מוטקה > בלוגים > איתנקה > כיצד לאבד חבר

כיצד לאבד חבר

כיצד לאבד חבר

לאבד חבר

הוא קיבל מכתב המודיע לו כי ב-20.12.2008 יתקיים מפגש של מחזורים כ"א –כ"ב של סיירת חטיבה 7 (החבר'ה ששירתו איתו בשנים 1963 – 1966 בסדיר). אח"כ הגיע גם טלפון מידיד שלו מאותם ימים שניסה להשיג את הבטחתו, שהוא יבוא לכנס. לא עזרו לו התירוצים – "מה כבר עברו 40 שנה מאז שהתראינו, ומה הקשר בינינו" – בסוף נתן את הסכמתו.

הוא ממש נכנס ללחץ. גם לכנס המחזור שלו מהקיבוץ, הוא בקושי הלך, ועתה רוצים שהוא ייפגש עם אנשים שחלקם היו מפקדים שלו, חלקם טרטרו אותו והשפילו אותו. הוא כבר לא לוחם מאז אותו הלם קרב שפקד אותו לאחר מלחמת ששת הימים, והם בוודאי השתתפו בכל מלחמות ישראל, כיצד יראה את פניו שם? הם בטח רובם הצליחו מאד בחייהם – עמוסי תארים, או שעשו המון כסף, והוא מה הוא? קיבוצניק תפרן, מורה לתנ"ך והיסטוריה! הרי התוכן העיקרי של מסיבות כאלו הוא הערכה כמה כל אחד הצליח בחייו, והוא בסה"כ ראה את עצמו פעמים רבות ככשלון.

כך עברו הימים, ומיום ליום המפגש נראה לו יותר מאיים. ביום של המפגש הוא פשוט חלה וחומו עלה. הרגיש תחושת הקלה וטילפן לידידו כי לא יוכל לבוא. בדואר קיבל קלטת וידיאו, ובה ראה את המסיבה, את החבר'ה שהשמינו והתקרחו, את הנאומים השטחיים שהתרפקו על העבר ושכחו להזכיר את המתים ואת החללים שנפלו מקרבנו. בעיניו, הוא לא הפסיד שום דבר בעל ערך.

הדי המפגש שככו בנפשו, וכל העניין כבר החל להישכח ממנו. אבל אז הגיע טלפון נוסף מידידו, שביקש ממנו להשתתף במפגש מצומצם של כעשרה חבר'ה מאותם ימים, עם א', שהחמיץ את המפגש הגדול, ו"עכשיו הוא בא מארה"ב ורוצה להיפגש עם חברים מהיחידה ובמיוחד ביקש להיפגש איתך."

א' היה חברו הטוב ביחידה. יחד עברו את מלחמת ששת-הימים, יחד פחדו, ויחד התפללו שיעברו אותה בשלום. היו להם גם תחומי עניין משותפים, (א' נעשה לפרופסור להיסטוריה). א' גר בארה"ב. אמנם עשרות שנים לא החליפו מילה, אבל השם א' וההזמנה המיוחדת שהופנתה אליו גרמו לו להיענות הפעם למפגש.

א' נראה טוב באופן מפתיע לגילם. הוא זכר אותו כנער חסר בטחון, ועתה הוא היה ראש המדברים בשולחן. במפגש עצמו לא יצא להם כמעט לדבר, אך בסוף א' הזמין אותו לבקרו בדירת הוריו שנפטרו זה מכבר, בת"א. הוא הזמין את א' לבקרו בקיבוצו בצפון, אך א' טען שאין לו רכב, והתעקש שהוא יבוא אליו.

הביקור אצל א' היה מאד מוצלח. הם גילו כי יש להם הרבה מן המשותף: שני האבות שלהם היו אוסטרים מוינה, האמא שלו ושני הוריו היו קומוניסטים מושבעים, (אך, הוא חשב, אבא של א' הפך לפרופסור די ידוע, ואבא שלו היה חקלאי כל ימיו).

א' הזמין אותו למסעדה ושם הוא סיפר לא' על כל חייו מאז אותה מלחמה ארורה שלאחריה דרכיהם נפרדו. הוא הרגיש טוב לפגוש מישהו ששייך לעברו ותמיד העריך אותו. גם א' סיפר לו על חייו. זמן קצר אחרי המלחמה הוא עזב את הארץ ויותר לא חזר אליה פרט לביקורים קצרים. הוא החל ללמוד היסטוריה באיטליה, ואח"כ עבר ללמוד בארה"ב לתוארים יותר מתקדמים. הוא התמקד בלימודי ההיסטוריה הצרפתית של תקופת המהפכה הצרפתית ונפוליאון. הוא מלמד נושאים אלו באוניברסיטה קטנה בקנזס. בנוסף לזה א' גילה כי הוא נשוי לנוצריה, ובתם לא חונכה כיהודיה.

לאחר חזרתו של א' לחו"ל, החל ביניהם קשר מכתבים אינטנסיבי. הם ניסו להסביר זה לזה את השקפותיהם הפוליטיות, הלאומיות והחברתיות. הסתבר שא' הוא בעל השקפות שמאלניות קיצוניות, עד שלילת הצדקת קיומה של המדינה.

ביקורתו הייתה בעיקר על מה שישראל עושה בשטחים. בנוסף לכך הסתבר שא' כבר לא ציוני. א' הגדיר את עצמו כיהודי קוסמו-פוליטי. לדעתו מצב היהודים באירופה ובארה"ב טוב לאין ערוך, מאשר מצב היהודים בישראל. למפעל הציוני אין בעיניו ערך יותר מאשר לגולת ארה"ב. כאשר העז לכתוב לא' שאין להשוות את מה שיצרו היהודים בא"י לעומת מה שהם יצרו בארה"ב, מבחינת שפה ותרבות עברית, מבחינת עצמאות כלכלית ומדינית, א' כעס מאד. הוא אסר עליו לקרוא לארה"ב "גולה". א' טען שמי שאומר "גולה", זה אומר שהוא רואה בו "יורד" ומתנשא עליו (א' סיפר לא פעם, שאחד מהחבר'ה בסיירת קרא לו "בוגד").

כך נוצר הנתק הראשון ביניהם. אך כעבור זמן מה התחדשו מכתביהם. בתקופת המשט של המרמרה, שוב נוצר קרע ביחסיהם, ושוב התחדשה חליפת המכתבים, ושוב נפסקה וחוזר חלילה.

חצי שנה לא שמע מא' כלום, ודווקא הוא זה ששלח את המכתב האחרון. הוא חשב כבר שהקשר נותק. יום אחד כשעבד בגינה, הסלולאר שלו מצלצל. על הקו א' שאומר לו: "באתי לשבועיים. אני בת"א בדירת הורי. אני מזמין אותך לבוא לבקר אותי". הוא חשב בליבו – איזו הפתעה! האם לא היה יכול להודיע לי על הביקור הזה באי-מייל? הוא אמר לאחר כמה שניות: "א', אני מזמין אותך אלי. תבקר בקיבוץ, תכיר את אשתי, למה לא?"

א' אמר לו: "נכון, אני יודע שבעצם אני חייב לך ביקור כי אתה היית אצלי בפעם האחרונה, אבל יש לי שתי בעיות: אין לי אוטו ואני רוצה לכתוב משהו לאוניברסיטה." הוא אמר לא': זה לא עניין של תור מי נוסע למי, אבל חשוב לי שתבוא לבקר אותי בקיבוץ, זה יראה לי שאני חשוב לך". א' אמר: "טוב, לא משנה, אז ניפגש בשנה הבאה".

יותר הוא לא שמע מא' ...

