מהו האדם?

מהו האדם? על כך יש ויכוחים רבים בין הפילוסופים. למשל הובס אמר כי האדם מטבעו הוא אגואיסט הנוטה להפר כל חוק, ולכן היה צורך לייסד את המדינה. לוק אמר האדם מטבעו הוא טוב, ורק בגלל מעטים שהם רשעים היה צורך לייסד את המדינה. גם חז"ל התלבטו בשאלה הזו. בית שמאי אמרו מוטב שהאדם לא היה נברא כלל. בית הלל סברו כי טוב שהאדם נברא. המדרשים שלפנינו מבטאים את התלבטותם של חז"ל בשאלה מהו האדם.
למה נברא האדם לפי חז"ל?
ד אמר ר' ברכיה: "בשעה שבא הקב"ה לברוא את האדם הראשון, ראה צדיקים ורשעים יוצאים ממנו, אמר אם אני בורא אותו רשעים יוצאים ממנו, ואם לא אברא אותו היאך צדיקים יוצאים ממנו? מה עשה הקב"ה הפליג דרכן של רשעים מכנגד פניו, ושיתף בו מדת רחמים ובראו. זהו שכתוב (תהלים א) 'כי יודע ה' דרך צדיקים ודרך רשעים תאבד'. איבדה מכנגד פניו ושיתף בו מדת רחמים ובראו."
ר' חנינא לא אמר כן, "אלא בשעה שבא לברוא את אדם הראשון נמלך במלאכי השרת ואמר להם 'נעשה אדם בצלמנו כדמותנו'! אמרו לו אדם זה מה טיבו, אמר להן צדיקים עומדים ממנו, זהו שכתוב: 'כי יודע ה' דרך צדיקים'. כי הודיע ה' דרך הצדיקים למלאכי השרת, ודרך רשעים תאבד, איבדה מהם, גילה להם שהצדיקים עומדים ממנו ולא גילה להם שהרשעים עומדים הימנו, שאילו גילה להם שהרשעים עומדים הימנו לא הייתה מדת הדין נותנת שיברא. (בראשית רבה (וילנא) פרשת בראשית פרשה ח)
אמר ר' סימון: "בשעה שבא הקב"ה לברוא את אדם הראשון, נעשו מלאכי השרת כיתים כיתים, וחבורות חבורות, מהם אומרים אל יברא, ומהם אומרים יברא, זהו שכתוב (תהילים פה) 'חסד ואמת נפגשו צדק ושלום נשקו', חסד אומר יברא, שהוא גומל חסדים, ואמת אומר אל יברא שכולו שקרים, צדק אומר יברא שהוא עושה צדקות, שלום אומר אל יברא שכולו קטטה. מה עשה הקב"ה?נטל אמת והשליכו לארץ זהו שכתוב (דניאל ח): 'ותשלך אמת ארצה'. אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבון העולמים מה אתה מבזה אימרה שלך: 'תעלה אמת מן הארץ', זהו שכתוב (תהלים פה) 'אמת מארץ תצמח'.
אמרו עד שמלאכי השרת מדיינין אלו עם אלו ומתעסקין אלו עם אלו בראו הקב"ה, אמר להן מה אתם מדיינין כבר נעשה אדם.
למה נברא האדם - דעות שונות של חז"ל
מה הוא האדם. איתן. אכן הבאת דעות מדעות שונות לצדקת בריאתו של האדם. (דיון פילוסופי) איתן ידידי. ציטטת דעות של חז"ל, לרצון האל לברוא את האדם, דעות מקידמת דנן. ...
מה הוא האדם. איתן.
אכן הבאת דעות מדעות שונות לצדקת בריאתו של האדם. (דיון פילוסופי) איתן ידידי. ציטטת דעות של חז"ל, לרצון האל לברוא את האדם, דעות מקידמת דנן.
דעות של הובס... ולוק. (הוגי דעות?). השאלה היא, אם דעתם של בני דורנו זה, הנוכחי, נחשבת?
ודאי תהיינה הדעות חלוקות.
לאיתן3,
אכן,"אדם לאדם זאב"אמר הובס ומקיאבלי עודד את"הנסיך"לגישה הזאת בערמומיות.אני חושבת שיש כאלה ויש אחרים