סבתא בישלה מנה, ועשתה מזה כסף

אתי שטרן בת ה-62 אוהבת לבשל ולאפות, ואם היא ממילא מבלה במטבח להנאתה, מפיקה תוצרים משובחים ותהילת עוגות הגבינה והשמרים שלה יצאה למרחוק, למה לא למנף את זה למקור פרנסה? "סבתא מבשלת", פרויקט שנפתח בימים אלה באתר ההשמה לגיל השלישי "סבא בא" עבור בשלניות ובשלנים שרוצים להציע את מטעמיהם למכירה, הגיע לה בדיוק בזמן. היא נרשמה, העלתה פרופיל, והפניות כבר מתחילות לזרום.
אתר "סבא בא" הוא פלטפורמה חינמית, המאפשרת לגמלאים להציג את כישוריהם וניסיונם ולהציע שירותים בשכר או בהתנדבות. הוא נוסד לפני למעלה משנתיים על ידי חנן מסר, ישראלי המגורר בשוויץ וחברו, איש המחשבים איתמר חזן, ללא מטרות רווח, בהשראת אתר דומה הפועל בשוויץ. באתר רשומים נכון להיום כ-1,000 גמלאים.
פרויקט "סבתא מבשלת" פונה גם למי שהבישול עבורם הוא רק תחביב, וקורא בעיקר לסבתות הבשלניות מכל העדות להצטרף, ולהציע את תבשיליהן לאנשים עסוקים או נטולי מוטיבציה קולינרית. "הרעיון הגיע מאתר אינטרנט צרפתי, שמשדך בין גמלאים וגמלאיות בודדים לבין משפחות למטרות 'אימוץ'", מספר מסר. "כחלק מהפרויקט, הגמלאים עוברים קורסי בישול אצל שפים ידועים, כדי שיוכלו להפתיע את המארחים שלהם במטעמים מעשה ידיהם.
"חשבתי שאולי בארץ פרויקט כזה לא מתאים, אבל למה לא להזמין לאתר מבוגרים ומבוגרות שיודעים ואוהבים לבשל, כי עשו זאת כל חייהם, ורוצים להרוויח מזה עכשיו כסף. בפרופיל הם יכולים לפרט את סוג האוכל שהם מתמחים בהכנתו, מה המחירים שהם דורשים, האם הם מעדיפים לבשל בבית או בבית הלקוח, האם הם יכולים להעביר את האוכל או שצריך לאסוף אותו מביתם והכי חשוב - לצרף תמונות של המנות".
"חיפשתי עוד דרך להתפרנס, ומה יותר כיף מלבשל"
אוהבת את העשייה ואת היצירתיות שבבישול. אתי שטרן בפעולה, צילום באדיבותה
אחת מאלה שנענו לקריאה הייתה כאמור אתי שטרן, אם לשניים וסבתא לשתיים, תושבת תל אביב. ל"סבא בא" היא התוודעה לאחר שבעלה, מורה לאנגלית, נרשם וקיבל לא מעט פניות. "כשנפתח פרויקט 'סבתא מבשלת' קפצתי על המציאה", היא מספרת. "אמי הייתה בשלנית וכבר מגיל קטן עמדתי לידה ולמדתי ממנה. בהמשך עשיתי כמה קורסים בבישול ואפייה והתפתחתי גם בעצמי. אני אוהבת את העשייה ואת היצירתיות שיש בזה, ואני מאוד יעילה וזריזה אז לוקח לי כלום זמן".
בזמנו עבדה שטרן כקונדיטורית ב'לחם ארז' וכשפית בבית קפה, אבל עם השנים פנתה לעיסוקים אחרים כמו עיצוב אופנה ותפירה, והתפרנסה גם מעבודות מזכירות. כיום היא עובדת כמטפלת בילדים וגם שם שולחת ידה בבישול, אבל עדיין נותר בידיה זמן פנוי. "חיפשתי עוד דרך להתפרנס, במשהו שכיף לי לעשות, ומה יותר כיף מלבשל".
באיזה סגנון את מבשלת?
"הוריי הגיעו מווינה ומלטביה אז בבית היה בישול מזרח אירופאי, אבל אני מבשלת בסגנון ישראלי, אפשר לומר, ואופה עוגות מאוד טעימות. יש לי את הדברים שאני חזקה בהם, אבל אני בהחלט יכולה לבשל גם דברים שלא ניסיתי. הרבה פעמים אני ממציאה מתכונים, או משדרגת מתכונים קיימים ומאלתרת".
תבשלי בבית, או בבית המזמינים?
"אני מעדיפה לבשל אצלי בבית, זה תמיד יותר נוח. אבקש שיבואו לקחת את המשלוח, אבל אם יש צורך אני יכולה גם להעביר אותו, בתוך תל אביב".
הרעיון של בישול ואפייה כמקור הכנסה מאוד מוצלח בעיניה. "זה מתאים מאוד לנשים בפנסיה, שיש להן זמן פנוי ואוהבות לבשל, להאכיל ולפנק", היא אומרת. "אם לא מדובר במשימה יומיומית זה לא אמור להיות קשה או מעייף מדי, ובכלל, אני מאמינה שלהיות עסוק זה דבר מצוין.
"במקביל, יש היום ביקוש גדול לאוכל מבושל תוצרת בית. כולם, בעיקר הצעירים, עסוקים בעבודה מסביב לשעון ובגידול ילדים, לא כל אחד אוהב להתעסק בבישול ואין סבלנות וזמן. היתרון של אוכל ביתי הוא חומרי הגלם הטובים והטריים, בלי תוספים וחומרי שימור כמו במזון המהיר והתעשייתי".
ב"סבתא מבשלת" אפשר למצוא בשלניות בפילוח על פי סוגי המטבחים, בהם מרוקאי, רומני, צרפתי, גרוזיני, פולני, תימני ועוד, או על פי אזור המגורים. "אנחנו פונים לכל מי שמתגעגע לאוכל של סבתא", אומר מסר, "רעב לאוכל ביתי טעים ובריא ואולי מעוניין לגלות מאכלים שהוא לא מכיר ולא בטוח שימצא במסעדות. חשוב לציין ש'סבתא מבשלת' נכתב ומתנהל בלשון נקבה, אבל פונה כמובן גם לגברים בשלנים".
"לא רק ספר בישול, ספר על אמהות"
מלכת המטבח: החיים החדשים של אהובה אלפרון
8 טיפים למציאת עבודה בגיל 50 פלוס
אוהבים לבשל ולאכול? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
מחפשים עבודה מעל גיל 50? אפשר גם בקהילת הצעות העבודה של מוטק'ה
הדבר הראשון ששמים לב אליו כשנכנסים למלון "בריאה" בגלבוע, מעבר לנוף המשגע, הוא השקט. שקט נעים, שעוטף אותך מכל...
צמחים, כמו ילדים וכל אורגניזם חי אחר, זקוקים לטיפול מסור כדי שיגדלו. נעים לגור בבית עם עציצים, הם גם יפים...
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...