פיסול בבצק סוכר: תחביב מתוק ומהנה
משה לוי, בן 95, מפסל בבצק סוכר פרחים ומיניאטורות. לוי ממשיך כל הזמן ללמוד ולהתמקצע, ומפיק מתחביבו הרבה עניין וסיפוק
עדי כץ
22/09/09

אכילת מתוקים היא לא מהדברים המומלצים לבני גיל הזהב, ולמעשה בכל גיל היא אינה מועילה. פיסול מתוקים, לעומת זאת, עוד לא הזיק לאף אחד, להיפך. בצק סוכר, המכונה גם RFM, הוא חומר גלם צבעוני ומתוק, שאפשר להפיק ממנו קישוטים למיני קינוחים, עוגות ורפרפות, אבל גם ליצור מיניאטורות ופסלים של ממש.
משה לוי, בן 95, שף בדימוס המתגורר כיום במגדלי הים התיכון בבת ים, עשה מהחומר המתוק קריירה וגם תחביב, שמעסיק אותו ונותן לו הרבה עניין וסיפוק.
לוי, יליד יוגוסלביה, שעלה ארצה בתחילת שנות ה-40 ומאחוריו חברות בבית"ר ופעילות מחתרתית שהביאה אותו לכלא עכו (על כך כתב לפני כמה שנים ספר אוטוביוגרפי באנגלית), שימש כטבח, כך קראו לזה אז, במשך שנים במלון הילטון בתל אביב. במהלך עבודתו התוודע לתחום הפיסול במזון.
בהמשך חייו התגלגל לניו יורק, שם קבע את ביתו והתקבל לעבודה במחלקת המנות הראשונות במלון ולדורף אסטוריה היוקרתי. במהלך שש שנות עבודתו במלון המשיך לוי להתמקצע בנושא הפיסול במזון ולא חדל להפליא ביצירותיו גם כשעבר לעבוד בחברת קייטרינג ברוד איילנד.

לפני חמש שנים התאלמן ושב ארצה בגפו. בתו, נכדתו וניניו נשארו בניו ג'רזי. למרות שהיה כבר בגיל מתקדם, לא חשב לוי לרגע לשבות ממלאכה וחיפש לעצמו תעסוקה. מכר שעבד בהילטון תל אביב בתור שף הכניס אותו לעבודה במטבח המלון, במשרה חלקית, כמפסל במזון ומעטר מנות. "התחלתי לפסל פרחים וקישוטים מירקות, ואחר כך עברתי לפסל בבצק סוכר", מספר לוי. "בחגיגות ה-40 להילטון בניתי מיניאטורה של המלון מבצק סוכר".
כדי להמשיך להתמקצע הוא רכש ספרות מקצועית בנושא הפיסול בבצק סוכר והמשיך להתקדם, כשהוא מתמקד ביצירת פרחים זעירים מהחומר המתוק והצבעוני. כשנסע שוב לניו יורק לצורך טיפול רפואי ושהה בעיר תקופה נוספת, נרשם לקורס בנושא פיסול בצק סוכר וגילה, לדבריו, שעם הידע שצבר הוא עצמו יכול היה ללמד את המורה.
כיום הוא אינו עובד עוד במלון, בעקבות השפל בענף המלונאות, אבל ממשיך לעסוק בתחביבו בבית הדיור המוגן. הוא מפסל במזון לצורכי הכיבוד במסיבות בבית ומעניק מעבודותיו למכרים ולידידים, אבל חלקן שמורות ומוצגות לראווה בחדרו. "מצאתי את הנוסחה להכנת הבצק העמיד ביותר שיש וגיליתי שפסלים מבצק סוכר, כשמכינים אותם נכון, יכולים להחזיק אפילו 20 שנה".

העיסוק ביצירה, הוא אומר, נותן לו סיפוק נפשי רב. "כשבן אדם רוצה ללמוד, להתפתח וליצור, שום דבר לא עומד בדרכו, גם לא הגיל. לי אישית חשוב מאוד להיות עסוק. גם בגיל שלי אני לא יכול להעביר אפילו שעה אחת בלי עבודה".
לידיעת מי שרוצה לנסות את כוחו בפיסול בבצק סוכר, יש לרכוש את חומרי הגלם בחנויות המתמחות במוצרים למסיבות או לאפייה. החומרים הדרושים הם ה-RFM, קורנפלור, צבעי מאכל ג'לטיניים, חלבון ביצה ואבקת סוכר. הבצק המתקבל דביק, ולכן יש ללוש אותו עם קורנפלור עד שיאבד מדביקותו, אבל לא יותר מדי, כדי שלא יתייבש. את היתרה יש לעטוף בניילון נגד התייבשות. אחרי הלישה מרדדים את הבצק על משטח מקומח בקורנפלור עד לעובי של חצי ס"מ (אם יהיה דק יותר הוא ייקרע), ועכשיו אפשר להתחיל לפסל. בהצלחה.
עוד על תחביבים:
תוכנית פל"ג: לנצל נכון את הפנאי
סדנאות בישול: לא למקצוענים בלבד
עיסוק באמנות: הנאה גדולה והרבה יתרונות
חדש במוטק'ה: פורום ברידג'
בחזרה לקקטוסים
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח


עוד על תחביבים:
תוכנית פל"ג: לנצל נכון את הפנאי
סדנאות בישול: לא למקצוענים בלבד
עיסוק באמנות: הנאה גדולה והרבה יתרונות
חדש במוטק'ה: פורום ברידג'
בחזרה לקקטוסים
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות