חזרה לבריאות טובה

המגמות הקולינריות שיעשו את 2020

תחליפי בשר טכנולוגיים בסופרמרקטים, מזון מבוסס קנאביס, תיירות קולינרית והתפתחות נוספת של מזונות ללא גלוטן הם רק חלק מהמגמות הקולינריות החשובות שצפויות לנו השנה. סקירה מעוררת תיאבון
מאת לין לוי 12/01/20
המגמות הקולינריות שיעשו את 2020
מזון מבוסס CBD, אחד החומרים הפעילים בקנאביס, ללא ההשפעה הפסיכואקטיבית (צילום: shutterstock)

 

בשנה החולפת גילינו שאפשר לגדל סטייקים במעבדה ושמענו על מדפסות תלת מימד שמדפיסות אוכל. זה חדשני ופורץ דרך אבל הפיתוח של המוצרים הללו עדיין לא הסתיים, והטכנולוגיות עדיין יקרות ולא נגישות לאדם הפשוט. השינוי הגדול ביותר בקולינריה שצפוי לנו ב-2020 יבוא לידי ביטוי בעיקר בתפיסה שלנו לגבי המזון שאנו צורכים, ובנקודת הסתכלות חדשה על אוכל שתשנה את המהות שלו בחיינו.

בשנים האחרונות המזון שלנו הפך בריא יותר ומכיל פחות כימיקלים (וגם המודעות לנושא גברה, עם סימון מוצרי המזון של משרד הבריאות), וטבעונות כבר מזמן הפכה מטרנד תל אביבי של צעירים תימהוניים למגמה הכי חזקה באוכל. אנו נהנים משפע מוצרים ויצרנים קטנים זוכים להכרה בגלל שינויי צריכת המזון, שהפכה להרבה יותר אינדיבידואלית ומותאמת לצרכים האישיים שלנו. הצפי לגבי העתיד הוא שמצד אחד נאכל מזון מועשר הרבה יותר, ומהצד האחר נמשיך להתחבר בחזרה אל המקורות ואל הפשטות. אבל לפני שאנחנו רצים למרחקים ארוכים, בואו נדבר על מה שמצפה לנו כבר ב-2020 בתחום.

 

אוכל כמקור תרבות

 

יש באוכל אופטימיות ובכוחו ליצור אחווה וחיבורים חברתיים, כי הכי קל לכנס סביב האוכל שמשותף לכולנו את כל בני האדם באשר הם, ללא הבדלי צבע, מוצא או השתייכות לדת כזו או אחרת. תחום האירוח הביתי שהתפתח מאוד ב-2019 הכניס אותנו לבתים של אנשים שאוהבים לארח והפכו את זה למקצוע מבלי לפתוח מסעדה. סיורי אוכל פתחו בפנינו צוהר לפנינות נסתרות בשווקים. המגמה הזו צפויה להמשיך גם ב-2020 והיא תתפתח לכיוונים חדשים. דרך האוכל נכיר טוב יותר את העדה הבדואית והדרוזית, ויציאה למסעדה תהיה פחות לצורכי אכילה ויותר לצורכי תרבות ובידור. ב-2020 נראה יותר מקומות חדשים שמציעים אוכל שהוא הרפתקה, ומסעדות חדשות ישימו דגש על חוויה כוללת לכל החושים.

 

מזון כמקור לבריאות

 

נעמיק את האמונה בכוח הריפוי שבמזונות ונרחיב את השימוש בתבלינים לשיפור הבריאות. צילום: Shutterstock

 

הגישה למזון של תרבויות המזרח הרחוק משקפת פילוסופיה לפיה אוכל שווה בריאות, ובשנים אחרונות הגישה הזו גלשה גם לתרבות המערבית. אנו צופים כי מגמות בריאות בתעשיית המזון יתחזקו בשנה הקרובה עוד יותר, ונשמע יותר ויותר על הערכים הבריאותיים ופחות על הטעם (מהפכת סימון מוצרי המזון של משרד הבריאות, כבר אמרנו?). בנוסף לכך גם נעמיק את האמונה בכוח הריפוי שבמזונות ונרחיב את השימוש בתבלינים לשיפור המצב הבריאותי, כפי שעשו בסין והודו מזה אלפי שנים. על הדרך גם נגלה את המשקאות הפונקציונליים שכבר נכנסו לשימוש בחו״ל אבל עדיין לא הגיעו לארץ. הכוונה היא למשקאות שמלבד הנוזלים שהגוף זקוק להם, יספקו לנו גם ערך מוסף כמו ויטמינים, מינרלים וממריצים שיתנו בוסט לטיפוח ויסייעו בירידה במשקל. 

 

תחליפי בשר טכנולוגיים

 

המבורגר ללא בשר. צילום: Shutterstock

 

תחליפי בשר מן הצומח נחשבים היום לטרנד הכי גדול בעולם. זוהי תוצאה ישירה של ההבנה כי כמות המשאבים שאנחנו נדרשים להשקיע על מנת לגדל בקר אינה הגיונית. תוסיפו לכך גם את העובדה שגידול הבקר התעשייתי לא יוכל לספק בקרוב את כמות הבשר הדרושה לאנושות בגלל שקצב הגידול שלה עולה משנה לשנה. כל אלה הולידו תחום טכנולוגי חדש בשם ״פוד טק״ף שעוסק בחיפוש ופיתוח מקורות חלבון אלטרנטיביים, ונכון להיום פועלות בעולם 50 חברות פוד טק העוסקות בפיתוח טכנולוגיות שיאפשרו גידול תאי בשר בתנאי מעבדה, מתוכן 4 פועלות בישראל. ב-2019 הגיע למסעדות בארץ פיתוח אמריקאי בשם ״ביונד בורגר״ שפותח בארה״ב מחלבון אפונה מבודד, שמן קנולה, שמן קוקוס מזוכך ומיץ סלק, שגורם לקציצה "לדמם" כמו בשר בצלייה. נכון להיום הוא נחשב להמבורגר הצמחוני הטוב ביותר בזכות ארומה וטעם של בשר אמיתי, אבל אפשר למצוא אותו רק במסעדות. החידוש הוא שב-2020 אנו צפויים לראות אותו גם ברשתות השיווק, מה שאומר שגם בבית נוכל ליהנות מקציצה נטולת כולסטרול, סויה או גלוטן, שדומה במרקמה ובטעמה לבשר ומכיל רק 5 גרם של שומן רווי. כמובן, הדבר מתחבר גם להשקפת העולם הטבעונית שהופכת רווחת יותר ויותר.

 

מזון ביודינאמי

 

מזון ביודינאמי מבוסס על הרעיון שהאדם לא צריך להתערב בתהליכי הגידול הטבעי. צילום: Shutterstock

 

המשמעות של ״ביודינאמי״ היא להיות מנוהל על ידי הטבע ולבסס את המזון שאתה צורך על עונתיות. מאחורי המושג הזה עומדת הפילוסופיה לפיה המזון נצרך על ידי האדם כדי לקבל ממנו את כוחות החיים. כפועל יוצא, מזון מעובד על פי הגישה הזו הוא מזון נטול כוחות החיים, בדיוק כמו כל דבר שעבר חימום במיקרוגל. חקלאות ביודינאמית היא למעשה הבסיס ממנו צמחה החקלאות האורגנית, והיא מבוססת על הרעיון שהאדם לא צריך להתערב בתהליך הגידול הטבעי. בארץ ביודינאמיקה עדיין נמצאת בחיתוליה ונכון להיום יש לנו את יקב ״חרשים״, שהוא היקב הביודינאמי הראשון בארץ. משק חביביאן ומשק ״סלסילה״ מגדלים ומוכרים ירקות ביודינאמיים. ב-2020 הטרנד הזה הולך להתרחב ואנו נראה יותר משקים וכרמים אורגניים שהופכים לביודינאמיים.

 

תיירות קולינרית

 

סיורי האוכל מפגישים אותנו לא רק עם מזונות שלא הכרנו, אלא גם עם תרבויות אחרות. צילום: Shutterstock

 

סיורי ״לילות רמדאן״ שבסיומם ארוחה חגיגית של צאת הצום פתחו את הקהל הישראלי למגזר הערבי והבדואי. סיורי אוכל בחיפה גילו לנו את הקהילה הערבית-נוצרית וסיורי אוכל בשוק בעכו הכירו לנו את דו-הקיום הנדיר שמתקיים בעיר בין נוצרים, מוסלמים ויהודים. המגמה הזו תמשיך ותתחזק השנה ונראה יותר ויותר סיורים שייקחו אותנו למקומות רחוקים והרבה פחות מוכרים. נוכל להגיע ולהכיר את התרבויות של הכפרים בגליל וברמת הגולן וגם בפזורה הבדואית בדרום, הכול דרך האוכל ובתיווכו. ב-2020 נצא יותר לטיולים בעקבות הטעמים מאשר לסיורים במוזיאונים, ונכיר את המורשת של הארץ שלנו לא רק דרך מסלולי ההליכה ושבילי הטבע, אלא גם באמצעות המזון.

 

חיזוק טרנד ה"ללא גלוטן"

 

תתחזק מגמת ה"ללא גלוטן" עם מוצרים חדשים ומסעדות חדשות. צילום: Shutterstock

 

הימנעות מגלוטן היתה אחד הטרנדים החזקים בארצות הברית בשנים האחרונות. אלינו היא הגיעה באיחור קל אבל צומחת בקצב מסחרר. אם לפני שנה היו כאן בעיקר מסעדות שהציעו תפריטים עם סימון מנות נטולות גלוטן, היום יש בארץ מאפיה וקונדיטוריה נטולות גלוטן, בית קפה שכולו נטול גלוטן ובחלק מהמסעדות יש פס הכנה מיוחד נקי מגלוטן. המגמה הזו תתחזק בשנה הקרובה. בית הקפה ״ללא״ התל אביבי עתיד להפוך לרשת ארצית, ומדפי המרכולים יתמלאו במוצרים חדשים נטולי גלוטן. בנוסף לכך, ב-2020 נגלה ונאמץ קמחים חדשים נטולי גלוטן המבוססים על שקדים וקוקוס.

 

מזונות מבוססי CBD

 

,CBD או בשמו הנוסף קנאבידיול, הוא אחד החומרים הפעילים בצמח הקנאביס, אבל ללא ההשפעה הפסיכואקטיבית. בשנים האחרונות ההתעניינות בו בעולם הולכת וגוברת הודות למחקרים שונים החושפים את עזרתו הרבה בריפוי מחלות. עד כה דווח כי הוא מסייע בהפרעות שינה, בשיפור מצבים של חרדות ופוסט-טראומה, בשיכוך כאבים ובתמיכה בטיפולי כימותרפיה. החדשות הטובות הן שניתן למצוא היום בעולם מוצרי מזון המועשרים ב-CBD כמו סוכריות ושוקולד, חטיפי אגוזים וסוכריות גומי המכילים CBD. החדשות הרעות הן שמוצרים אלה טרם הגיעו לארץ, אבל אנו צופים שזה יקרה כבר ב-2020 במקביל להתרחבות של מבחר המזונות הללו.

 

נמשיך להתרחק ממוצרי חלב

 

נראה עוד יותר תחליפי חלב בשוק. צילום: Shutterstock

 

עד לפני עשור מוצרי חלב נחשבו לבריאים, אבל המגמה הטבעונית הטילה בכך ספק. היום יש שפע תחליפי חלב, בהם חלב סויה, אורז ושקדים, וכך גם גבינות ומעדנים בטעמים ובמרקמים שונים. החדשות הטובות הן שב-2020 עתידים להופיע על מדפי הסופרים שלנו תחליפי חלב נוספים, כמו למשל חלב מזרעי פשתן, חלב בננה, חלב מאגוזי מלך וחלב משיבולת שועל. יש למה לצפות.

 

אוכל גורמה ב-5 דקות

לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן

סבתא בישלה, השף הקשיב

יש חיים (טעימים) גם בלי גלוטן

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

0  תגובות  אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד בבריאות טובה

למה קשה לרדת במשקל בגיל 50+?
קמתם בבוקר והסתכלתם במראה: הגיע זמן דיאטה, אתם אומרים לעצמכם. מתחילים, מנסים, מצמצמים, רק מה? המשקל לא זז, או...
לקריאת הכתבה
המגמות הקולינריות שיעשו את 2020
בשנה החולפת גילינו שאפשר לגדל סטייקים במעבדה ושמענו על מדפסות תלת מימד שמדפיסות אוכל. זה חדשני ופורץ דרך...
לקריאת הכתבה
הבהלה לחמאה: מתכון לחמאה ביתית (ושלל שימושים)
מי שאוהב לבשל (ובעיקר לאפות) נאלץ כבר חודשים רבים למצוא פתרונות יצירתיים למחסור החמור בחמאה הקיים בשוק (או...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה