חזרה לחדשות היום

מדריך להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח

אנו משלמים במיטב כספנו פרמיות לחברות הביטוח כדי להגן על עצמנו, מפני התוצאות הכלכליות של אסון. אולם אז מתברר לנו כי צריך לדעת כיצד להתמודד גם עם חברת הביטוח עצמה
עו"ד חיים קליר 10/06/09
מדריך להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח
שילמנו ממיטב כספנו כדי לרכוש פרמיות ביטוח להגן על עצמנו לכל יום צרה, אולם כאשר נופל עלינו האסון, מתברר לנו מהר מאוד כי עלינו לגייס תעצומות נפש כדי להתמודד לא רק עם האסון, אלא גם עם פחים יקושים מטעם חברת הביטוח. על פי פרשנות בתי המשפט לחוק חוזה הביטוח, המבוטח עלול להפסיד את כל תגמולי הביטוח אם בקרות מקרה הביטוח הוא מסר לחברת הביטוח עובדות כוזבות "בכוונת מרמה", אפילו העובדות לא היו רלוונטיות לחבות חברת הביטוח. העונש חריף, אך רבים יצדיקו אותו. אלא שהמצדיקים אינם יודעים כי בידי שופטינו, מקצועיים ככל שיהיו, אין מכשיר רנטגן הרואה ללב. השופטים מסיקים על "כוונות מרמה" מתוך התנהגותו של המבוטח אל מול חוקרי חברת הביטוח. כך, התנהגות הנובעת מלחץ, או מטיפשות, עלולה להיחשב בעיני השופט היושב בדין כהתנהגות הנובעת מכוונת מרמה. הנה מקרה של מבוטח שפעל מתוך לחץ. רכבו נגנב. חוקר חברת הביטוח דרש ממנו את שני מפתחות הרכב. המבוטח, אשר שכח את המפתח הרזרבי בתוך הרכב שנגנב, מיהר לשכפל אותו ולמסור אותו לחוקר. לו סיפר לחוקר את האמת, היה זוכה במלוא תגמולי הביטוח, שהרי אין כל איסור בפוליסה להשאיר את המפתח הרזרבי ברכב. אולם השופט שישב בדין פירש את התנהגותו כמונעת מתוך כוונת מרמה ושלל ממנו את כל תגמולי הביטוח. מקרה אחר הוא של מבוטח שנהג מתוך טיפשות. אחד המחסנים בעסקו נפרץ. לחוקר מסר כי מהמחסן נגנב גם ציוד מסוים. החוקר בדק מחסן אחר וגילה בו את הציוד המסוים. טענת בעל העסק, כי בעת השיחה עם החוקר לא ידע שטרם הפריצה עובדיו העבירו את הציוד למחסן האחר לא הועילה. בית המשפט ייחס לבעל העסק כוונת מרמה ודחה את כל תביעתו, גם לגבי אותם פריטים שלא היה ספק כי נגנבו. וזאת לדעת: ארצנו הקטנטונת משופעת בחוקרים. רבים מהם נפלטים אל השוק האזרחי מתוך השוק הביטחוני. התחרות רבה, מחירם של החוקרים זול וחברות הביטוח מעסיקות אותם כמעט בכל תביעה המוגשת להן. החוק מחייב את המבוטחים לשתף פעולה עם החוקרים, אולם גם במסגרת חקירות אלה יש למבוטחים זכויות, וראוי לדעת אותן בטרם ייפלו בפח.



מה עלי לדרוש בטרם חקירה?
בתי המשפט השמיעו, לא אחת, ביקורת נוקבת על חוקרים להוטים המנסים להכשיל מבוטחים תמימים. לכן מומלץ, עוד לפני השיחה הראשונה עם החוקר, להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום ולהחליט יחד עמו אם להיפגש עם החוקר לבד, או בנוכחות עורך הדין. נהג מונית נכנס ללחץ נפשי וחטף התקף לב כאשר נרקומן עלה למוניתו. חוקר הביטוח הלאומי שאל את המבוטח אם אירוע של עליית נרקומנים למונית הוא חריג. המבוטח סבר בטעות כי דווקא אירוע חריג בעבודה אינו מזכה אותו בדבר והשיב בשלילה. שנים רבות של התדיינויות נדרשו כדי לקבוע שהתקף הלב אכן נבע מאירוע חריג וכי המבוטח שיקר לחוקר מפחד שלא יהיה מי שיתמוך בו במחלתו הקשה.
קבלת תמלילי החקירה
יש לקבל מהחוקר הסכמה מראש ובכתב כי העתק של תמליל החקירה וכן של כל הודעה בכתב מטעם המבוטח יימסרו לידי המבוטח או עורך דינו. לעניין זה חשיבות רבה ביותר. אם לא דורשים זאת בכתב ומראש, חברות הביטוח אינן מאפשרות למבוטח לעיין לאחר מכן בתמליל ובהודעות. כך, בשל חלוף השנים, או מסיבות שאין להן כל קשר לאמינות המבוטח, עלולות להתגלות סתירות בין העדות בבית המשפט לבין התמליל וההודעות.
זהירות מפני החוקר הנחמד
יש תמיד לזכור כי גם החוקר הנחמד ביותר מבקש להוכיח כי היה שווה לשכור את שירותיו. גם אם יגלה אל המבוטח אמפתיה, תכליתה היא לפתות את המבוטח לספק לו חומר שישמש בסיס לדחיית תביעת המבוטח.
השיחות מוקלטות
על המבוטח לדעת כי כל שיחותיו, הן בטלפון והן בפגישות פנים אל פנים, מוקלטות. לחוקר מותר להקליט שיחה שהוא מבצע עם המבוטח, או עם נחקר אחר, משום שהחוקר המקליט הוא אחד המשתתפים בשיחה. לעומת זאת, אסור לחוקר להקליט שיחה שבוצעה בין שניים אחרים, אלא אם כן אחד מהמשוחחים מסכים להקלטה. עדיף לומר אינני יודע מה קרה על המבוטח להימנע מכל אמירה בלתי בדוקה או מכל התנהגות העלולה להתפרש כמונעת מתוך כוונת מרמה. אין לספר לחוקר אלא עובדות בדוקות הידועות למבוטח מידיעתו האישית. עדיף לומר, אינני יודע מה קרה, אינני יודע מה בדיוק נגנב, מאשר למסור עובדות לא בדוקות.
דרישה להציג רישיון
על חוקר פרטי בעל רישיון כדין מוטלות מגבלות חוקיות ואתיות. לכן חשוב שהמבוטח ידרוש והחוקר חייב להציג בפניו רישיון חוקר פרטי.
איסור התחזות
לחוקר אסור להתחזות כשוטר, כפקח, כעובד ציבורי, כבעל מקצוע הטעון רישיון על פי חוק, דוגמת עורך דין, רופא, או רואה חשבון. לחוקר אסור להתחזות לשליח של גוף אחר. כך, לדוגמה, אסור לחוקר לומר כי הוא בא מטעם הרשויות, חברה ממשלתית, או כל גוף אחר.
חקירת קטין
המבוטח חלה ולא היה מסוגל לעבוד. אולם מחמת הבושה הסתיר זאת מילדיו הקטינים. החוקר חילץ מהילדים הקלטה כי אביהם עובד. זהו מעשה אסור. לחוקר אסור לבוא בדברים עם קטין, אלא בנוכחות הורה או באישורו מראש ובכתב.
איסור על פגיעה בפרטיות המבוטח
החקירה חייבת להיעשות תוך פגיעה מינימלית בפרטיותו של הנפגע ורק אם הדבר הכרחי. באחד המקרים סירב בית המשפט לקבל כראיה צילומים שנעשו על ידי חוקרת. בית המשפט קבע כי החוקרת חדרה לפרטיותו של הנפגע, תוך שהיא מתחזה ומציגה עצמה כעורכת סקר. בנוסף, חברת הביטוח יכולה לברר את מצבו הרפואי של הנפגע באמצעות מומחים רפואיים ועל ידי חקירות שאין בהן פגיעה בפרטיות.
התכתבות עם החוקר
מבוטח המשוחח עם חוקר, השולח אליו דואר רגיל, או אלקטרוני, פקס וכיוצא באלה, חייב להניח שכל הנאמר בשיחות או במסמכים עלול לשמש נגדו ביום מן הימים בבית המשפט.
האם אני חייב להסכים לדרישת החוקר להיבדק בפוליגרף?
אינך חייב וגם אל תסכים בשום פנים ואופן. הנחייה של המפקח על הביטוח, שחלה על תביעות שהוגשו לחברת הביטוח לאחר יום 1.9.08, אוסרת על חברות הביטוח לחייב את מבוטחיהן לעבור בדיקות פוליגרף. לחברת הביטוח מותר להציע (לא לחייב) הסכם פוליגרף רק ובתנאי שעלו חשדות למרמה מצד המבוטח ובתנאי שחשדות אלה תועדו בכתב ונמסרה עליהם הודעה למבוטח. אם המבוטח יוצא דובר שקר בבדיקת הפוליגרף, עדיין אסור למבטח להסתמך אך ורק על הבדיקה כדי לדחות את תביעתו. לאחר הנחיית המפקח פחת השימוש שעושות חברות הביטוח בפוליגרף. עדיין ההמלצה היא לא להיענות להצעה לגשת לבדיקת פוליגרף.
עוד על זכויות משפטיות:


התביעה התיישנה? - סוכן הביטוח ישלם



מתי מעביד רשאי לפטר ללא פיצויי פיטורין



צוואה ברורה - בעיקר למען המשפחה



הנחיות כלליות לגבי חתימה על הסכמים


להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:


פורום ייעוץ משפטי

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

כל מה שצריך לדעת על רשלנות רפואית

בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...

לקריאת הכתבה
חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב

אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...

לקריאת הכתבה
חושדים שמרמים אתכם? כך תדעו

הכתבה מטעם חברת Checknet

כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה