מוטקה > בלוגים > עניינים של יום יום > שייחים בדואים מגיעים לבית האמנים

שייחים בדואים מגיעים לבית האמנים

הצלם אריאל ואן סטרטן הסתובב בנגב וצילם שייחים בדואים. תמונה גדולה לכל אחד, כפי שהמצולם בחר. ישראל מנסה לשנות את התרבות של הבדואים ובמשך שבעים שנות המדינה, לא סייעה להם לשנות את תרבות הנדודים שלהם לתרבות של יישובי קבע. הצילום מבקש להציג את התרבות הזאת - אומר הצלם. אמירה ראויה.
שייחים בדואים מגיעים לבית האמנים

בית האמנים על שם יוסף זריצקי נמצא קצת בצד. לא רחוק מקניון לב העיר השוקק ויש בו תערוכות מעניינות. הזדמנתי לשם לתערוכת הצילום המעניינת של אריאל ואן סטרטן, "שלושים השייחים הבדואים בנגב".  

                                                            שייח סלים סלמאה סלאמן אלהוזייל בתלבושתו החגיגית 
בדואים בנגב? זה סקטור שהמדינה הזניחה אותו מאז הקמתה, הוא אומר. מבקשים להעביר אותם מתרבות של נדידה לתרבות של ערים. כדי לעשות זאת, יש לפעול ולא להכריח. אמר והסכמתי.
על תערוכת הצילום שלו הוא אומר ״היום אני מבין כמה הפרויקט חשוב מבחינה אנתרופולוגית וחברתית". הצילום הזה יישמר ויראה תמונה של החברה הבדואית במעבר בין הדורות.״

בתערוכה מוצגים 30 פורטרטים בגודל טבעי של השייחים הבדואים, שמנהיגים כרגע את צאן מרעיתם בנגב. הם מופיעים, כפי שבחרו, רובם בגלימות מקוריות ובודדים בלבוש מודרני. "השייחים הם הנציגים של שבטים או קהילות; הם אמונים על פתרון בעיות שיש לאנשים, אם בסכסוכים או בעזרה אישית ומול הרשויות".
אריאל פון סטרטן עלה לארץ כילד בגיל 7 מארצות הברית והמשפחה התגוררה במרכז קליטה בשכונת צפון ד׳ בבאר שבע. "הייתה קליטה מאוד קשה ולא נעימה", הוא נזכר ומוסיף שמגיל צעיר היה זה חלום שלו לצלם את השכנים שראה מחוץ לשכונה. "המדבר היה בקצה הרחוב שלנו וכשנחשפתי לבדואים, שמסתובבים שם, עלתה בי סקרנות גדולה. כמה שנים לאחר מכן מצאתי את עצמי באוהל אירוח בדואי, שנקרא שיג בערבית. טיילתי עם אחי במדבר והזמינו אותנו פנימה. שם התחיל סיפור האהבה שלי איתם. סיפור אהבה שכעבור עשרות שנים הפך לתערוכה מעניינת.
כשהיה צעיר יצא ואן סטרטן ללונדון, הפך לצלם מקצועי. כשחזר אחרי 20 שנה, גילה מציאות שונה וכואבת אצל הבדואים. "הרגשתי שכל מה שחוויתי וראיתי הולך ונעלם... בזמן הצילומים הבנתי שהחברה הבדואית שונה ומשתנה במהירות. הבנתי שזה הזמן לתעד את השייחים לפני שנאבד את הדור האחרון והמסורתי. הם לא חיים באוהל כמו פעם".

ביקשתי מכל אחד שיעמוד ב״שיג״ שלו: אוהל האירוח והמקום הכי חשוב, שם מקבלים אורחים, אוכלים, והילדים לומדים שם את המסורת.
הוא לא עשה זאת לבד. שותפו, סאלים אלטורי, הוא בדואי מרהט, שלמד שנים בגרמניה. "בזכותו נתנו בי אמון והוא יכול היה להסביר להם את חשיבות הפרויקט". המצולמים מאוד שמחו ללבוש את מיטב גלימותיהם ובתמונות הם ממש נראים במיטבם - בתלבושות מסורתיות ומיעוטם בבגדים מודרניים.
כאשר מסיירים בתערוכה, שממלאת את קירות הקומה השנייה של בית האמנים, לא רואים את ההשקעה. אבל הפרויקט לקח כמעט ארבע שנים בגלל הקורונה, חגים, מוות ושתי מלחמות שעיכבו אותם בדרך.
הצלם שאוהב את התערוכה (והזיכרונות) מציין, ש"התיעוד הזה יישמר לדורות, ויראה תמונה של החברה הבדואית במעבר בין הדורות. השייחים הבאים - כבר יש שניים חדשים - הם דור שגדל לאינטרנט, למציאות מודרנית של חיים בתוך עיר.
"אני מרגיש, שזה הפרויקט הכי חשוב שצילמתי עד כה ומאוד מתרגש מהפתיחה", כך ואן סטרטן.
הצילומים הם בגודל של 2 מטר על מטר עשרה.
"אני רוצה לציין שכל תמונה כזו מאוד יקרה. חברת 'אפסון אירופה' תרמו את כל הנייר והדיו וממש לקחו חסות על הפרויקט. כל שאר ההוצאות שולמו בתרומות של אנשי עסקים בדואים. כך שהפרויקט הזה הוא פרויקט חברתי נטו, דבר שעוד יותר מרגש", אומר הצלם.
אריאל ואן סטרטן: חשוב לי שאנשים יבואו לראות ולהכיר את החברה הבדואית כפי שאני מכיר אותה. אולי התערוכה הזו תוכל לתרום לצעד קטן בדרך להכרה בחברה הזו, ואינשאללה שההזנחה של שנים את החברה הזו תשתנה ויתחיל שיג ושיח משמעותי לעזור להם כמו לכל תושבי ישראל.
התערוכה בבית האמנים, אלחריזי 9, תל אביב, פתוחה עד 25.9

 

תגובות  4  אהבו 

341
🤝🙏🤲תודות לך יאיר🍯
שנת בריאות🤾‍♀️שימחה והגיון
מה שרואים מקרוב לא רואים כל כך מרחוק.
שנה טובה
ברור הם ערבים מעצבנים בהגדרה למרות תכונתם השורשית לינדוד נאחזים באדמה סיוט..שומו-שמיים..חצופים..מורדים במלכו•ת אצלינו• נהגו• לאמר מי שבערב ראש-השנה ממו•רמר יהייה כל השנה ממו•רמר 🍏🍯🍎 ...
ברור הם ערבים מעצבנים בהגדרה


למרות תכונתם השורשית לינדוד נאחזים באדמה סיוט..שומו-שמיים..חצופים..מורדים במלכו•ת


אצלינו• נהגו• לאמר
מי שבערב ראש-השנה ממו•רמר
יהייה כל השנה
ממו•רמר

🍏🍯🍎
וסילאן גם
שתהיה שנה טובה יותר
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

בנק הוא לא ידיד
בזמן האחרון כמה מהבנקים הגדולים צמצמו את כוח האדם שלהם. רוצים עוד רווחים. בעתונים הכלכליים מצאתי שרווחי...
לקריאת הפוסט
לילה ללא שינה
על עטיפת הספר כתוב "ברוך דרור הוא שחקן, נשוי ואב לשניים ומתגורר בתל אביב". זה רומן הביכורים שלו והופיע ב-2020...
לקריאת הפוסט
זיקני ציון
היום, במלאות כששים וחמש שנה אני נזכר כי בשנת 1956 היינו מלאי מרץ כשסיימנו את בית הספר התיכון "אהל שם" ברמת גן,...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה