חזרה לבריאות טובה

ראייה ירודה בגיל מבוגר: הסיבות והפתרונות

כבדי ראייה הינם אנשים הסובלים מליקוי ראייה חמור בשתי העיניים, אשר אינו ניתן לתיקון בעזרת עדשות מגע או משקפיים קונבנציונאליים. הבעיה אופיינית בדרך כלל לאנשים בני 60 ומעלה, ולפנינו הסיבות לבעיות הראיה וכן אפשרויות היכולות להקל על המצב, ככל שניתן.
שני שקד 07/07/08
ראייה ירודה בגיל מבוגר: הסיבות והפתרונות
כבדי ראייה הינם אנשים הסובלים מליקוי ראייה חמור בשתי העיניים, אשר אינו ניתן לתיקון בעזרת עדשות מגע או משקפיים קונבנציונאליים. הם סובלים באופן משמעותי מחדות ראייה ירודה, שלעתים אף נחשבת על פי חוק לעיוורון, למרות שעדיין יש להם יכולת ראייה מסוימת. ראייתם לקויה עד כדי כך שהם מתקשים לקרוא גם אותיות גדולות, מתקשים בצפייה בטלוויזיה, בזיהוי פנים, בזיהוי כיתוביות ברחוב, מספרי אוטובוסים ועוד.
לדברי ד"ר נדב בלפר, רופא בכיר במחלקת עיניים במרכז האוניברסיטאי סורוקה ומנתח בכיר במרכז

הרפואי "עיניים":
"הבעיה יכולה להיות בכל גיל, אך אופיינית בד"כ לאנשים בני 60 ומעלה, כחלק מתופעות הקשורות בהתבגרות וכן כתוצאה ממחלות שונות בעיניים, היכולות לגרום למצב של כובד ראייה. בדרך כלל מדובר במחלות תורשתיות, המתפתחות בשלב מאוחר יותר בחיים וגורמות נזק לעצבי הראייה, או במחלות מתמשכות הגורמות להרס הרשתית". ד"ר בלפר מסביר: "אחת המחלות הגורמות לראייה ירודה היא הגלאוקומה (ברקית), שהחולים בה סובלים מנזק איטי ומתמשך לעצב הראייה. בחלק גדול מהמקרים נגרם הנזק מליקוי בניקוז הנוזלים מן העין וכאשר קצב הפרשת הנוזלים עולה על קצב הניקוז, נוצר לחץ הגורם לנזק לעצב הראייה. ישנן גם עדויות לכך כי במחלה זו, ישנה הפרעה בזרימת הדם לעצב הראיה. המחלה עלולה לתקוף ללא התראה מוקדמת וללא כל סימנים מעוררי חשד. אם היא אינה מאובחנת בזמן - היא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך עד לכדי עיוורון. כאשר המחלה מתקדמת, מוגבל החולה בפעילויות המחייבות שדה ראייה מלא כמו נהיגה. כיום קיימות מספר רב של תרופות יעילות, וכן גם טכניקות כירורגיות חדשניות להפחתת הלחץ התוך עיני, במטרה למנוע הידרדרות המחלה, אולם הנזק שכבר נגרם הינו בלתי הפיך". מחלות שכיחות יחסית, היכולות לגרום להרס הרשתית, הן ניוון מקולרי תלוי גיל (נמ"ג) ורטינופטיה סכרתית, שהינה מחלת רישתית הנובעת ממחלת הסוכרת. בדרך כלל לשתי המחלות הללו אין סימנים מורגשים בשלבים הראשונים, ובמידה ולא מאבחנים אותן בזמן ומעניקים טיפול שיעכב את התדרדרות הראייה, התוצאה תהיה ראייה ירודה עד לכדי עיוורון. [@ --- IMG_1 --- @] [u]
המחלה יכולה להשפיע על ראייתו של החולה במספר דרכים:
[/u] ירידה בחדות הראיה המתבטאת בטשטוש וערפול, הפרעה בעיקר במרכז שדה הראיה, ראייה מעוותת של קווים, אובייקטים, טקסטים, ירידה ברגישות לניגודיות (קונטרסט) ולכן צבעים נראים דהויים וקיימת הסתגלות איטית מאד למעבר מחושך לאור ולהפך. במצב הקשה ביותר של ניוון המקולה, היא נהרסת וראייתו המרכזית של החולה נפגעת באופן קשה. במקרה זה הראייה ההיקפית נשארת, ובעזרת ציוד אופטי מיוחד ניתן להסתדר בביצוע פעולות בסיסיות. אומר ד"ר בלפר: "מחלה נוספת הגורמת לראייה ירודה היא קטרקט(ירוד), המתבטאת בעכירות עדשת העין ושכיחותה עולה עם הגיל כחלק נורמאלי של תהליך התבגרות העדשה. תפקידה של העדשה למקד את האור החודר דרך האישון על גבי הרשתית וכאשר היא נפגעת, משתבש מעבר קרני האור התקין אל תוך העין וכך למעשה נוצר באופן הדרגתי טשטוש ראייה, אשר כמו המחלות המוזכרות לעיל' יכול להקשות על ההתנהלות היומיומית של החולה ואך עלול להוביל לעיוורון. יש לציין שעד לפני מספר שנים, הסובלים ממחלת הקטרקט נאלצו להתמודד עם אי הנוחות הכרוכה בהזדקקות לאביזרים אופטיים עם מספרים גבוהים, אך טכנולוגיה מתקדמת מאפשרת כיום פיתרון ניתוחי יעיל ובטוח, המלווה בהשתלת עדשה תוך עינית מלאכותית, לאיכות ראיה טובה (עם או ללא משקפיים). כמו כן, יש כיום עדשות מולטיפוקליות תוך-עיניות היכולות להתאים לאנשים בתנאים שונים ולאפשר להם תלות מינימאלית במשקפיים לאחר הניתוח.
עוד על בעיות ראייה בגיל המבוגר

[u]
ניתוח לתיקון ראייה עלול לגרום ליותר נפילות
[/u]


[u]
קטרקט בעיניים - אפשר לחיות איתו
[/u]


[u]
גלאוקומה - הגנב השקט של הראייה
[/u]


[u]
חודש המודעות למחלת הניוון המולקולרי
[/u]


[u]
השתלת קרנית בשיטה חדשה בסורוקה
[/u]


[u]
ניוון מרכז הראייה - AMD
[/u]


[u]
חדש בארץ: השתלת קרנית באמצעות לייזר
[/u]


[u]
סדרת אביזרים חדשה לכבדי ראייה
[/u]

מלבד מחלות עיניים אלו, המופיעות בדרך כלל אצל מבוגרים, ישנן מספר רב של מחלות עיניים תורשתיות המופיעות בילדות או בסמוך ללידה כמו לבקנות של העיניים, קטרקט מולד ועוד, אשר מתבטאות בראייה ירודה שלעיתים ניתן לפתור אותה באמצעות ניתוח ולעיתים באמצעות ציוד אופטי מיוחד לכבדי ראייה.
עדי קרמר, אופטומטריסט מומחה בשיקום ראייה ירודה במרכז אופטיקה "תשר געש" שבקיבוץ געש
: "בפני כבדי הראייה מגוון אפשרויות המאפשרות תפקודי ראיה, בזכות התפתחות מדע האופטיקה והתקדמות הטכנולוגיה הממוחשבת. הפתרונות האופטיים והאלקטרוניים לקריאה כוללים מנעד רחב החל ממגדלות פשוטות לקריאה המצוידות בתאורה ועד לציוד אלקטרוני המתחבר למחשב נייח או נייד ולטלוויזיה, לרבות מצלמות טמ"ס (טלוויזיה במעגל סגור)המתחברות למסך מחשב ומאפשרת לקבל את הטקסט המבוקש באותיות גדולות באופן מיוחד, על מנת לאפשר לשוב ולקרוא." לצפייה בטלוויזיה, לקולנוע, לזיהוי פנים לשלטי רחוב, קיים מגוון של משקפיים טלסקופיים מיוחדים לראייה מרחוק. גם בעבור הסובלים מעיוורון, קיימים פתרונות כגון: מערכות ברייל וקול - תוכנות קוראות מסך, המספקות פלט קול או על גבי צג ברייל אלקטרוני, מחשבי כף יד ומדפסות ברייל, מערכות לסריקה והקראה בעברית ועוד. תהליך התאמת העזרים האופטיים דורש ניסיון ומיומנות רבה ומתבצע רק בתום ההליך הטיפולי (ניתוח כירורגי, טיפול לייזר וכד'). הבדיקה הנערכת אצל אופטומטריסט מומחה בשיקום ראייה ירודה, הינה יסודית תוך התייחסות לבעיות המיוחדות של כל מטופל. במהלך הבדיקה מתנסה המטופל באביזרים אופטיים ואלקטרונים מיוחדים, עד להתאמה האופטימאלית שתסייע לו בתפקוד היומיומי. הדיוק בהתאמה חשוב ביותר שכן לביצוע כל משימה דרוש שדה ראייה ומרחק עבודה שונה, לכן יש להתאים את האביזר העונה בצורה אידיאלית על כל צורכי המטופל. בדיקות לסובלים מראייה ירודה והתאמת עזרים אופטיים מתבצעות באופטיקה געש ובמרכזי אופטיקה "עיניים'". [@ --- IMG_2 --- @]
להתייעצות עם מומחי מוטקה:
[u]

רפואת עיניים, מחלות עיניים, בעיות ראיה

[/u] [u]

אופטיקה, משקפיים ועדשות מגע

[/u] [u]

ניתוחי עפעפיים

[/u]
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה