קומפוסט: הופכים את האשפה לדשן
חוץ מצמצום כמויות האשפה בפח הביתי ובמזבלות, הקומפוסט נותן לנו דשן משובח. כך תכינו קומפוסט ביתי
עדי כץ
12/04/10

אצלנו בבית כבר ברור שניילון לא הולך לדרכו האחרונה עם קליפת ביצה, וזנב מלפפון לא פורש לגמלאות עם בדל נייר כסף. במילים אחרות, אנחנו מפרידים. הפסולת הרגילה משוגרת לפח האשפה, והאורגנית - לקומפוסטר. הנ"ל הוא מכל פלסטיק ירוק וגדול עם מכסה הניצב בחצר. כל שיירי הירקות והפירות, הקליפות למיניהן, הפרחים שקמלו והעלים היבשים שנשרו מגיעים אליו. כאן, בעיסה מרנינה אחת של רקב, הם נהפכים אט אט לקומפוסט ביתי מעולה.
בנוסף על השימוש החוזר בחלקי המזון שלא השכילו להיאכל, מאפשרת השיטה להימנע מהעמסת הפח ולחסוך בשירותי פינוי אשפה. השיירים האורגניים תופשים לא פחות מ-40 אחוז מהאשפה הביתית. כשמנתבים אותם למקום אחר, מצמצמים את כמויות האשפה המרקיבה בפח ואחר כך במזבלות הגדולות, שם זולגים מיצי הריקבון אל מי התהום.
על הדרך המצוינת הזאת לחסוך באשפה וגם לייצר חומר דישון משובח ניתן יהיה ללמוד ביום שישי, 24 באפריל, במפגש על הכנת קומפוסט במשתלות ונדי בעין ורד. במפגש יוצגו שיטות להפיכת גזם הגינה ושיירי המזון האורגני לקומפוסט והכנה של מכלים מאולתרים.
קומפוסט הוא חומר אורגני המיוצר מפסולת צמחים וירקות. התערובת עוברת תהליך של ריקבון, או בניסוח אחר, פירוק ביולוגי על ידי מיקרואורגניזמים, בתנאי חום, לחות ואוורור. בסוף התהליך מתקבל חומר שחור שריחו דווקא נעים, למרות כל מה שעבר עליו בדרך.

ניתן להכין קומפוסט במכלים מוכנים, לאלתר מכל כמעט מכל חומר (עם חורי אוורור ובגודל של כמטר מעוקב), או אפילו לבצע את התהליך בתוך בור באדמה. רצוי למקם את המכל באזור מוצל בגינה, אך נגיש למטבח. את התחתית יש למלא בגזם, בענפים ובזרדים ועליהם דשא קצור או עלים יבשים, כדי לאפשר ניקוז לחומר שבתחתית. מעל לגזם יש להוסיף לסירוגין חומרים אורגניים רטובים ויבשים.
בתהליך הקומפוסטיזציה נוצר חום וחשוב להקפיד על לחות תמידית, אך לא רטיבות יתר. רצוי לערבב את הערימה מדי פעם בקלשון, כדי לאוורר את המרכז. בתהליך ההבשלה ניתן להשתמש גם בתולעים אדומות, שמזרזות את התהליך, בעיקר אם המכל רחוק מהאדמה.
הדברים שאותם ניתן להכניס לקומפוסטר הם שיירי פירות וירקות, קפה ותה (כולל השקיקים), שיירי תבשילים צמחיים וחלביים, קליפות ביצים, צואת תרנגולות או מכרסמים ופסולת גינה כמו ענפים גרוסים, גזם מדשאה, עלים ומעט קרקע. ניתן להוסיף גם שיירי נייר או טישו קטנים, אפשר גם שיירי בד כותנה או צמר. לא כדאי להכניס בשר, דגים, שומן, הפרשות אדם וכל מה שלא אורגני.
אחרי חמישה עד שישה חודשים מתקבלת תערובת קומפוסט אורגני בצבע חום-שחור. החומר מתפורר בקלות ואינו מפיץ ריחות רעים. מוציאים אותו מהדלת התחתונה של הקומפוסטר ומפזרים.
ולמה כדאי לדשן את הגינה בקומפוסט? כיוון שהוא משפר את מבנה הקרקע ובכך מסייע לאחיזת מים טובה ולאוורור ואף מעשיר אותה במיקרואורגניזמים החיוניים לה ולצמחייה. הקומפוסט מכיל גם חומצות מסוימות שמגבירות את העמידות של הצמחים בפני מחלות.
המפגש במשתלות וונדי בעין ורד ייערך ביום ו', 24 באפריל. ללא תשלום. יש להירשם מראש בטלפון: 7963154 09
עוד על שמירה על איכות הסביבה:
חממה אורגנית בבית האבות
גינה אקולוגית בלב העיר
מדריך חדש: משפחה ירוקה
הגינה המזמינה: להתעורר לקול ציוץ הציפורים
ספר חדש: 100% טבעי

המפגש במשתלות וונדי בעין ורד ייערך ביום ו', 24 באפריל. ללא תשלום. יש להירשם מראש בטלפון: 7963154 09
עוד על שמירה על איכות הסביבה:
חממה אורגנית בבית האבות
גינה אקולוגית בלב העיר
מדריך חדש: משפחה ירוקה
הגינה המזמינה: להתעורר לקול ציוץ הציפורים
ספר חדש: 100% טבעי
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות