ספר חדש: דיאטת דוקטור דוקאן

אם עוד לא פצחתם בדיאטה הקיץ הזה אולי כבר אבוד בשבילכם, אבל לטובת עונת בגדי הים הבאה (ובשאיפה, גם אלה שיבואו אחריה), כדאי לעיין בספרו החדש של ד"ר פייר דוקאן, "דיאטת דוקטור דוקאן", שיצא לאחרונה בעברית בהוצאת "מטר". לפני שאתם פוטרים אותו ב"עוד ספר דיאטה", כדאי שתדעו שהדוכסית קייט מידלטון וכוכבות הקולנוע פנלופה קרוז וניקול קידמן מצאו אצל הדוקטור הצרפתי את הפתרון לקילוגרמים העודפים שאין להן.
השיטה מחולקת לארבעה שלבים, והספר מספק רשימה של 100 מזונות שישאירו אתכם רזים ו-60 מתכונים. הוא ראה אור ב-16 שפות וביותר מ-30 מדינות. אחת הסיבות, לדעתו של דוקאן, לכך שהמאבק העולמי במשקל נכשל, הוא שהדיאטות דלות הקלוריות אינן עובדות. "ספירת קלוריות לוקחת בחשבון רק את הקוד הלוגי הקר של המספרים", הוא כותב, "ומתעלמת מכל מה שקשור ברגשות, בתחושות, בהנאה ובצורך להשיג סיפוק חושי".
שיטתו של דוקאן אינה עוסקת לכן בספירת הקלוריות, אלא מתעניינת במקורן. היא מזכירה מעט את דיאטת אטקינס עתירת החלבונים, אך בלי החמאה, הגבינות עתירות האחוזים והבשר השמן. הפחמימות מוקצות גם כאן, לפחות בשלבים הראשונים של התהליך.
מילות המפתח הן "חלבונים טהורים", כלומר מזונות שהרכבם הוא הקרוב ביותר לחלבון טהור, כמו סוגי בשר שונים ללא שומן, דגים ומאכלי ים, עוף והודו, ביצים ומוצרי חלב דלי שומן. משום כך הדיאטה אינה מתאימה לצמחונים, ובוודאי לא לטבעונים שאינם אוכלים מזון מן החי.
ד"ר פייר דוקאן, רופא צרפתי-יהודי יליד אלג'יר, מומחה לנוירולוגיה בראשית דרכו המקצועית ובעל 35 שנות ניסיון בתזונה קלינית, הקדיש את הקריירה שלו למציאת מזור להשמנה. לטעמו האישי, כפי שהוא מודה בראיון לרגל יציאת הספר, הגוף הנשי צריך להיות עגלגל עם מבנה של גיטרה, אך הגזמה בכיוון העגלגל פוגמת בנשיות. הוא עצמו מעולם לא סבל מהשמנה, אולי בגלל הגנים ואולי כיוון שאינו מוותר על 25 דקות של ריצה מדי בוקר ושתיית יותר משני ליטרים של נוזלים ביום.
תוכנית הדיאטה שלו נראית כמו לקוחה מחדר מלחמה. שני השלבים הראשונים של המערכה הם "בליץ" על השומנים, כשהראשון נקרא "התקפה" והשני "שיוט". שני השלבים הבאים נועדו לשמור על ההישג לאורך זמן, ונקראים "ביסוס" ו"התייצבות קבועה". כשהחל לפתח את השיטה בשנות השמונים של המאה שעברה, היא כללה את שני השלבים הראשונים בלבד. כשהבחין שאנשים שרזו לוקים לאחר תום ההרזיה ב"ריבאונד", כלומר השמנה חוזרת, הוסיף את שני הנוספים.
את הרוטב הלבן, שיכול לשמש לדג או לירקות, מכינים משני חלמוני ביצה, חצי כוס חלב 1 אחוז שומן, מלח ופלפל ושלושת רבעי גביע יוגורט טבעי אפס אחוז שומן. מערבבים את החלמונים בקערה, מחממים את החלב קלות בסיר אידוי ומוסיפים מלח ופלפל. מוסיפים לסיר את הביצים והיוגורט ומערבבים.
אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-180 מעלות. מרתיחים את המים בסיר גדול ומבשלים את התרד במשך 5 דקות. מסננים את התרד ומועכים את העלים בעזרת כף מחורצת. מניחים את התרד בכלי חסין אש, שופכים את הרוטב הלבן ואופים במשך 20 דקות.
"דיאטת דוקטור דוקאן", מאת ד"ר פייר דוקאן, הוצאת "מטר", 328 עמודים, 98 שקלים.
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לקהילת בריאות לחצו
לפורום תזונה לחצו
בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...