רגע לפני שהגלויות נעלמות
| בימים שבהם המחשבות שלנו מיתרגמות למסרונים, מיילים או משפטים בצ'ט עוד לפני שהסתיימו להתנסח, נעים להתרפק על התקשורת האיטית, המחושבת, הטקסית כל כך של שנים עברו. המכתב או הגלויה שהיו נכתבים בכתב יד, הבול שהודבק, תיבת הדואר והציפייה הארוכה שיגיעו ליעדם. וכשקיבלנו משהו מידי הדוור, ההתרגשות היתה עצומה.
הגלויה, אחותו החושפנית של המכתב, עומדת במרכזה של תערוכה חדשה בשם "מדברים גלויות", שתוצג מ-21 בינואר במרחב לאמנות מעורבת ב"מכללת אורנים" בקריית טבעון. כמאה גלויות בגודל מקורי, שנוצרו בידי אמנים, סטודנטים ואף אסירים מבית המעצר קישון יוצגו בה. בצד אחד שלהן יופיע טקסט, ובשני תמונה.
גלויה בהגדרתה היא פיסת נייר עבה או קרטון דק, לרוב מלבנית, המיועדת למשלוח בדואר ללא צורך במעטפה, ומחיר שליחתה זול מזה של מכתב. בארצות הברית הוצגו גלויות לראשונה בתערוכה העולמית של שיקגו ב-1893, וזמן לא רב אחר כך החל ייצורן ההמוני כפריט דואר זול ושווה לכל נפש. בהמשך הופקע אחד מצדדיה לטובת ציורים או צילומים, בשחור לבן ואחר כך בצבע, של נופים עירוניים, יצירות אמנות, נושאי פולקלור ועוד. גלויות הפכו במקרים רבים לראי של תקופתן, ועם השנים למוצג היסטורי ונוסטלגי העומד במרכזם של אוספי אמנות ותערוכות מוזיאליות.
גלויה של עדית לבבי-גבאי
הטקסטים שעל הגלויות בתערוכה הם בחלקם אישיים, חלקם מיועדים לאדם מסוים וחלקם כלליים. "נוצרו מפגשים מאוד מעניינים בין הטקסטים לדימויים החזותיים. בנוסף, האמנים המשתתפים, שרובם יצרו את הגלויות במיוחד עבור התערוכה, נאלצו ליצור על שטח קטן, פורמט של גלויה, 9 על 14. זה היה הקנווס שלהם וזה הצריך דיוק במסר מבחינת הטקסט ומבחינת התמונה".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
בתערוכה מוצגת בין השאר סדרת גלויות מצוירות של גיל מועלם-דורון, שנעשו בשיתוף ילדים במאהל מפוני הדיור ביפו בזמן המחאה החברתית, סדרה של שוקה גלוטמן, שחלקה אגרות שנה טובה, ועבודות של עדית לבבי-גבאי, הבנויה מצילומים משפחתיים מתקופת ראשית ההתיישבות בארץ.
"מדברים גלויות". אוצרת: טלי גיל. פתיחה: יום ב', 21 בינואר, 2012, נעילה: 30 ביוני. פתוח בימים א'-ה' בין השעות 8:00-18:00, בניין הספרייה, המכללה האקדמית לחינוך, אורנים, קרית טבעון
|
בלב ראשון לציון, במבנה אדריכלי עכשווי שנראה בעצמו כמו יצירת אמנות, פועל אחד ממוסדות התרבות הייחודיים...
אוטוטו תעלה יובל רפאל על במת האירוויזיון בבאזל, שוויץ, כחלק מחצי הגמר השני של התחרות. רפאל בת ה-24 מרעננה,...
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
