"כל אחד יכול ליצור פרויקט ולממן אותו במימון המונים"

בשנים האחרונות אפשר לראות שיצירות רבות – ספרים, אלבומי מוזיקה, מופעים ועוד – מצליחות להתרומם ולצאת לאור בזכות שיטה שנקראת מימון המונים. מה זה מימון המונים? האמן, היוצר, מבקש מהקהל הפוטנציאלי לרכוש את היצירה טרם פורסמה, וכך בעצם לממן את יציאתה לאור. כל אחד יכול לעשות מימון המונים, ובשנים האחרונות אנחנו רואים שאנשים מגייסים כך מימון גם להרבה מקרים שלא קשורים ליצירה, כמו פונדקאות למשל. מי שעומדת מאחורי אחת החברות המצליחות ביותר בתחום ואולי המצליחה בישראל – ג'אמפסטארטר – היא אליה אלון, בת 53, שאחרי כ-8 שנים של הצלחה בתחום עשתה אקזיט שרבים חולמים עליו ונשארה לעבוד בחברה כסמנכ"לית פיתוח עסקי.
לתחום היא הגיעה, כמו הרבה דברים טובים שקורים בחיים, לגמרי במקרה. "במשך שנים עבדתי בהפקות חנוכה, היה לי המון זמן פנוי וגם הרבה רעיונות", היא מספרת. "יום אחד נפגשתי עם חבר שהוא שחקן תיאטרון שחיפש משקיע ביצירה שלו, אבל לא הסכים לתת את כל הזכויות של היצירה רק כדי שהיא תצא לאור. הסיפור שלו נגע לי ללב, רציתי לעזור לו, ובלילה חיפשתי בגוגל מה אפשר לעשות. כך גיליתי חברה בשם קיקסטארטר, שהייתה אז בתחילת דרכה, רק עם 30 פרויקטים - וכיום 3000. אני לא יכולה להסביר מה הרגשתי כשגיליתי את השיטה, ממש הרגשתי שראיתי את האור, עד כדי כך שלא יכולתי לדבר מרוב התרגשות. השיטה שמצאתי בגוגל הציעה לאמן לקבל כסף ישירות מהקהל, ואני הרגשתי שאני רואה את העתיד".
אלון מסבירה את ההתרגשות הגדולה בגילוי המהפכני, כמה פשוט ככה גאוני: "אם הקהל יריע – היצירה תופיע", היא אומרת. "זה הפוך ממה שהיינו רגילים עד אז, שקודם היצירה יוצאת לאור ואז הקהל קונה אותה וההצלחה מגיעה. וזה ריגש אותי. בבית היו בטוחים שיש לי רומן אינטרנטי מרוב שצללתי לתוך הפרטים של השיטה. ואז, כשהתחלתי לדבר עליה, אף אחד לא הבין על מה אני מדברת. לשמחתי הזמר דיוויד ברוזה העלה באותם ימים קמפיין מימון המונים לגיוס כסף לאלבום חדש, וכשהסברתי מה אני רוצה כבר אמרו לי 'אה, כמו דיוויד ברוזה'. לימים פגשתי אותו והודיתי לו על זה".
אלון ליוותה באותה תקופה ארבעה יוצרים בקמפיינים שהתנהלו בפלטפורמות אמריקאיות, ושם הבשילה בה ההחלטה להקים פלטפורמה שלדבריה לא רק מדברת עברית, אלא גם ישראלית - פלטפורמה שמאחוריה יש צוות שאפשר לדבר ולהתייעץ איתו, לתכנן, לבנות קמפיין להצלחה. "הכוונה היתה לא רק לתת את הכלי שהוא הפלטפורמה, אלא ליצור ביחד את המעטפת ולהסביר מה לעשות, אילו תמורות לתת וכן הלאה".
יוצר בן 88 יצא בקמפיין מימון המונים
"זה תחום מטורף ומטורלל אבל מאד מתגמל". אליה אלון, צילום: ליה יפה - סטודיו 44
מאז שהוקמה ג'אמפסטארטר עברו תחת ידיה של אלון פרויקטים רבים ("אני לא סופרת את הפרויקטים, היו אלפים"). לאורך כל שיחתנו היא נשמעת מאוהבת בעשייה שלה, לא פחות. כמי שבעצמה כותבת ספרים, עד כה כסופרת צללים (אחד מהם היה רב מכר) ועובדת על ספר הביכורים שלה, היא נהנית להיות מאחורי הקלעים ולסייע ליוצרי הקמפיינים השונים. "אני מדריכה אותם איך לגייס, איך לבנות תוכנית גיוס. אנחנו מתגמלים על התקדמות, למשל כשמגיעים לאחוז מסוים מקבלים מאיתנו תמריץ".
חשוב לה להדגיש שכל אחד ואחת יכולים להקים קמפיין מימון המונים. "אנחנו עוברים ועורכים את הקמפיינים ונותנים למי שהעלה אותם משוב מקצועי. אנחנו יותר מעסק, אנחנו איתם לאורך כל הדרך".
איך אתם מפרסמים את העסק שלכם?
"אנחנו לא, מגיעים אלינו רק מפה לאוזן. זה עסק במודל של העולם החדש: הלקוחות שלי מביאים את הלקוחות שלהם. הצמיחה שלנו מגיעה כשמי שמגייס דרכנו לא מגייסים רק כסף אלא הצלחה, הכסף הוא רק אחת מהתוצאות. בעלי הקמפיין מגדילים ומעמיקים את קשרי הקהילה שלהם, וחברי הקהילה שלהם הופכים לשותפים בהצלחה וחלקם רוצים להקים פרויקט משלהם. נוצרת גאוות יצירה של אנשים. אנשים מרגישים שבכסף שהשקיעו הם חלק מההצלחה של מי שהם השקיעו בו".
האם כל אחד יכול, בכל גיל?
"כל אחד מעל גיל 18, תושב ישראל, יכול להשיק קמפיין מימון המונים. יש עכשיו באוויר קמפיין של יוצר בן 88 שנעזר בבוגרת האקדמיה שלי למימון המונים, והיא מנהלת ומלווה אותו בתהליך. יש גם אחד בן 82".
יש "מתכון" להצלחה, כללים שיעזרו למי שרוצה להתחיל?
"אני לא יכולה לתת רשימת טיפים להצלחה, הצלחה היא אישית מאוד. אבל אגיד שכל אחד צריך להסתכל לתוכו לפני שפונה למימון המונים, ושילך על קמפיין רק אחרי שהוא מחליט שהוא מוכן לעשות הכל בשביל שהפרויקט שלו ייצא לאור. לחצות את כל הגבולות שלו, להרחיב את אזור הנוחות שלו, לעשות פעולות לא הגיוניות שיביאו לתוצאות לא הגיונית. זה יעבוד רק אם הוא מאמין שזה פרויקט שהוא רוצה להשאיר בעולם אחריו".
"לרובנו קשה לבקש מאנשים כסף, ועוד ליצירה שלנו"
אלון אומרת שפרויקט כזה לא יכול להיות "על הדרך". "בתקופת הקמפיין צריך להתמסר אליו טוטלית, מבחינת זמן ותשומת לב", היא מסבירה. "מימון המונים מכניס כל אחד אל הצומת הכי מטורף בעולם, שמערב את כל מערכות היחסים שלנו עם אנשים, עם כסף ועם יצירה. זה תחום מורכב בטירוף, כי לרובנו קשה לבקש מאנשים כסף ועוד ליצירה שלנו, ובקמפיין יש פרק זמן נתון מראש והכל שקוף, כך שכולם רואים אם אני מצליח או לא. זה בוחן מציאות חדש, רכבת הרים מטורפת ומטורללת אבל הכי כיפית ומתגמלת בעולם".
ולמרות שהיא לא נותנת טיפים, אלון נותנת את העצה הטובה ביותר: "ביחסים כמו ביחסים, ככל שאתה משקיע בהם, כך הם מניבים יותר. את יודעת איך בן אדם יכול להרוג את הקמפיין? אם הוא יכתוב לקהל שלו אני מאוכזב, אתם לא מגיבים כמו שחשבתי. זה טקסט מוות לקמפיין ואולי גם ליחסים בכלל".
אז מה כן? "להודות, להוקיר, לפרגן, להזמין. לא לפנות ולהגיד 'אני צריך' אלא 'אני מזמין, כשבניתי את המתנות חשבתי עליכם'. ככה עסקים מצליחים היום, פונים אל הרגש, מדברים בשפה אישית".
אחרי כמעט עשור בתחום אלון עשתה, כאמור, אקזיט מהחברה שהקימה במו ידיה (עם שותף). "הגעתי לנקודה שהעסק רוצה לגדול ורציתי להעביר אותו לידיים שיכולות להפוך את החברה להרבה יותר גדולה", היא מסבירה. "אני 10 שנים בתחום ומוצאת את עצמי בתחילת הדרך, כי כל כך הרבה דברים השתנו, תעשיות השתנו, נהיו מקצועות חדשים. התחום שלנו דינמי בבסיס שלו ועונה לצורך שרק הולך וגדל: ביטוי עצמי וכסף".
ומה הלאה?
"אני כותבת את ספר הפסיכולוגיה של מימון המונים. זו תהיה הפעם הראשונה שהשם שלי יתנוסס על ספר".
תגייסי את הכסף לפרסום במימון המונים?
"כמובן. אני עושה צעד לקדמת הבמה ומתחילה להבין את הביטוי 'הסנדלר הולך יחף', וזו הסיבה שאני אצא לקמפיין שלי עם ליווי של אחת הבוגרות שלמדה אצלי באקדמיה למימון המונים".
אלון, אגב, שינתה את שמה בגיל 33. "קראו לי אירית", היא מגלה, "אבל הרגשתי שהשם הזה סוגר עלי והוא סיים את תפקידו. הפסיק להיות לי נעים כשקראו לי ככה ואז שיניתי לאליה, כי זה פתוח, זה נעים, מנגינה יפה".
וזה לא השינוי היחיד בחייה. "התגרשתי פעמיים", היא מספרת. "בפעם הראשונה מבעלי לשעבר ובפעם השנייה מאשתי לשעבר". משניהם יחד יש לה שלושה ילדים. "ילדתי את בני הבכור, בן 29, בתקופת הנישואים שלי עם אבא שלו, ואשתי לשעבר ילדה את התאומים שלנו, בני 9. בני הבכור עומד להתחתן בקיץ וזה מרגש אותי מאוד, כי אני כבר מוכנה ומצפה להיות סבתא".
"השבר ברגל הציל אותי ופתח לי קריירה חדשה"
מגשימות את עצמן יום יום בגיל 70
"כך אחד יכול ליצור, גם מי שיש לו ידיים שמאליות"


ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...