חזרה לבריאות טובה

תסמונת המעי הרגיש: דיאטת פודמאפ

דיאטת FODMAP מחלקת את המזונות לשני סוגים: עשירים בסוכרים קשי עיכול ודלים בסוכרים קשי עיכול. על פי השיטה אכילת מזונות דלים בסוכרים קשי עיכול גורמת לירידה בסימפטומים של תסמונת המעי הרגיש
לירון שמעוני 19/09/11
תסמונת המעי הרגיש: דיאטת פודמאפ
תסמונת המעי הרגיש (IBS) הנה אסופה של סימפטומים שהעיקרי בהם הוא כאבי בטן בלתי מוסברים. כ-20 אחוז מאוכלוסיית העולם המערבי סובלים מתופעות הנקשרות בתסמונת. אבחנה בדרך כלל נקבעת כאשר הסימפטומים ממושכים ועונים על מספר מאפיינים: כאבי בטן תחתונה המלווים בעוויתות, תחושת נפיחות, יציאות לא סדירות (פחות משלוש יציאות בשבוע או לחילופין מעל לשלוש יציאות ביום), דחיפות למתן צואה או לחילופין קושי רב במתן צואה וכן גזים במערכת העיכול. הדרך לאבחון עוברת בשלילת חשדות למחלות במערכת העיכול כגון צליאק ומחלות מעי דלקתיות או נוכחות טפיל במעיים. שלילת קיום מחלה אורגנית תכלול בדיקות דם, תרביות צואה ולעתים גם בדיקות פולשניות כגון גסטרוסקופיה. הטיפול התזונתי הנפוץ ביותר כיום לתסמונת המעי הרגיש הוא דיאטת אלימנציה, שבה עובדים לפי עיקרון "ניסוי וטעייה". מבודדים מהתפריט גורם חשוד ובודקים סבילות לאחר מניעתו בתפריט. גישות נוספות הן צמצום משמעותי של כמות השומן בתפריט או דיאטה דלת פחמימות. טיפולים אלה לא הוכחו חד משמעית כמפחיתים סימפטומים, ונהוג לומר כי הטיפול הוא אינדיבדואלי, בהתחשב בסימפטומים הספציפיים של המטופל. הטיפול כולל גם שינוי באורח החיים ולעתים גם תוספת של טיפול תרופתי להקלה על הסימפטומים. דיאטת ה-FODMAP הוצגה לראשונה במחקרים שנערכו באוסטרליה עבור מטופלים הסובלים מ-IBS כדרך לצמצם את תופעות הלוואי שפורטו קודם. המילה FODMAP (שבתרגום חופשי משמעותה סוכרים קשי עיכול) מתארת שני סוגי מזונות; סוג אחד - מזונות עשירים ב-FODMAP והסוג השני - מזונות דלים ב-FODMAP. פחמימות קצרות שרשרת (די-סכרידים, מונו-סכרידים ואוליגו-סכרידים), מזונות עתירי סיבים וממתיקים כוהליים הם המאפיינים העיקריים של המזונות העשירים ב-FODMAP. התיאוריה גורסת כי הם הגורמים לעלייה בנפח הנוזלים במערכת העיכול וכתוצאה מכך לגזים, להתנפחויות ולכאבי בטן עוויתיים. על פי התיאוריה, אכילת מזונות הדלים ב- FODMAP תגרום לכך שתהיה ירידה בסימפטומים. מחקרים אחרים אשר בדקו את האפקט של מניעת פרוקטוז ולקטוז, סוגי פחמימות המאפיינות מזונות עשירים ב-FODMAP, לא מצאו תוצאות חד משמעיות, אולם על פי מגמתיות המחקרים ניתן להיווכח כי חלו שיפור והקלה בסימפטומים של הסובלים ממעי רגיש.
מזונות עשירים ב-FODMAP:
פירות - תפוח, אגס, שרי, מנגו, נקטרינה, משמש, שזיף, אבטיח, שימורי פירות, פירות יבשים ומיצי פרי. דגנים - חיטה ושיפון. שומנים - מרגרינה מוצרי חלב - חלב ניגר, גלידה, גבינות רכות, יוגורט. ממתיקים - דבש, פרוקטוז, סירופ תירס, ממתיקים כוהליים: מלטיטול, מניטול, סורביטול וקסיליטול. ירקות - ארטישוק, כרישה, אספרגוס, אבוקדו, ברוקולי, כרוב, כרובית, שום (לא כתבלין), פטריות, בצל, סלק, שומר, במיה ואפונה.
מזונות עניים ב-FODMAP:
פירות - בננה, ענבים, קיווי, מלון, לימון, מנדרינה, תפוז, אוכמניות. דגנים - ללא גלוטן: קמח ללא גלוטן, קמח תפוחי אדמה, קמח אורז, קמח תירס, עמילן תירס (קורנפלור). מוצרי חלב - גבינות קשות, קוטג' (בהדרגתיות). שומנים - חמאה. ממתיקים - גלוקוז, סירופ מייפל, סוכר (סוכרוז) וממתיקים מלאכותיים לא כוהליים. ירקות - גזר, סלרי, עגבנייה, תירס, חציל, חסה, שעועית ירוקה, בצל ירוק. ברצוני לסייג כי המחקרים אשר בדקו יעילות דיאטת FODMAP נמצאים ברמה בסיסית למדי ולא ידוע אם המעקב אחר דיאטה כזאת תהיה בטוחה לטווח הרחוק והאם תועיל. בכל מקרה, אם ברצונכם לנסות את הדיאטה, חשוב מאוד להיוועץ בדיאטנית קלינית מוסמכת, שתבטיח מניעת חסרים תזונתיים וצריכה מספקת של סיבים תזונתיים. השינוי התזונתי חייב להתלוות לשינוי באורח החיים. יש להקפיד על ארוחות קבועות ומסודרות, פעילות ספורטיבית סדירה והתמודדות נכונה עם מצבי לחץ.
עוד על תזונה נכונה:

דיאטת פורטפוליו: מזונות מפחיתי כולסטרול

תזונה נכונה לבריאות המוח

תזונה בריאה, שיניים בריאות

דיאטה לסוכרתיים ולטרום-סוכרתיים

תזונה נכונה לבריאות הלב

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום תזונה נכונה

לקהילת לחיות בריא: התעמלות, תזונה וחשיבה חיובית:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה