מוטקה > בלוגים > איתי שרף > מחלת הגלאוקומה

מחלת הגלאוקומה

מחלת הגלאוקומה היא אחד הגורמים הנפוצים לעוורון בגיל המבוגר. אסביר כאן על אבחון המחלה ועל שיטות הטיפול השונות
מחלת הגלאוקומה

גלאוקומה היא מחלת עיניים אשר גורמת לעיוורון בשל פגיעה אופיינית ובלתי הפיכה בעצב הראייה, אותו עצב אשר אחראי על העברת התמונה מן העין לכיוון המוח.

 

הסיבה העיקרית לגלאוקומה (אך לא תמיד) היא לחץ תוך עיני מוגבר : במצב רגיל, נוזל העין יוצא דרך תעלות מאוד עדינות למחזור הדם, אך במצב של מחלה ישנו תת ניקוז והנוזל נותר כלוא (כלומר, אין בעיה של עודף ייצור).

 

המחלה עצמה שכיחה יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת או אנשים מעל גיל 40 שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה החולים במחלה, ולהם מומלץ לעבור בדיקות סדירות אצל רופא. הדבר מתבקש במיוחד לאור העובדה שהמחלה היא מחלה שקטה וידועה גם בתור "הגנב השקט של הראייה" : ראשית, היא איננה מלווה בכאבים או תחושות בלתי נעימות עד לשלב בו הנזק הוא כבר בלתי הפיך. שנית, הראיה הולכת ומצטמצמת מההיקף לכיוון המרכז כאשר הראייה הנמצאת בפוקוס לא נפגעת (בין היתר מכיוון ששתי העיניים מפצות אחת על השנייה).

לפיכך, בסופו של דבר הבדיקה הרפואית צריכה לכלול הן בדיקת לחץ תוך עיני והן בדיקה של שדה הראייה.

 

הטיפול הקונבנציונאלי במחלה

הטיפול הקונבנציונאלי במחלה מתחלק לשלושה חלקים מהקל אל הכבד לפי חומרת המחלה : טיפול תרופתי (כדורים או טיפות), טיפול באמצעות לייזר וטיפול כירורגי (כלומר, ניתוח).

 

טיפול תרופתי -  לטיפול התרופתי עלולות להיות תופעות לוואי מקומיות או גופניות. דוגמאות לתופעות מקומיות הן אדמומיות או תחושה של לחץ וגוף זר. במקרים של תופעות פיזיות חמורות, יותר עשויים להתרחש אף האטה בדופק, בעיות תפקוד בלב או קוצר נשימה. מלבד זאת, ישנם חולים מסוימים שאסור להם לקבל תרופות מסוימות כמו למשל חולי אסתמה.

עם זאת, החדשות הטובות הן שהתרופות הקיימות כיום בשוק טובות יותר מבעבר ובמקרים מסוימים מספיק להשתמש בהן פעם אחת ביום, כך שההתנגדות של החולה (שלא חווה את המחלה על בשרו) לטיפול יורדת. כמו כן, במחקרים שונים נמצא כי תרופות המוגנות בפטנט טובות יותר מן התרופות  הגנריות מבחינת היעילות והיקף תופעות הלוואי.

 

טיפול בלייזר - טיפול הלייזר תלוי בזווית של המחלה. בגלאוקומה עם זווית צרה, הוא יוצר חריר מיקרוסקופי באזור הצבע של העין, הקשתית. כאשר מדובר במחלה עם זווית פתוחה, יורים את הלייזר על אזור הניקוז. בשני המקרים, פעילותו של הלייזר מעודד את יצירתם של תאי דלקת מקומיים שמנקים את הלכלוך שהצטבר בתעלות הניקוז.

כיום כבר קיימים טיפולי לייזר חדשניים הידועים בתוך לייזר קר וניתן לחזור עליהם מספר פעמים.

 

ניתוח - בניתוח יוצרים בעצם מעקף המאפשר לנזול לצאת בחופשיות. בכל אופן, בחירה בניתוח היא הבחירה האחרונה אותה מבצעים לאחר שטיפול תרופתי וטיפולי לייזר לא עזרו.

 

טיפול בגלאוקומה באמצעות הרפואה הסינית

הרפואה הסינית מתמקדת במה שהיא רואה בתור המקור האמיתי למחלה והוא אספקת לא תקינה של דם לעצב הראייה, זאת לעומת הרפואה המערבית המתמקדת כאמור בנוזל הלחץ התוך עיני. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שחסידי הרפואה הסינית דוגלים במתן טיפול משולב, כאשר שיפור אספקת הדם לעצב הראייה מאפשרת למנוע את הרס תאי הגנגליון ברשתית ואף לשפר את הראייה הקיימת ולעצור את הידרדרות המחלה. בנוסף לזאת, התלות של המטופל בטיפול להורדת הלחץ התוך עיני עשויה לרדת.

 

תגובות  0  אהבו 

929
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

מחקר: אבחון של רטינופתיה סוכרתית בעזרת בינה מלאכותית
רטינופתיה סוכרתית ניתנת לאבחון מוקדם על ידי סריקת צילומים של הרשתית באמצעים של בינה מלאכותית. כך עולה ממחקר שפורסם בחודש דצמבר 2016 במגזין הרפואי JAMA (Journal of the American Medical...
לקריאת הפוסט
פעילות גופנית עשויה לעכב איבוד ראייה בשל ניוון רשתית
תרגול אירובי מתון עשוי לסייע לשימור המבנה והתפקוד של תאי עצב ברשתית ולעכב פגיעה בהם עקב מחלת ניוון רשתית. כך עולה ממחקר שביצעו חוקרים בבית הספר לרפואה Emory Eye Center וב- Atlanta VA Medical...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה