סדנאות בישול: לא למקצוענים בלבד

אם פעם עברה אמנות הבישול מאם לבת ונחשבה למיומנות בסיסית בתחום תחזוקת הבית והמשפחה, היום השתדרג הסיפור למעלת אמנות שיש ללמוד מאנשי מקצוע, גם אם את/ה לא מתכוון לכהן כשף במסעדת יוקרה. קציצות ופירה כבר לא עוברים מסדר, ומי שלא שולט, ובעיקר שולטת, ברזי הכנת אסקלופ עגל ברוטב רוקפור וכמהין, מרגיש ככישלון חרוץ. גם בימים כתיקונם, ובעיקר לקראת החגים המתאפיינים כידוע אצל עדות החילונים בעיקר בזלילה ובסביאה, צצות ככמהין (כבר אמרנו?) סדנאות בישול תחת כל עץ רענן. עיון בספר בישול או באתרי מתכונים באינטרנט, צפייה בתוכניות בישול המשודרות בכל ערוץ ואף גביית מתכון מוצלח מחברה (שאינה משמיטה רכיבים כדי להכשילך) אינם מספיקים. דומה שאם לא תראו במו עיניכם שף מיומן קוצץ, משרה, מתבל ומקפיץ, לא תצליחו להפיק גניחות הנאה מהסועדים על שולחנכם.
מבישול בריא ועד בישול ביתי
סדנאות כאלה נערכות במתחמי הקולינריה הגדולים המוכרים לכם כל גאדג'ט מטבחי שמישהו יכול היה להגות (על מגלען מנגו שמעתם?), בבתיהם הפרטיים של שפים, בבתי ספר לבישול ואף באתרי תיירות. יש בהם סדנאות של בישול בריא, סדנאות אפייה, הכנת פסטה, סושי, בשר, שוקולד ואפילו סדנאות של בישול ביתי. חלקן אף מועברות במסגרת אירועים בבתים פרטיים או אירועים של מקומות עבודה, כחלק מתוכנית אמנותית או כגיבוש חברתי. בשנים קודמות היו הסדנאות הללו נחלתם של חובבי גורמה ותענוגות שהרחיקו עד טוסקנה או פרובנס כדי ללמוד את התורה משפים תוצרת חוץ, תוך לגימת יינות מקומיים. בצד האחר של הסקאלה למדו בישול מי שהתכוונו לעסוק בתחום כמקצוע. איש לא חשב להשקיע בסדנת בישול רק כדי לשדרג את המטבח הביתי ולהיטיב עם בני המשפחה ועם החברים הקרובים.
עם ההתרחקות משנות הצנע וההכרה בבישול ובאכילה כחלק בלתי נפרד מתענוגות החיים, ועם הסתפחותם של בשלנים גברים לטרנד, החלו לצוץ סדנאות בישול גם במקומותינו. כמעט כל שף שמכבד את עצמו מעביר היום סדנאות כאלה. כשבמחיר של ארוחה במסעדה אפשר ללמוד טכניקות יסוד ולתרגל מגוון שיטות לייעול ולגיוון במטבח, הפכו סדנאות הבישול לתחביב פופולרי. חגים ומועדים הם מאיץ נוסף להשתתף בסדנה כזו.
עוגת דבש עם טוויסט
לקראת סעודת ראש השנה המתקרבת עורך למשל מתחם הסדנאות של רשת The Cook Store ברמת גן סדנת בישול גורמה. השף חיים סלומון ילמד שם איך להכין כבד קצוץ מסורתי, פרגיות ממולאות באורז ובפירות יבשים, צלי בקר בירקות שורש וביין אדום, פילה ברבוניה (שנהיה לראש ולא לזנב) ברוטב איולי ולימונים כבושים, ארטישוק ירושלמי בעשבי תיבול, שום ולימון, סלט ירוק עם נקטרינות ברוטב קרם בלסמיו. לקינוח יובא טוויסט על עוגת הדבש המוכרת, בדמות עוגת תפוחים, דבש ואגוזים. סלומון הוא השף של "קפה גידי" ברמת גן, ובוגרי סדנאותיו מעידים שמדובר באיש חביב וסבלני שמוכן להתעכב על כל שאלה. בין השאר הוא ממליץ איך לבחור את המרכיבים, בעיקר כשמדובר בירקות, ונותן טיפים מועילים להתנהלות במטבח באופן כללי. לסיום זוכה כל משתתף בחוברת ובה המתכונים שכיכבו בסדנה. גם במהלך הסדנה יכול כל אחד לרשום לעצמו הערות ותזכורות. לדברי סלומון, אין צורך בידע מוקדם כדי להשתתף בסדנה, והיא מותאמת לבשלנים בכל הרמות. סדנאות בישול יש גם במרכזים הקולינריים של "לגעת באוכל" (עם סניף כשר ברעננה וסניף בראשון לציון). יש סדנאות חד פעמיות קצרות וממצות וגם קורסים ארוכי טווח לבשלנים מתחילים או מנוסים. בשני המקומות מציעים סדנת סושי, סדנת בישול כשר, סדנת אפייה וגם סדנאות לאירועים פרטיים מכל הסוגים. ב-Foodsteps עורכים סדנאות של בישול כשר המועברות על ידי שפים בוגרי מסעדות יוקרה וחברות קייטרינג, או מומחים במטבחים אתניים. הסדנאות מלוות ביינות של יקבי רמת הגולן, ויש בהן סדנאות לבשר, לפסטה, לאפיית לחמים ועוגות, לבישול איטלקי, יווני ותאילנדי. גם כאן מייעדים סדנאות לימי גיבוש למנהלים, למסיבות יום הולדת ולשאר אירועים. חברת "טעם השף" של השף גיא רוזן, מציעה סדנאות בישול מצחיקות ומרתקות שבסיומן ארוחה, כמו סדנה מהמטבח העולמי המשלב בין מזרח למערב, סדנה לסושי הבלתי נמנע, סדנת המזרח הרחוק, סדנת בישול ישראלי בשם "יפו תל אביב" המשלבת נגיעות מהמטבח הערבי וסדנת בישול מקסיקני לאוהבי החריף. גם באתרי תיירות לא מסתפקים עוד בפעילות המקובלת ומשלבים הקנייה של סודות המטבח למבקרים. בחוות "בל עופרי" ברמת הגולן, למשל, הבנויה ככפר תלמודי עם בית בד, גת, כרם ענבים, בוסתנים וגינת תבלינים, עורכים סדנאות בישול בדגש על חוויה קבוצתית מגבשת. כאן לומדים לבשל בסגנון הלקוח ממטבחים שונים מנות כמו קציצת עגל על מצע בטטה מגוררת וצנוברים, פילה דג אמנון על מצע תפוחי אדמה, גזר עגבניות ושום, פרגית שגם היא שוכנת על מצע, כמובן, הפעם של גמבה וכוסברה, וכן מטעמים מגבינות צאן המגובנות במקום.
לפרטים: The Cook Store: טלפון: 03-6700040, www.cookstore.co.il. לגעת באוכל: ראשון לציון: 03-952039, רעננה: 09-7404474, www.tfood.co.il. :Foodsteps טלפון: 03-9795813, www.foodsteps.co.il. טעם השף: 050-6652662, www.taam-hashef.co.il. בל עופרי: 052-8805026, www.bellofri.co.il.
צמחים, כמו ילדים וכל אורגניזם חי אחר, זקוקים לטיפול מסור כדי שיגדלו. נעים לגור בבית עם עציצים, הם גם יפים...
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...