טבעונות בקלי קלות: פשוט, מהיר וטעים

גם אני הייתי מלאה פעם בדעות קדומות על טבעונות. הגיע הזמן לנפץ כמה מיתוסים בדרך לחיים טבעוניים קלים וטעימים
מרגע שנחשפתי אל המידע על דרכי הייצור של המזון מן החי והפגיעה בבעלי החיים, על ההרס הסביבתי שהוא גורם לו ועל הנזקים הבריאותיים שכרוכים בצריכה שלו, הבנתי שטבעונות היא הדרך היחידה להימנע מכל אלה. אבל ברגע שהחלטתי, הייתי צריכה לעשות את הצעד הראשון - מחיים של אכילת כל גרגרנית חסרת גבולות, להקשבה לעצמי, למצפון שלי ולגוף שלי - הקשבה שחייבה אותי להציב לעצמי גבולות.
גבולות, אבל ממש לא מגבלות. אחרי שהפחדים וההיסוסים הראשוניים חלפו יצאתי לדרך החדשה, וגיליתי שהיא הרבה יותר פשוטה ממה שחשבתי. מה שנראה כמו הר ענק שצריך לעבור לצידו השני בטיפוס קשה וארוך, התגלה כצעד קטן הצידה, לא רחוק מאיפה שממילא הייתי. מה שנדמה היה כויתור על המון מרכיבים וחומרי גלם, התגלה כהוצאה מהצלחת של כמה מוצרים ספורים לעומת שפע אדיר של חומרי גלם נהדרים שמספק לנו הטבע. בקיצור, כל הדעות הקדומות שלי התנפצו לי בזו אחר זו בפנים ובעיקר למדתי שטבעונות יכולה להיות פשוטה, קלה, זמינה, טעימה ולא פחות חשוב - מהנה.
הסוד הוא להסתכל על הדברים בקלילות, לדעת שצריך להתאמן מעט ולרכוש מעט כלים חדשים, קצת כמו ללמוד שפה. עבור מי שלא נולד לתוך מטבח שאין בו מוצרים מן החי, יש בכך משום הסתגלות. אבל מדובר על תהליך קצר ופשוט, שניתן לדלג מעליו בקלילות - הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמתחילים.
קל: לא קשה לבשל אוכל טבעוני
אם אתם מבשלים לעצמכם גם היום, אני מבטיחה לכם שהכנה של אוכל טבעוני לא תהיה מסובכת יותר מהכנה של כל מזון אחר שבישלתם. עבודה עם חומרים כמו קטניות (עדשים, שעועית, חומוס), דגנים (אורז, חיטה, פסטה, גריסים), וודאי ירקות ופירות, אינה מורכבת או מאומצת יותר מהכנה של מזונות אחרים. אפילו ההפך הוא הנכון.
זמין: חומרים פשוטים שיש בכל סופר
ככל שהמודעות עולה, ניתן למצוא יותר מוצרים מתאימים לטבעונים - כמו משקאות צמחיים שמחליפים חלב, גבינות סויה ועוד. ממש לא חייבים להשתמש במוצרים מיוחדים או לכתת רגליים לחנות הטבע - מוצרים טבעוניים נמצאים בכל סופר. מאורז ועד טחינה, מירקות ועד דפי אורז, מחלב סויה ועד קטניות מבושלות מראש. הכל בהישג יד, בכל מרכול.
זול: חומרי הגלם הטבעוניים אינם יקרים
אישית אני יכולה להעיד - סל הקניות שלי הצטמק מאז המעבר לטבעונות. נכון שמי שקונה מוצרים מיוחדים או מזון אורגני מעלה את ההוצאות (אותן יש להשוות לסל קניות אורגני מן החי), אבל תזונה טבעונית מאוזנת, מגוונת, בריאה וטעימה לא מחייבת קנייה של מוצרים כאלה. בשורה התחתונה אורז, עדשים וירקות תמיד יהיו זולים יותר מבשר, דגים וגבינות.
מהיר: לא צריך לבלות יותר זמן במטבח
אם אכלתם עד היום שניצל קפוא מהמיקרו, אז נכון - להתחיל לבשל פתאום ייראה כמו משימה שלוקחת יותר זמן. אבל אם גם ככה אתם מבשלים לעצמכם אוכל בריא, טרי ומזין - אין שום סיבה שהכנה של אוכל מהצומח תאלץ אתכם לבשל יותר. אם כבר - משך הבישול שלו בדרך כלל קצר בהרבה ובאופן אישי, אני מבשלת אורז באותן 18 דקות.. יש גם קיצורי דרך - כמו קטניות מבושלות מוקפאות (הערכים התזונתיים שלהן מעולים, אגב), מוצרי דגנים שמתבשלים ב-10 דקות (באמצעות בישול מקדים וייבוש) ואפשר גם להכין כמה מחומרי הגלם מבושלים מבעוד מועד ולשלוף ברגע המתאים כדי לתקתק ארוחה.
טעים: שחבל לכם על הזמן!
אם מישהו עוד צריך הוכחה שאפשר ליהנות מאוכל טבעוני שמח, מפתה, צבעוני ומזמין שמעורר את כל החושים, אני מזמינה אותו להציץ בכמה מתכונים, שאני אוהבת במיוחד להכין וגם לאכול. אני אוהבת לבשל מהר, מתכונים קלים שתמיד מצליחים, שלרוב יש לי את רוב החומרים הדרושים עבורם ממילא בבית. מוזמנים לנסות וליהנות יותר!
אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר"
