מוטקה > בלוגים > איתי שרף > מחקר: אבחון של רטינופתיה סוכרתית בעזרת בינה מלאכותית

מחקר: אבחון של רטינופתיה סוכרתית בעזרת בינה מלאכותית

מחקר שפורסם במגזין הרפואי JAMA מצא כי ניתן לאבחן ולגלות רטינופתיה סוכרתית בשלב מוקדם באמצעות סריקת צילומים של הרשתית בעזרת אלגוריתם בינה מלאכותית, שפותח בחלקו על ידי חוקרים של ״גוגל״. בנוסף, האלגוריתם נמצא יעיל גם לזיהוי בצקת ברשתית סוכרתית - מחלת עיניים שאף היא מתפתחת מסוכרת.
מחקר: אבחון של רטינופתיה סוכרתית בעזרת בינה מלאכותית

רטינופתיה סוכרתית ניתנת לאבחון מוקדם על ידי סריקת צילומים של הרשתית באמצעים של בינה מלאכותית. כך עולה ממחקר שפורסם בחודש דצמבר 2016 במגזין הרפואי JAMA (Journal of the American Medical Association).
 
במחקר השתתפו גם חוקרים מטעם ענקית האינטרנט "גוגל". מעבר לזיהוי מוקדם של רטינופתיה סוכרתית, האלגוריתם אותו פיתחו נמצא יעיל גם לזיהוי בצקת ברשתית סוכרתית – מחלת עיניים שאף היא מתפתחת מסוכרת.
 
כמו לגבי מחלות רבות אחרות, גילוי מוקדם הוא התרופה הטובה ביותר וקריטי לשמירה על העין והראייה. גילוי מוקדם של רטינופתיה סוכרתית או בצקת ברשתית סוכרתית מעלה את סיכויי ההצלחה של הטיפול הרפואי באופן ניכר ומונע סיבוכים והתפתחות של המחלות לשלביהן המתקדמים.
 
מחקרים קודמים בנושא כבר הראו כי מחשבים יכולים לזהות מחלות עיניים, אך עד כה לא הגיעו לרמת דיוק מספקת מבחינה רפואית. במהלך המחקר האמור נסרקו לא פחות מ-128,175 תמונות מעיניים של חולי סוכרת על מנת לפתח את האלגוריתם המזהה רטינופתיה סוכרתית ובצקת ברשתית. במבחן הסופי סרק האלגוריתם 12 אלף תמונות, אותן בדקו במקביל גם רופאי עיניים. השוואת התוצאות הראתה מתאם מלא בין תוצאות האלגוריתם לאלו של הרופאים.
 
"האלגוריתם מראה שוב עד כמה אינטליגנציה מלאכותית יכולה להיות יעילה ברפואה", אמרה ד"ר לילי פנג, מעורכות המחקר. "במקרה הזה, הפיתוח שלנו בא במקום בדיקות פולשניות ואבחון המחלה בשלב מתקדם, וזאת באחוזים גבוהים של הצלחה".
 
מהי רטינופתיה סוכרתית, ומי עלול לסבול ממנה?
כ-30% מחולי הסוכרת בארה"ב מפתחים רטינופתיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy) – סיבוך של מחלת הסוכרת הפוגע ברשתית. ללא טיפול, עלול שיעור החולים בה להכפיל את עצמו. מחצית מהחולים בה סובלים מפגיעה חמורה בראייה.
 
בדרך כלל עוברות 10-15 שנים בין הופעת מחלת הסוכרת לתחילתה של הרטינופתיה הסוכרתית, אך ללא אבחון מוקדם עלולה להתפתח פגיעה חמורה בראייה. הפגיעה מתבטאת בכתמים במרכז שדה הראייה, תמונה מטושטשת ובהמשך אף היפרדות רשתית וגלאוקומה. במהלך המחלה מתפתחים בעין כלי דם לא תקינים, הדולפים ועשויים לגרום לבצקת ברשתית.
 
הטיפול המקובל הוא באמצעות זריקות לעין שעוצרות את צמיחת כלי הדם. בטיפול המקובל ניתן לשלב טיפולים ברפואה סינית, שאינה פולשנית ומבוססת על טיפולים וצמחים טבעיים. מטרת הטיפול לספוג את הנוזל (בצקת) במידה ויש ובהמשך למנוע את התדרדרות המחלה ולשפר את הראייה.
 
איך ניתן להפחית את הסיכון לרטינופתיה סוכרתית?
- הקפדה מתמדת וניטור קפדני של רמת הסוכר בדם.
- בדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים (כן, גם אם הכל בסדר).
- דיאטה - בדגש על מאכלים בעלי מדד גליקמי נמוך, המיועדת להורדת רמת הסוכר בדם. ירקות, דגנים מלאים, בשר רזה ובעיקר מעט סוכר.
- פעילות גופנית. חשובה תמיד, ובמיוחד בקרב חולי סוכרת ככלי טבעי ופשוט לוויסות רמת הסוכר בדם. 30 דקות ביום של פעילות אירובית (הליכה, ריצה קלה, רכיבה על אופניים, שחייה) טובות מכל תרופה.
- צמצום צריכת קפאין והימנעות מוחלטת מעישון ושתיית אלכוהול.

נכתב על ידי איתי שרף, מומחה למחלות עיניים ברפואה סינית. 

תגובות  0  אהבו 

1368
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

מחלת הגלאוקומה
גלאוקומה היא מחלת עיניים אשר גורמת לעיוורון בשל פגיעה אופיינית ובלתי הפיכה בעצב הראייה, אותו עצב אשר אחראי על העברת התמונה מן העין לכיוון המוח. הסיבה העיקרית לגלאוקומה (אך לא תמיד) היא...
לקריאת הפוסט
פעילות גופנית עשויה לעכב איבוד ראייה בשל ניוון רשתית
תרגול אירובי מתון עשוי לסייע לשימור המבנה והתפקוד של תאי עצב ברשתית ולעכב פגיעה בהם עקב מחלת ניוון רשתית. כך עולה ממחקר שביצעו חוקרים בבית הספר לרפואה Emory Eye Center וב- Atlanta VA Medical...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה