איך משכתבים את ההיסטוריה

בדרך כלל משכתבים את ההיסטוריה לאחר זמן. יכול מנהיג פוליטי להגיד "אני החלטתי, אני עשיתי", אחרי שכל עמיתיו כבר אינם איתנו. אבל, לפעמים, עושים את השיכתוב מהר מדי, כאשר אנשים עדיין זוכרים את העובדות.
כעסי התעורר כאשר בשבוע שעבר התראיין בגלי צה"ל קצין בכיר, שהשתתף עם חייליו במבצע לחיפוש שלושת החטופים לפני שנה. הראיון התקיים במסגרת חגיגות שנה למבצע צוק איתן והראיון בעקבות הפרשה הזאת הצטרף לחגיגת המלחמה ההיא. לא באתי להביע כאן את דעתי השלילית על צוק איתן. יש לכך מסגרות אחרות. אני עוסק אך ורק בשכתוב ההיסטוריה.
מפקד חטיבת עציון, אלוף־משנה עמית ימין, התראיין בראיון מיוחד ל"מקור ראשון" במלאות שנה לרצח שלושת הנערים ואחר כך שודר בגלי צה"ל והדברים נאמרו בשמו ובקולו. הקצין שיבח את החיילים ש"מצאו את שלוש הגופות". לא אמר "חיילי האמיצים", כי באמת אין צורך באומץ בעת חיפוש גוויות, אבל לא היסס לשבח את החיילים על מעשיהם.
שמעתי את דבריו של מפקד חטיבת עציון, אלוף־משנה עמית ימין, בראיון מיוחד - שנה לרצח שלושת הנערים. לא היה בידי הראיון המוקלט ברדיו, ואז ידידי, גוּגל, עזר לי לאתר את הראיון המיוחד מאת יוחאי עופר ב"מקור ראשון".
למיטב זכרוני, לא אמר אל"מ ימין אפילו פעם אחת בראיון ברדיו, שלא חייליו המצויינים מצאו את הגופות. בראיון בעתון מצאתי שני משפטים, שמטילים אור על דבריו: "יש חשיבות גדולה לכך שמצאנו את הגופות". שימו לב שהוא אמר "מצאנו". במשפט השני אמר: "שלושה שבועות אחרי החיפושים נמצאו הגופות". שימו לב, הוא אמר "נמצאו". מי מצא?
מכיוון שהאירוע היה לפני זמן קצר יחסית, זכרתי שלא חיילי צה"ל מצאו את הנרצחים. היו אלה מדריכים מבית ספר שדה עציון. עוד זכרתי, שפקחי בית ספר שדה פנו לצה"ל מיד כשנגלה דבר החטיפה וביקשו לעזור. במשך כשבועיים הם נדחו על ידי הצבא ורק אחר כך הסכימו הגורמים המוסמכים לתת למדריכים להיכנס לשטח. בתוך שלושה ימים גילו גל אבנים באזור החיפוש. הפקחים דיווחו ואז חיילי מגלן חשפו את הגופות. כך כתוב בהארץ מאותו מועד. אבל "הארץ" הרי עתון אנטי ציוני. אז פניתי אל מקור טוב יותר: ערוץ 7, שאינו חשוד באי-לאומיות. שם נאמר: "מנהל בית ספר שדה כפר עציון, ירון רוזנטל, מספר הערב על החיפושים הארוכים עם כוחות הביטחון ומציאת שלוש הגופות".
ואם לא די במקורות עתונאיים, הרי דברים שנאמרו בוויקיפדיה: "לחיפושים הצטרפו גם אנשי שטח ומומחים אזרחיים, ביוזמת אנשי בית ספר שדה כפר עציון. ב-30 ביוני, 18 ימים לאחר החטיפה, מצא אחד המתנדבים האזרחיים את גופות הנערים, כשהן מתחת לגל אבנים שהונחו עליו שיחים".
קצין צה"ל לא זכר שהיו אזרחים בשטח. קצין צה"ל לא זכר שהיה כשלון ארוך טווח של הצבא שחיפש וחיפש וחיפש ולא מצא. כך משכתבים היסטוריה.
מי שירצה לחזור לאי יכולת של צה"ל, יכול לקרוא את הפוסט הישן שלי.
לדקל,
לא הכל אנחנו יודעים.לא כל מקור הוא מהימן.איננו יודעים אם האזרחים לא מצאו את מה שמצאו(קשה לי לבטא)כי החיילים שלחו אותם למקום זה.גם אם הכל נכון,תפקידו של הקצין לא לכתב היסטוריה,אלא לע...
לדקל,
לא הכל אנחנו יודעים.לא כל מקור הוא מהימן.איננו יודעים אם האזרחים לא מצאו את מה שמצאו(קשה לי לבטא)כי החיילים שלחו אותם למקום זה.גם אם הכל נכון,תפקידו של הקצין לא לכתב היסטוריה,אלא לעודד את חייליו,שגם אם נניח שצדקת ועצם הגילוי לא נעשה על ידם,הם היו שם ימים ולילות בקשיים גדולים ועשו כל מאמץ,אז מגיע להם השבח.את ההיסטוריה כותבים ההיסטוריונים של צה"ל ויש כאלה .אם יתושאל על ידם בדיוק איך זה היה,איני חושבת ש יהסס לתאר את כל השלבים.לא צריך לחפש את הרע בכל מקום.
אני הכותבת בזה איני אשתו של חייל או קצין וגם לא אמא של חייל או קצין.רק מי שמנסה לדמות כמה קשה היה לחיילים בשטח,ולא כל קושי כתוב.
ליאיר ביחס לאירוע זה סברתי
שהשיכתוב החל מעת שהחלו לכנות את שלושת הנירצחים ה נ ע ר י ם שהלא שניים מביניהם בני שש-עשרה ואילוהשלישי בן תשע-עשרה: מנוחתם-עדן
מהיותי אישה...
ליאיר ביחס לאירוע זה סברתי
שהשיכתוב החל מעת שהחלו לכנות את שלושת הנירצחים ה נ ע ר י ם שהלא שניים מביניהם בני שש-עשרה ואילוהשלישי בן תשע-עשרה: מנוחתם-עדן
מהיותי אישה סבורה שהשיכתוב החל די-מזמן עוד מהספר הראשון והסיפור הראשון...ומאז אין שיוויון ולי כואבת ה
צלע
כל אחד יראה באירוע את מה שירצה לראות. אני כתבתי את דעתי והשתדלתי לבסס אותה על מה שפורסם בתקשורת.