שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)

כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל האמת היא שמקורו של הצבר והסברס שהוא הפרי שלו כמובן הוא בכלל במקסיקו. הוא התגלגל למזרח התיכון בזכות הספרדים, שהתיישבו במקסיקו במאה ה-16, ובאזורנו מצא אקלים אידיאלי לגידולו.
הצבר המצוי שייך למשפחת הקקטוסים, וככזה הוא אוגר בתוכו כמויות מים נכבדות ולכן גדל על עצים או בשיחים כל ימות השנה, אך נקטף בעיקר בקיץ. בארץ הסברס גדל בעיקר בדרום, למשל בחוות גידול ליד דימונה, והמוח הישראלי לא שוקט לרגע וממציא זנים וצבעים ייחודיים לפרי, בנוסף לאלה הידועים ומוכרים בעולם בצהוב ואדום.
בעולם הסברס נחשב לפרי טרופי המשתייך לקבוצה היוקרתית של מזונות העל, בזכות תכונותיו הרפואיות וערכיו התזונתיים. הנה כמה דברים שכדאי לכם גם לדעת לפני שאתם מקלפים את הקוצים ואוכלים את הפרי המתוק בתיאבון:
1. מינרלים חשובים
הסברס עשיר במינרלים ובראשם מגנזיום וסלניום, שמהווים כ-20% מהפרי. תכולת המגנזיום הגבוהה מסייעת לחזק את השרירים ומערכת העצבים, לאזן לחץ דם, לשפר את תפקוד המוח והזיכרון, תורמת לפעילות תקינה של המעיים ומונעת עצירות, מווסתת את רמת הסוכרים בדם ועוד. מינרל הסלניום אף הוא נמצא ברמה גבוהה בסברס, והוא מסייע לתפקוד בלוטת התריס, בלוטת השתן והערמונית, ובנוסף - לנטרל רדיקלים חופשיים בכל הגוף, ועל הדרך גם לעכב את הזדקנות העור ולהגן על הגוף מסרטן. עוד מינרלים נהדרים בסברס הם נחושת, אשלגן וסידן.
2. צהוב או אדום?
צילום: שאטרסטוק
הסברס בדרך כלל מגיע צהוב או אדום, וזה בזכות נוגדי החמצון הבטאנין והאינדיקסנטין שנמצאים בפרי ברמה גבוהה מאוד. כדאי לדעת שבפרי האדום יש כמות כפולה של נוגדי חמצון מאשר בפרי הצהוב. נוגדי חמצון אלה נחשבים כמטפלים בשומנים ומונעים הצטברות כולסטרול, ובכך מונעים התקפי לב, נלחמים בהתפתחות גידולים סרטניים ועוד.
3. שפע של ויטמין C
ויטמין C אף הוא נמצא בשפע בפרי, ואכילת 100 גרם סברס ביום מספקת לגוף כרבע מכמות הצריכה היומית המומלצת של הוויטמין החשוב הזה. ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית, מקל ומשפר על ספיגת ברזל, מונע אלרגיות ומקל על תסמיניהן ועוד.
4. מגן על הכבד
מחקרים שנערכו בעשור האחרון הוכיחו כי הסברס מגן על הכבד, מקל על קיבי כיבה ומגביר ייצור עצמי של נוגדי חמצון. הוא גם משפיע לטובה על רמת הסוכר בדם, והילידים במקסיקו משתמשים בו לטיפול מונע בסוכרת.
5. מקור מעולה לסיבים
הסברס הוא מקור טוב לסיבים מסיסים שסופחים אלכוהול מהמעיים אל מחוץ לגוף. דיאטנים ממליצים על סברס למי שסובלים מבעיות עיכול, בגלל התרומה הניכרת של הפרי לשיפור מערכת העיכול. הסיבים גם מאזנים את רמות הסוכר בדם, סופגים שומנים ומנקים את המעי הגס ואת הכבד. אגב, יש מי שמייבשים את הפרי וטוחנים אותו לאבקה שמשמשת כתוסף תזונה איכותי.
6. מותר גם בדיאטה
יחסית לפירות אחרים, הסברס המתוק והטעים כולל מעט קלוריות: 40 קלוריות ל-100 גרם פרי (מקולף). עם זאת, לא מומלץ להפריז אלא להסתפק בעד 3 יחידות בינוניות ליום, בעיקר בגלל שהגרעינים המצויים בפרי אינם מתפרקים, ולכן יכולים להקשות על מערכת העיכול.
7. איך מקלפים סברס?
סרטון הדגמה איך מקלפים סברס, מתוך יוטיוב
מצטיידים בכפפות עבות, סכין חדה והרבה זהירות! חותכים את קצוות הסברס – העליון והתחתון - משחילים את הסכין לצד הפנימי של הפרי במקביל לקליפה, וחותכים את הקליפה מבפנים בתנועה סיבובית כך שתקיפו את כל הפרי.
ועכשיו - מתכון לשוקי עוף וסברס של סוף קיץ
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
מרכיבים ( 4-6 מנות):
6-8 שוקי עוף
4-5 סברסים קלופים ופרוסים
2-3 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים
1 כוס אורז
2 בצלים קלופים ופרוסים
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1 כפית משייה (קליפת המוסקט)
1 כפית בהרט
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כף מלח
שמן לטיגון
ההכנה:
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות, כ-15 דקות לפני הכנסת התבנית.
2. שופכים שמן למחבת גדולה, מחכים שיתחמם ומטגנים פרוסות תפוחי האדמה משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים את הפרוסות לתבנית שבה נאפה את המנה.
3. מוסיפים למחבת את פרוסות הבצל ומטגנים עד שרואים סימנים ראשונים של הזהבה. שמים בקערה בצד.
4. מניחים במחבת את השוקיים (אם יש צורך מוסיפים שמן) ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה.
5. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית התבנית.
6. מוסיפים לקערת הבצל המטוגן את האורז, הכורכום, הכמון, המשייה, הבהרט, המלח והפפריקה המתוקה ומערבבים. את התערובת משטחים בצורה שווה על פרוסות תפוחי האדמה.
7. משטחים ומסדרים את פרוסות הסברס מעל.
8. מניחים את השוקיים על כל השכבות ויוצקים לתבנית 3 כוסות מים.
9. מכסים בנייר אלומיניום ואופים במשך כשעה. לקראת סוף האפייה בודקים את מצב האורז, ואם הוא עדיין לא מוכן מוסיפים מעט מים רותחים, מכסים שוב ואופים עוד מעט.
10. לאחר שהאורז מוכן מסירים את נייר האלומיניום ואופים עוד כ-5 דקות, עד להזהבה.
* מומלץ להגיש עם כוסית של בחרוברקה בצד.
המתכון באדיבות שף יותם בן בשט, שף עד הבית לאירועים פרטיים, חגיגות וסדנאות
ארוחה בקלי קלות: 6 מתכונים מהירים
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...