חזרה לבריאות טובה

תרופות יקרות עובדות טוב יותר

אפקט הפלצבו: מחקר מצא כי תרופת דמה "יקרה" השפיעה על מטופלים טוב יותר מתרופת דמה "זולה"
אלה הר-נוי 05/02/15
תרופות יקרות עובדות טוב יותר
(צילומים: Shutterstock)

 

תרופות יקרות עשויות להועיל לכם יותר מתרופות זולות, גם אם אין ביניהן שום הבדל, ואפילו אם הן לא תרופות אמיתיות אלא רק פלצבו - תרופה ללא חומרים פעילים.

אפקט הפלצבו הוא מצב מוכר שבו ציפיות של מטופלים לגבי יעילות של טיפול לבדן מובילות לכך שהטיפול משפיע לטובה על המטופלים. כעת מראה מחקר חדש כי מחיר גבוה של תרופה יכול להעצים את הציפיות, ולכן את אפקט הפלצבו.

במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת של האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה "Neurology", אמרו חוקרים מאוניברסיטת סינסינטי ל-12 מטופלים עם פרקינסון שהם בוחנים שתי תרופות חדשות, כאשר עלותה של אחת 100 דולר למנה ושל השנייה 1,500 דולר למנה. למטופלים הוסבר כי התרופות מכילות את אותו מינון של אותה תרופה, אך תהליך הייצור שלהן שונה ומטרת המחקר להוכיח שההשפעה של התרופות זהה, למרות השוני בעלויות הייצור.

הנבדקים לא ידעו זאת, אך למעשה הם קיבלו זריקות זהות שהכילו תמיסת מי מלח פשוטה ללא רכיבים פעילים.

לפני שקיבלו את הטיפול השלימו הנבדקים בדיקות של היכולות המוטוריות שלהם ועברו הדמיות מוח, אותן הם עברו גם לאחר שקיבלו את הזריקות משני הסוגים.

נמצא כי שתי תרופות הדמה שיפרו את היכולות המוטוריות של הנבדקים, אך התרופה ה"יקרה" עבדה טוב יותר באופן משמעותי והובילה לשיפור גדול הרבה יותר בהשוואה לתרופה ה"זולה".

 

אלה שנאמר להם שהם מקבלים את התרופה היקרה קודם הפגינו שיפור של 28 אחוז ביכולות המוטוריות בהשוואה לתוצאות לאחר קבלת התרופה הזולה. באחת הבדיקות השתפרו היכולות המוטריות של הנבדקים בשבע נקודות עם התרופה היקרה, אבל רק בשלוש נקודות עם התרופה הזולה.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


למעשה, ההשפעה של הפלצבו היקר התקרבה להשפעה של לבודופה - התרופה היעילה ביותר לפרקינסון הפועלת באמצעות העלאת הרמות של המוליך העצבי דופמין במוח, החסר בקרב אנשים הסובלים מפרקינסון.

גם הדמיות מוח חשפו כי הפעילות המוחית באלה שקיבלו קודם את התרופה ה"יקרה" הייתה דומה לפעילות המוחית תחת התרופה לבודופה ושונה מהפעילות המוחית תחת התרופה ה"זולה".

החוקרים מסבירים כי חלק מהסיבה ליעילות הגדולה של הפלצבו בקרב חולי פרקינסון שנצפתה במחקר היא המעורבות של דופמין שמשוחרר בציפייה לתגמול. "אנחנו מייצרים יותר דופמין כאשר יש לנו ציפיות מוגברות לגבי יעילות", הם אומרים.

מובן שהמחקר לא מהווה המלצה להעלות מחיר של תרופות רק בשביל להעצים את הציפיות מהן ובהתאם את ההשפעה שלהן, אך הוא מוכיח שוב את כוחה של הציפייה על הצלחת הטיפול. כדי להעצים את הציפיות רופאים יכולים להביע ביטחון ביעילות הטיפול וכך להשפיע על יעילותו בפועל.

 

עוד כתבות בנושא בריאות באתר כמוני

 

חדשות בריאות נוספות:

שינויים במשקל קשורים לשברים

המשקה שיגן על העור שלכם

אוכמניות עשויות להפחית לחץ דם

מפסיקים לעשן בלי להשמין

אושר מכשיר לטיפול בהשמנה

 

בואו לדבר על זה בקהילת בריאות ואורח  חיים בריא 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה