ראש לפירות: תפוח עץ

יש מזונות שלא זקוקים לחגי ישראל, לקידום יחסי הציבור. כזה הוא התפוח. גם בלי השידוך עם הדבש על שולחן ראש השנה, הוא נחשב לפרי המאכל האהוב והנפוץ ביותר בעולם ומככב גם במיתוסים ואגדות, שירים וסיפורים.
התדמית המרכזית שדבקה בפרי התפוח, היא זו של הפתיין, ראו מקרי אדם וחווה, שגורשו בגללו מגן העדן לחיים של עבודה קשה ולידות מייסרות, ושלגיה שלא עמדה בפניו ונפלה לתרדמת.
לא ברור אמנם אם כותבי "בראשית" התכוונו לתפוח עץ כשסיפרו על הפרי שהגיש הנחש לחווה. שם הפרי אינו מוזכר בטקסט המקראי ושיערו שמדובר בכלל ברימון או חבוש, אבל ציירי האיקונות הנוצריים שנדרשו לתאר את מעמד הפיתוי הלכו על תפוח והשאר היסטוריה.
מלבד פיתוי וחטא, סימל התפוח בתרבויות שונות גם פריון, נעורים, ישועה, שפע וחוכמה והוא מאכלס לא מעט סיפורי מיתולוגיה. תפוחים מופיעים בציורי טבע דומם קלאסיים רבים ורנה מגריט, הוציא אותו מהקשרו והפך אותו לעצם סוריאליסטי. גם חברת מחשבים גדולה נקראת על שמו וחברת התקליטים הזכורה של הביטלס נקראה גם היא אפל.
עגלגל ומלבב
חיי מדף ארוכים, טעם מתוק-חמצמץ ושנות ותק. צילום: shutterstock
אז מה יש בו בתפוח, שהפך אותו לכוכב? אולי זה השילוב של מראה עגלגל ומלבב, טעם מתוק-חמצמץ, פריכות ועסיסיות, עם עמידות וחיי מדף ארוכים והיכולת לטלטל אותו מבלי שיאבד את צורתו.
ואולי זה הוותק שלו. עץ התפוח היה מעצי הפרי הראשונים שתורבתו (זה קרה במרכז אסיה) ועברו את הדרך מעץ בר לגידול חקלאי למאכל. מאז פותחו כבר כ-7,500 זנים של התפוח התרבותי בשלל גדלים, צבעים ומרקמים, שככלל, הם מתוקים יותר מהזנים הקדומים. אצלנו מוכרים בעיקר זנים כמו דלישס, גרני סמיט, יונתן, גרנד אלכסנדר, פינק ליידי וזן בשם ענה שפותח בישראל, בקיבוץ עין שמר.
פרי קסם
מוריד כולסטרול, מסדיר עיכול ומעכב מחלות לב. צילום: shutterstock
אבל זה לא רק המיתוס, היופי, הוותק או מגוון הזנים. לתפוח יש הרבה מה להציע גם בריאותית. ברפואה הטבעית השתמשו בפרי ותוצריו לטיפול בבעיות עור, דלקות מפרקים ואנמיה. על פי הרפואה הסינית הוא מקרר, מנקה רעלים, מרכך אבני מרה ומחזק את האנרגיה.
ב-100 גרם תפוחים יש רק 55 קלוריות. מלבד תכולת מים גבוהה, הם מכילים פקטין, סיב מסיס במים הקוטל חיידקים וחומצה טרטרית שעושה את אותה פעולה. בקליפת התפוח יש גם נוגד חמצון בשם רוטין, המונע סרטן ומחלות אוטואימוניות, מחזק את נימי הדם ומפחית ורידים ודליות ברגליים. זאת בנוסף לתכולת ויטמינים יפה (C , A, K, E וקבוצת B), מינרלים (אשלגן, זרחן, סידן, מגנזיום וברזל) וחומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6.
אכילת תפוחים טובה להורדת כולסטרול, לייצוב לחץ הדם, להסדרת העיכול ולמניעת סרטן ומחלות לב. הודות למרקם הקשיח שלהם, לעיסתם טובה גם לניקוי השיניים משיירי מזון ומניעת עששת.
את התפוחים קוטפים בעונות שונות במקומות שונים בעולם. זאת, בנוסף לחיי המדף הארוכים המאפשרים לשנע אותם בקלות לשמור בקירור, מביא לזמינותם בכל ימות השנה.
עוד יתרון של התפוח הוא סבילותו למגוון שימושים וצורות הכנה. אפשר לאכול בשלמותו, לחתוך לפלחים, לרסק, לגרד, לבשל ולאפות, להכין ריבות ועוגות ועם מכשור מתאים, גם לסחוט למיץ תפוחים ביתי. בתעשייה מייצרים ממנו רסק תפוחים (שיכול לשמש כתחליף לביצים בעוגות טבעוניות), סיידר תפוחים וחומץ התפוחים http://www.motke.co.il/index.php?idr=400&p=2010353
הדבר הבריא ביותר לעשות עם תפוח, הוא לשטוף היטב ולנעוץ שיניים בפרי השלם בקליפתו. אם אפשר, קרוב לקטיף. כמובן שאפשר ורצוי לעשות איתו עוד כמה דברים. הנה שלוש הצעות.
המתכונים:
מתכון לפאי תפוחים
המרכיבים
6-8 תפוחי גרני סמיט
פחית קרם קוקוס
חצי כוס שמן קנולה
כף תמצית וניל
לימון (לגרידה ומיץ)
100 גרם אבקת סוכר
חצי ק"ג קמח לבן (או כוסמין)
שקית אבקת אפייה
חצי כפית סודה לשתייה
ריבה ביתית
קורט מלח
קינמון
3 כפות סוכר חום
תבנית פאי עגולה בקוטר 28 ס"מ
ההכנה
(1) להכנת הבצק, מערבבים במיקסר או מטרפת יד מחצית מפחית קרם הקוקוס עם השמן, תמצית הווניל, המלח ואבקת הסוכר. מוסיפים גם את גרידת הלימון, 2 וחצי כוסות (350 גרם) מהקמח, אבקת האפייה והסודה לשתייה.
(2) מערבבים היטב ומכדררים לכדור, מצפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
(3) בינתיים קולפים את התפוחים, חותכים לרבעים ומגלענים ופורסים כל רבע לשתי פרוסות דקות. סוחטים על הפלחים מיץ מהלימון, כדי שלא ישחירו.
(4) מוציאים את הבצק מהמקרר, פורשים ומשטחים אותו בתבנית הפאי, תוך הדבקה לדפנות והשארת שוליים. מורחים שכבה דקה של ריבה ומעליה מסדרים את פלחי התפוחים במעגלים הולכים וגדלים. בוזקים מלמעלה את הקינמון וכף סוכר חום.
(5) ליצירת שטרויזל לציפוי, שמים את שארית הקמח בקערה, מוסיפים לו שתי כפות סוכר חום וכפית קינמון ומערבבים. מוסיפים תוך ערבוב את קרם הקוקוס הנותר עד לקבלת פירורים, אותם מפזרים על הפאי.
(6) מחממים תנור ל-170 מעלות ומניחים את התבנית בשליש התחתון שלו. אופים 35-40 דקות, או עד שמזהיב.
מתכון לתפוחים אפויים
המרכיבים
תפוחים מזן אלכסנדר ירוק בכמות הרצויה (אחד לאורח)
אגוזי מלך קצוצים
קונפיטורה ביתית
יין מוסקט לקינוח
חצי כוס מים
תבנית חסינת חום
ההכנה
(1) מרוקנים את ליבת התפוח בעזרת "תפוחן" או סכין חדה, אך לא עד הקרקעית. מכניסים פנימה את הקונפיטורה ושברי האגוזים עד מילוי החלל.
(2) מסדרים את התפוחים בתבנית ויוצקים לתוכה יין מוסקט עד גובה של כשני ס"מ וחצי כוס מים.
(3) מחממים את התנור ל-170 מעלות. אופים כ-40 דקות. תוך כדי האפייה פותחים מדי פעם ומוזגים את הרוטב על התפוחים.
(4) מגישים עם כדור גלידת וניל.
מתכון לסיידר תפוחים
המרכיבים
6 תפוחי פינק ליידי או דלישס חרמון
3 מקלות קינמון
לימון פרוס
3 כפות סוכר חום
ליטר מים
בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
מתכונים מדליקים
בא לי כרגע לנשנש שטרויזל עם סיידר, בסיידר?