חושבים בריא: פעילות גופנית ותזונה טובה
כתבה בשיתוף מגדלי הים התיכון
דניאלה בירן מתחילה כל בוקר בבריכה המזמינה של מגדלי הים התיכון הבית בכפר סבא. "גם לפני שבאתי לגור כאן, כשגרתי בירושלים, שחיתי כל בוקר. כאן זה אפילו יותר נוח כי אפשר לרדת מהדירה בבגד ים ישר לבריכה. אם אני מפספסת את השחייה אני מרגישה שמשהו חסר לי בסדר היום".
דניאלה היא צרכנית נלהבת של "בריא במגדלים", תוכנית ייחודית המעודדת את הדיירים במגדלי הים התיכון לאורח חיים בריא. הליווי של התוכנית כולל פעילות ספורטיבית, תזונה נכונה והקניית הרגלים שיאפשרו לקיים אורח חיים בריא. אורח חיים כזה, מאמינים בכפר, הוא הבסיס לחיים עצמאיים ומלאים בכלל ובגיל השלישי בפרט.
יותר מדי פעילויות, פחות מדי זמן
לדניאלה, הייתה בעיה כאשר נאלצה לוותר על חלק מפעילויות הספורט כי לא היה לה מקום בלוח הזמנים הצפוף שלה. מהשחייה היא ממשיכה לפילאטיס ומשם לריקודי עם. מדי פעם היא הולכת לחדר הכושר, טאי צ'י או יוגה, "ולפלדנקרייז אני לא יכולה ללכת כי זה מתנגש לי עם משהו אחר".
המשתתפים בתוכנית "בריא במגדלים" מקבלים ליווי ומעקב רפואי צמוד כמו גם הכוונה לפעילויות בהתאמה לצרכיו האישיים של כל משתתף. כוכי דהן, רכזת התוכנית, מופתעת כל יום מחדש מהתוצאות החיוביות למרות שהציפיות שלה היו גבוהות מראש: "יש תוצאות מדהימות. איכות החיים משתפרת, הפעילויות הן לפעמים ממש תחליף מצוין לתרופות. דיירים אומרים לי 'אף פעם לא עשיתי פעילות גופנית, ומאז שאני משתתף בפרויקט אני מרגיש הרבה יותר טוב, עם אנרגיה מחודשת וחשק לחיות. היו כאלה שלא האמינו שהם יכולים להתאמן במכון כושר ויש לנו סיפוק גדול בכך שהיום הם מאמינים ביכולת שלהם, גם אם יש מגבלות".
ובאמת, מכון הכושר והחוגים מלאים, הדיירים מקפידים לבוא לפעילויות ורוצים עוד. בין הרעיונות הייחודיים לכפר נמצא למשל את הפרויקט "צועדים בשביל ישראל", תחרות הליכה על המסילה בחדר הכושר במסלול באורך 52 ק"מ, המדמה את הדרך ממיני ישראל שבלטרון ועד למגדלי הים התיכון הבית בכפר סבא. "קבענו חודש ימים לקטע דרך ארץ זה וכל המקדים להגיע ליעד זוכה בפרסים", אומרת דהן. "זה סוג של תמריץ שהופך את הפעילות להנאה וממלא את סדר היום של הדיירים בפעילות, מחשבות חיוביות וחוויות חדשות שנותנות אנרגיות של שמחה ובריאות".
חושבים כל הזמן על רעיונות חדשים. צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון
דניאלה מאשרת. מאז שפרשה מעבודתה כפסיכולוגית חינוכית בעיריית ירושלים, היא מייחסת חשיבות רבה לפעילות גופנית: "הגישה היא לא ללכת למרפאה, ללכת לבריכה ולחדר הכושר במקום. זה גורם למצב רוח טוב, לשמור על המשקל ועוד. אני גם מתעניינת בנושא של העצמה וחשיבה חיובית, לראות את העולם דרך החצי המלא של הכוס. לא להיות מאלה שיושבים ורוטנים אלא לנצל את הזמן. למי שעדיין לא עוסק בפעילות גופנית אבל יודע שכדאי, הטיפ שלי הוא להתחיל להתנסות, למצוא פעילות אחת שאוהבים.
"למשל, פילאטיס שלא הכרתי קודם ועכשיו אני לא מפספסת. אני יוצאת מהשיעור די סחוטה אבל זה נותן הרגשה נורא טובה ועוזר ליציבה, לשיווי משקל.
"בגיל השלישי חשוב למלא את חייך בעניין. להיות בקשר טוב עם הילדים והנכדים אבל בלי להיות תלויים בהם, להיות עצמאית במידת האפשר".
אוסטיאופתיה? סוג של קסם
דהן, שבאה מתחום הרפואה המשלימה, הקימה גם מרכז גוף ונפש עם טיפולים כמו עיסוי שוודי, אבנים חמות, רפלקסולוגיה ודיקור סיני. המרכז מציע סדרת אימונים אישיים, שמותאמת אישית לכל דייר ולצרכיו: לעלייה או ירידה במשקל, לייצוב ערכים כמו כולסטרול, סוכרת, חיזוק היציבה ועוד. מרכז הטיפולים פתוח גם לקהל הרחב.
טיפול הדגל הוא האוסטיאופתיה. בין השאר שמחים לספר בצוות המרכז על מטופל בן 65 שהגיע אחרי ניתוח גב כשהוא נעזר במקל ושבור נפשית מחולשתו הגופנית. אחרי טיפול האוסטיאופתיה הוא שכח את המקל בחדר הטיפולים! מספרת כוכי – "אשתו התקשרה אלינו בהתרגשות ושאלה איזה קסם עשינו לו".
כחלק מהדגש על אורח חיים בריא, נעשו שינויים גם בתזונה והדיירים קיבלו מידע רב בנושא. הנה למשל מתכון בריא, בלי מלח ושמן: "ניסיתי - יצא טעים!", מבטיחה כוכי.
מרק ירקות עם עדשים
מרק ירקות ועדשים. צילום: באדיבות כוכי דהן
המרכיבים:
· בצל בינוני קצוץ לקוביות קטנות
· 3 שיני שום פרוסות
· צרור קטן של עלי טימין, כמה עלי זעתר וכמה עלי מרווה יבשה
· כפית של זירעוני כוסברה עלי דפנה
· גרידת קליפת לימון מלימון אחד
· 3 כפות מים ( מוסיפים עוד מים בזמן הבישול)
· ראש שומר פרוס
· ראש קולורבי מקולף וחתוך לרצועות
· 2 גבעולי סלרי פרוסים
· 2 פלפלים – אדום וצהוב, חתוכים לרצועות
· 2 קישואים חתוכים לרצועות
· מומלץ: חצי כוס עדשים (ירוקות / כתומות) שהושרו חצי שעה במים
ההכנה
טועמת ומבשלת. כוכי דהן במטבח. צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון
1. פותחים את התבלינים: מרפדים תחתית של סיר רחב ושטוח או מחבת גדולה ועמוקה בבצל קצוץ, פרוסות שום, עלי טימין, עלי זעתר, עלי מרווה, זירעוני כוסברה ורצועות מקליפת לימון. מוסיפים 3 כפות מים ומדליקים את האש על להבה גדולה וחזקה. מערבבים כל הזמן. יש להקפיד שתמיד יהיו בסיר מעט נוזלים ובמקרה הצורך מוסיפים מעט מים מדי פעם.
2. כאשר הבצל והשום הופכים לשקופים מעט, מוסיפים לסיר את ירקות השורש הקשים יותר, שזקוקים לבישול ארוך יותר.
3. מוסיפים לסיר בהדרגה את הירקות הרכים יותר, שזקוקים לפחות בישול. לבסוף מוסיפים את העלים לדקות ספורות בלבד.
4. גיוון: לאחר שמוסיפים את ירקות השורש, ניתן להוסיף גם חצי כוס עדשים אדומות וירוקות לאחר השריה. כך מוסיפים למרק גם מנת חלבון.
לפרטים נוספים אודות מגדלי הים התיכון לחצו כאן
בלילה שבין חמישי לשישי האחרון כולנו הופתענו מהתראות שבישרו לנו על תקיפה באיראן, ומאז אנחנו מתמודדים עם...
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...