מה אתם אוכלים כשאתם רוצים להתפנק?

הפסקתי לאכול כבד אווז כבר לפני שנים, הרבה מאד זמן לפני שבכלל העליתי בדעתי להיות טבעונית. ברגע שהבנתי מה נדרש על מנת שהאיבר הזה יעשה את דרכו מהמפטמות אל השולחן, החלטתי מיד להוציא אותו מהצלחת שלי. גם כאוכלת כל, הבנתי שכאן יש קו אדום, הרבה לפני שנחשפתי לקו "אדום אדום". כיום, אחרי שאני יודעת הרבה יותר על הנעשה בתעשיית המזון מן החי, אני עדיין חושבת שמדובר באחד הענפים הנוראיים ביותר שלה.
לא רק אני חושבת ככה - גם שופטי בג"צ הנכבדים הגיעו כבר לפני עשור למסקנה שפיטום עופות מים (ידעתם שמפטמים גם ברווזים וגם אווזים?) הוא התעללות ועבירה על חוק צער בעלי חיים. אין כנראה דרך אחרת לקרוא להאבסה של יצורים חיים בכמויות מזון שיגרמו לכבד שלם לחלות ולהתנפח, לפעמים עד פי 10 מגודלו המקורי. אני אחסוך לכם את התיאורים על המחלות, קשיי ההליכה והמוות המוקדם שהם חלק בלתי נפרד מהפרקטיקה הזאת. קביעת בג"צ והחלטת הממשלה שהצטרפה אליה, סגרו למעשה את ענף הפיטום בישראל ואסרו כליל על ייצור של כבד אווז מפוטם בארץ.
אפשר היה לחשוב שהדבר יביא להיעלמות המוצר הלא סימפטי, הלא נחוץ והלא בריא הזה מהנוף המקומי, אבל למרבה הצער היו מי שניצלו את הפרצה להמשיך לעודד את התעשייה הזאת, באמצעות ייבוא של כבד אווז מפוטם ממדינות בהן עדיין מותר לייצרו (אגב, הן הולכות ומתמעטות). ח"כ דב ליפמן ("יש עתיד") יזם לאחרונה הצעת חוק שנועדה לתקן את המעוות, באמצעות איסור על סחר וייבוא של כבד אווז לישראל. חוק כזה ימנע למעשה המשך התמיכה בהתעללות מרחוק, כזאת שנעשית במדינות אחרות, וימלא את רצון המחוקק - לאסור על פגיעה אכזרית כל כך בבעלי חיים חסרי ישע.
יותר מ-20 חברי כנסת מסיעות שונות ומכל קצוות הקשת הפוליטית הצטרפו ליוזמה המבורכת - מאמנון כהן (ש"ס) ועד מרב מיכאלי (עבודה), ממשה פייגלין (ליכוד) ואברהם וורצמן (הבית היהודי) ועד איתן כבל (עבודה) ודב חנין (חד"ש). בשבועות הקרובים אמורות להתקיים הצבעות ראשונות על ההצעה, שבבסיסה עקרונות מוסריים, ערכיים ויהודיים, כפי שהציג זאת ח"כ ליפמן בנאום קצר במליאת הכנסת.
רוצים לתמוך בהצעת החוק? הצטרפו לעצומה המצולמת לאיסור ייבוא וסחר בכבד אווז!
בטח יש בסביבה שלכם ברווזון גומי או אווז צעצוע - הצטלמו יחד איתו, מספיקה תמונה פשוטה אבל אפשר גם לחשוב על איזה רעיון מושקע. העלו את התמונה לעמוד הפייסבוק "פיטום אווזים, לא בצלחת שלי" או תייגו אותה באפליקציית אינסטגרם בתיוג #stopforcefeeding. התמונות שנאספות בעמוד יהיו חלק מעיצוב גרפי ענק שיתמוך בהצעת החוק, כחלק מקמפיין ציבורי בשיתוף ארגוני זכויות בעלי החיים "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות".
ובינתיים, מגיע לכם גם להתפנק! אפשר ורצוי ליהנות מאוכל טעים וכיפי גם בלי שאף חיה תצטרך לסבול בשבילו. אישית אני חושבת שמתכון לפנקייק הוא פתרון מוצלח כשרוצים להרגיש מפונקים ומדושנים בלי מאמץ, והנה עוד מתכון מנצח וקל להכנה, שמתאים בול לאותה מטרה.
שבלולי פילו במילוי קרם שוקולד-קוקוס חם
חומרים ל-20 שבלולים בינוניים
1 חבילה בצק פילו, מופשר (יממה במקרר או כשעתיים בטמפרטורת החדר)
300 גרם שוקולד מריר איכותי, קצוץ
1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס
חופן אגוזי מלך, קצוצים גס
חופן שבבי קוקוס מיובשים
2-3 בננות, חתוכות קטן
כ-1/2 כוס שמן קוקוס מומס או בשמן צמחי אחר
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מניחים את השוקולד הקצוץ בקערה.
+ יוצקים את קרם הקוקוס לסיר ומביאים לרתיחה קלה. יוצקים כ-2/3 מהקרם הרותח על השוקולד וטורפים עד להמסה וקבלת תערובת חלקה (מומלץ למזוג בהדרגה ולבדוק, המטרה שהתערובת תהיה סמיכה כמו מעדן שוקולד).
+ פותחים את בצק הפילו המופשר ובעזר סכין חדה חוצים לרוחב את כל השכבות יחד, כך שמתקבלים מלבני פילו זה על גבי זה. משאירים אותם מונחים זה על גבי זה בזמן המילוי, כדי למנוע התייבשות.
+ מברישים את המלבנים העליונים במעט שמן קוקוס ומקפלים למלבן מאורך. מברישים שוב בשמן ומניחים בעזרת כף שכבה דקה של קרם שוקולד לאורך הבצק, משאירים שוליים נקיים משני הצדדים. מפזרים אגוזים קצוצים, שבבי קוקוס וקוביות בננה ומגלגלים לגליל דק.
+ מברישים את הגליל במעט שמן קוקוס ומגלגלים לשבלול. את הקצה תוחבים מתחת לשבלול ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם יתר המלבנים.
+ אופים כ-5 דקות, עד שהשבלולים מזהיבים.
הבלוג שלי - מתכונים מאת אורי שביט

