נס הכלכלה היפנית

למרות הנזק הקרב שנגרם מהטלת הפצצה על הירושימה ונגאסקי הצליחה יפן להתאושש. בשנות ה-60 עלתה יפן מחורבן הרס ואפר ןהשיגה התאוששות כלכלית וצמיחה חסרת תקדים. אל תוך שנות ה-80 והפכה לכח הכלכלי החשוב בעולם, לצד ארצות הברית הפכה במהירות לכלכלה השניה בעולם.
הנס התרחש בעיקר בהתערבות של ממשלת יפן (הכלכלית) והודות לסיוע של תכנית מרשל האמריקנית . לאחר מלחמת העולם השניה ארצות הברית הקימה נוכחות חזקה ביפן, כדי להאט את הרחבת ההשפעה הסובייטית באוקיינוס השקט.ארצות הברית היתה מודאגת שענייה של יפן יפנו לתמיכה לקומוניזם וכך תבטיח את השליטה על האוקיינוס השקט.
הנס הכלכלי היה גם שיתוף פעולה של יצרנים ספקים מפיצ ים בנקים איגודים מקצועיים חזקים, ההתאוששות נמשכה גם לאחר עזיבת כוחות הכיבוש האמריקניים את יפן, היא שרדה את המיתון העמוק, הסקטור הפרטי צמח, נוהלו ביעילות משברים כלכליים, התמקדו בהרחבת הסחר היתה גם ריפורמה כלכלית מוצלחת של הממשלה.
מי שעסק במדיניות התעשייתית היה משרד המסחר והתעשייה, הם אימצו את "מצב ייצור משופע" מתייחס לייצור שנוטה להתמקד בייצור של חומרי גלם כולל פלדה פחם וכותנה. כמובן שגם גיוס העבודה הנשית תרם הרבה, ועוד סיבה מלחמת קוריאה שארה"ב היתה מעורבת השתתפה בסכסוך של חצי האי הקוריאני, פנתה ליפן לרכישת ציוד ואספקה, התעשייה היפנית סיפקה במהירות את התחמושת הנדרשת זה עזר להם מאד..
משנות ה-50 ועד לשנות ה-70 לאחר שקבלה מארה"ב תמיכה, וביצעה ריפורמות כלכליות מקומיות כך הפכה לאחת המדינות המפותחות הראשונות במזרח אסיה.
המאפיין העיקרי היתה צריכה עצומה וייצוא ענק, הצריכה של משקי הבית העירוניים הוכפלה בין 1955-1970. בהנהגתו של ראש הממשלה איקדה התחייבה הממשלה היפנית ליישם את התכנית "הכפלת ההכנסות" , איקדה הוריד את הריבית כדי להניע את ההוצאות, ממשלתו של איקדה דחקה בביצוע ליברליזציה של הסחר גם תכנן להגדלת הליברליזציה של הסחר ב-80% תוך שלוש שנים.
ממשלת איקדה הרחיבה במהירה את ההשקעות הממשלתיות בתשתיות של יפן, בניית כבישים מהירים, רכבהמהירה, רכבת תחתית, שדות תעופה, מתקני נמל וסכרים., השקיעה גם במגזר התקשורתי שהיה מוזנח, כך המשיך את המגמה היפנית לכלכלה מנוהלת על פי מודל הכלכלה המעורבת.
הוא התקדם לליברליזציה רק לאחר שהבטיח שוק מוגן באמצעות תקנות שמעדיפות מוצרים יפניים.
הצמיחה הואטה באופן בולט בשנות ה-90 בשל השקעות יתר בסוף שנות ה-80. המדיניות הכלכלית ייצרה בועה בשוקי המניות והנדל"ן , הבנקים נרתמו ועזרו לחברות כושלות ,זה לא עזר.
בורסת טוקיו מספר הבנקים ירד מ-21 בשנת 94 ל-10 בנקים ב-2006.
מאז שנת 2003 היה שיפור מסויים וחזרה לצמיחה מתונה.
.
ישראל לא הייתה קמה ומנצחת במלחמת השחרור בלי אותה תרבות עבודה אשר הייתה "הדת" של אותם חלוצים.
ולא נשכח את הנשיא האנס, משה קצב...