הרחב. ברוטואיסט- אינו משלם מס במקור על הריבית, בעיקר חברות בע"מ. ברוטו יחסי - פטור ממס רק על תקופת ההחזקה באג"ח.
מתי כדאי לקנות אג"ח ?
כדאיות החזקה של אג"ח מסוים נקבעת הן לפי איכות המנפיק והן לפי סוג האיגרת, תנאיה והתשואה המתקבלת ממנה. למדידת אורך חיים של אג"ח משתמשים במח"מ (משך חיים ממוצע). לבדיקת התמורה מאג"ח בוחנים את התשואה הכוללת ולבחינת האיכות יש לבחון את רמת הדירוג של החוב עפ"י סולם דירוג מקובל. לאג"ח בעלות מח"מ דומה ודירוג סיכון זהה נעדיף את האג"ח עם התשואה הגבוהה ביותר. לחילופין שתי אג"ח באותה תשואה נעדיף את האיגרת בדירוג היותר גבוה. בהינתן שתי אגרות עם דירוג ותשואה זהים נשקול את העדפת אחת מהן לפי המח"מ עפ"י מבנה עקום התשואות, כפי שיוסבר להלן:
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
עקום תשואות - המבנה העתי של שערי הריבית
עקום התשואות הנו הצגה גראפית למבנה העתי של תשואות אג"ח בעלות דירוג סיכון זהה עם מח"מ שונה. על הציר האופקי - יופיע הזמן המשוקלל לפדיון (המח"מ) ועל הציר האנכי % התשואה. במצ"ב "נורמאלי" עקום תשואות הוא בעל מבנה עולה משמאל לימין. דהיינו, ככל שהזמן לפדיון ארוך יותר כך נדרשת תשואה גבוהה יותר. יחד עם זאת, בהחלט יתכנו מצבי שוק בהם העקום יורד משמאל לימין, דבר הנובע בדרך כלל מציפיות חזקות של משקיעים לירידת תשואות בעתיד.
תשואה באגרת חוב
התשואה השנתית לפדיון הנה המרכיב המשמעותי ביותר בבחינת כדאיות השקעה באג"ח. לאחר שבחנו את החברה והחלטנו כי ברמה העקרונית אנחנו לא פוסלים את אפשרות ההשקעה באג"ח נשאלת השאלה באיזו תשואה נהיה מעוניינים כן להשקיע ואיזו תשואה לא תהיה כדאית עבורנו. כאן המקום להדגיש שתשואה תמיד נמדדת לפדיון ובמונחים שנתיים . התשואה השנתית לפדיון תהיה מלאה ונכונה בהכרח עבור משקיע שהחזיק את האיגרת עד לפדיון הסופי. שכן, משקיע שמכר את האג"ח לפני הפדיון הסופי צפוי לרווח הון או להפסד הון. עוד נזכיר כי תשואה מורכבת מתשואת ריבית ומתשואת הון. בחישוב תשואה שנתית
לפדיון נלקחים בחשבון מועדי תשלום הריבית, גובה הריבית ומועדי תשלום הקרן. בחישוב תשואה נטו יש להתחשב במס. ישנן מספר נוסחאות לחישוב תשואה שנתית לפדיון תלוי במועד הרכישה של האג"ח ובסוג האג"ח. מחיר האג"ח אם כך משקף תשואה שנתית לפדיון בהינתן זרם תקבולים עתידי מריבית ופדיון קרן.
ריבית על איגרות חוב
במרבית המקרים אגרות החוב משלמות ריבית תקופתית. ריבית קרויה גם קופון או תלוש. הריבית משולמת תמיד כשיעור מערכה הנקוב של אגרת החוב - 1 ? ע.נ. ולא לפי מחירה בפועל. כך למשל קופון של 6% על 1000 אג"ח שמחירן בשוק 1100? ייתן 60 ? לברוטואיסט ו- 48 ? למשקיע נטואיסט המשלם מס של 20% הבורסה לני"ע מבצעת תיקון במחיר האג"ח על בסיס הקופון ששולם במונחי נטו. בדוגמא לעיל, בהנחת מס של 20% על הקופון יהיה שווי האג"ח לאחר התיקון:
1052 ?= 1000 * 0.06 * 0.8 - 1100
בתשלום ריבית חלים 3 מועדים: יום ה- COM בו כל מי שהחזיק באג"ח זכאי לקופון. יום ה EX - למחרת יום ה- COM- בו מי שקונה את האג"ח לא זכאי לקופון ויום התשלום בפועל, החל בתוך מספר ימים מיום ה- EX . בימים שממועד ה- EX ועד לתשלום הריבית האג"ח נסחרת עם הסימול ב"ת - בלי תלוש. יודגש כי עבור משקיע שהחזיק את האג"ח ביום ה-COM ומכר אותה ביום למחרת - ביום ה- EX תשולם הריבית. לחילופין משקיע שמכר איגרת ביום ה-COM לא זכאי לריבית.
סיכון ריבית/תשואה באג"ח
באג"ח קיים סיכון ריבית/תשואה הנובע מחשיפה לשינויים במחיר האג"ח כתוצאה מעליית תשואה. המח"מ מצביע על רמת סיכון הריבית/תשואה וככל שהמח"מ ארוך יותר כך הסיכון גבוה יותר. כאשר תשואה שנתית לפדיון עולה נוצר הפסד הון למשקיע המחזיק באג"ח ואילו כאשר תשואה שנתית לפדיון יורדת נוצר רווח הון. תשואה שנתית לפדיון משתנה בהתאם לכללי הצע וביקוש המושפעים מרמת אי הודאות של המשקיעים. בהתפתחויות חיוביות פוחתת התשואה השנתית שבה נסחרות אגרות חוב ומחירן עולה ולכן נוצרים למשקיעים רווחי הון וההיפך קורה כאשר אנו עדים להתפתחויות שליליות.
פארי - ערך מתואם
ערך מתואם או בעגה הבורסאית פארי, מוגדר כשווי האג"ח בהנחה שניתן לפדות את האיגרת באופן מיידי. כלומר שווי הקרן בתוספת הריבית שנצברה עד ליום החישוב של הפארי. אג"ח הנסחר בתשואה לפדיון השווה לקופון נסחר בערכו המתואם. אג"ח הנסחר בתשואה לפדיון הנמוכה מהקופון יסחר מעל לערכו המתואם - בפרמיה (אדג'יו) - ויכלול תשואת ריבית ותשואת הון שלילית. כאשר התשואה לפדיון גבוה מהקופון האג"ח יסחר מתחת לערכו המתואם - בניכיון (דיסאג'יו) - ויכלול תשואת ריבית ותשואת הון חיובית.
סוגי אגרות חוב
קיים מגוון רחב של אגרות חוב. הנפוצות ביותר הן אג"ח רב תקופתיות המשלמות ריבית תקופתית קבועה. כאשר הממשלתיות משלמות את הקרן בתשלום אחד בסוף תקופה והקונצרניות בדר"כ משלמות את הקרן במספר תשלומים שנתיים שווים בסוף תקופה. אג"ח פופולארית נוספת היא אג"ח חד תקופתית המונפקת בניכיון ללא קופון (Zero Coupon Bond ) ונפדית בערכה הנקוב, המק"מ למשל. אג"ח נפוצות מסוג אחר הן אלה בריבית משתנה- ניידת, בהן הריבית המשולמת משתנה בהתאם לבסיס מסוים, כגון - תשואת המק"מ, ריבית הפריים, ריבית הליבור וכד'. ניתן לציין מספר סוגים נוספים של איגרות חוב - אג"ח להמרה, הניתנת להמרה למניה או לנכס בסיס אחר. אג"ח צמיתות - המשלמות רק ריבית ואינן פורעות את הקרן.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
אג"ח תשואה גבוהה
אג"ח high yield הן סדרות אג"ח הנסחרות בתשואה שנתית גבוהה, בדרך כלל תשואה שנתית דו-ספרתית. אגרות חוב אלה זוכות לכינוי הלא מחמיא - "אג"ח זבל". בכדי לעמוד על יכולת החזר החוב של החברות מסתייעים המשקיעים בדירוג חוב אובייקטיבי ומקצועי. ככל שדירוג האג"ח נמוך יותר כך הן נסחרות בתשואה גבוהה יותר. אולם חלק גדול ממנפיקי אגרות החוב בשנות הגאות כלל לא פנו לקבל דירוג אובייקטיבי ולכן קיים קושי של ממש לקבוע איזו תשואה שנתית תשקף בצורה נאותה את סיכון אגרת. בעיקרון, דירוג אשראי נמוך (BB ומטה), או חוסר בדירוג מעידים על סיכון גבוה בהשקעה , שכן הדירוג בא למדוד את יכולת החברה ל פרוע א ת ה חוב ב אג"ח ש הנפיקה.
לצד הסיכון הגבוה באג"ח לא מדורג אמור להתקבל פיצוי במונחי תשואה שנתית גבוהה למשקיע. זאת בתנאי כמובן ש החברה לא תיקלע לקשיי נזילות, פשיטת רגל או מקרים אחרים שימנעו ממנה לעמוד בהתחייבותה לפרוע את החוב.
אג"ח נקראות ואג"ח מכר
ישנן אגרות חוב "נקראות" (Callable Bonds) שהמנפיקה יכולה לפדות אותן לפני המועד הסופי, באם מופיע תנאי כזה החברה צריכה לציין זאת עוד בשלב ההנפקה. באג"ח נקראות המשקיעים ידרשו תשואה עודפת לעומת אג"ח דומות שאינן "נקראות".
בצד השני של אג"ח נקראות קיימות אג"ח מכר, המאפשרות למחזיק לדרוש פירעון מיידי של הקרן ובריבית הצבורה, דהיינו בפארי. לכאורה אין הגיון בהנפקת אג"ח מכר, אולם לעתים אין למנפיק ברירה וכדי למשוך משקיעים מוענקת להם האופציה מסוג PUT למכירת האג"ח חזרה למנפיק.
שטרי הון
מונפקים ע"י גופים פיננסים, בנקים בדרך כלל, ובדומה לאג"ח גם בהן יש התחייבות לתשלום ריבית וקרן. שטרי ההון נבדלים מאג"ח בכך שאינם מבטיחים שעבוד לבעלי האג"ח ובכך ממוקמים בתחתית סולם העדיפויות בעת פירוק החברה. בשל כך נקראים גם שטרי הון נדחים.
השקעה באיגרת חוב סחירה בבורסה
בכדי להשקיע באגרת חוב סחירה יש לבחון מספר פרמטרים: דירוג, מח"מ, תשואה שנתית לפדיון, סוג הצמדה, בטחונות, היקף סדרה, סחירות ומעל לכל יש להתייחס למוניטין ולאיכות הגורם המנפיק. לכל משקיע מאפיינים אישיים ולא כל אגרת חוב מתאימה לכל משקיע. כך למשל, אג"ח המתאימה למשקיע בעל אופק השקעה ארוך לא בהכרח תתאים למשקיע בעל אופק השקעה קצר, או אג"ח high yield שעשויה להתאים למשקיע ספקולטיבי לא תתאים למשקיע סולידי.
עוד כתבות בנושא כסף:
לפורום כלכלה, שוק ההון, יעוץ, פנסיה וגמל לחצו
כשאומרים "משכנתא", האסוציאציה הראשונית היא הלוואה לצורך קניית דירה, שלרוב מלווה...
בגיל הבוגר לרבים מאיתנו יש סוג כזה או אחר של חיסכון - בין אם מדובר בחיסכון של שנים, ובין אם...
עם הפרישה ממקום העבודה, רבים מוצאים את עצמם עם סכום כסף לא מבוטל ביד: יש מי שמחליטים...