תגובות  10  אהבו 

607
18/10/15

כיצד לאבד חבר.  איתן.    - סיפור מעניין, על חברות של שני חברים לנשק, בהמשך, ידידות קרובה  וחליפת מכתבים, עם עליות ומורדות, שנפרשה על פני שנים רבות.  חבר א'...

כיצד לאבד חבר.  איתן.  



 - סיפור מעניין, על חברות של שני חברים לנשק, בהמשך, ידידות קרובה  וחליפת מכתבים, עם עליות ומורדות, שנפרשה על פני שנים רבות.  חבר א' ישראלי שירד לארה"ב, בה השלים את לימודיו לתואר, פרופסור להסטוריה.

 חברו, חבר בקיבוץ, בצפון, מורה להסטוריה. ככל שהשנים חלפו החלה התרחקות ביניהם, בשל השקפות חיים שונות, זה מזה. עד להתנתקות הסופית ביניהם. 



השקפות חיים אידיאולוגיות תמיד חצצו (עד היום) בין בני האדם. ככה התפלגו קיבוצים, וישובים, ומפלגות, וגם בין חברים קרובים שהפכו ליריבים. 

אולם לא במקרה הנדון, בין הקיבוצניק לחברו.

 




לאיתן,

בן אדם לא נמדד במעמדו, או בעיסוקו. רוב בני האדם חיים לפי מקומם הגיאוגרפי, ובהכללה, על פי אמות המידה של מגוריהם במיקום זה. אפשרות מאד הגיונית היא, שהפרוססור המיושן הזה, מתוכנת על פי...

לאיתן,



בן אדם לא נמדד במעמדו, או בעיסוקו. רוב בני האדם חיים לפי מקומם הגיאוגרפי, ובהכללה, על פי אמות המידה של מגוריהם במיקום זה. אפשרות מאד הגיונית היא, שהפרוססור המיושן הזה, מתוכנת על פי מי ששכב איתן, מאז הוא בארה"ב. היה צריך להיטמע, ולפי ערכי, ניטמע וניטמא. תחושתי היא, שהוא די קרוע בתוכו, בבסיסו הינו יהודי, ועצם העובדה שלא המיר את דתו, למרות דבריו, פירושה שזהותו העצמית יהודית. גם רצונו להיפגש איתך, על סמך חברותכם בעבר, מורה על כך, שכלל אינו מנותק מהארץ, אך הוא קרוע, בין העצמי העמוק שבו, לבין העצמי שהוא מיישם בארה"ב. אי רצונו לבוא לבקרך בקיבוץ, הינה, לדעתי, סימן משמעותי ביותר לכך שהוא פוחד, שמא תותקף עמדתו, אותה הביע לך, ולא יוכל להצדיק את עצמו. פחדו נובע מכך, שבתוך תוכו הוא יודע שדבריו אלה אינם מוצדקים, אעפ"י שהוא כנראה חי לפיהם. בקיצור, זה עם ההלם קרב לשעבר, פי כמה יותר שלם ממנו. האיש שרוט, קרוע, ישראלי בנשמתו, שכנראה מרגיש שבנה את חייו בצורה לא נכונה (נצרות, מקום וכיו"ב), וכעת אין ביכולתו, לחזור לעצמו. תודה על כתיבתך, עמיר



 


18/10/15

לנדב שלום,

אכן שמת את המחלוקת בפרופורציות הנכונות: זו הייתה מחלוקת אידיאולוגית. אבל יש רבדים נוספים לקרע. למשל העובדה שא' לא היה מוכן לבקר בקיבוצי התפרשה אצלי כזלזול או התנשאות. לא הבנתי ...

לנדב שלום,

אכן שמת את המחלוקת בפרופורציות הנכונות: זו הייתה מחלוקת אידיאולוגית. אבל יש רבדים נוספים לקרע. למשל העובדה שא' לא היה מוכן לבקר בקיבוצי התפרשה אצלי כזלזול או התנשאות. לא הבנתי את המשפט האחרון: "אולם לא במקרה הנדון, בין הקיבוצניק לחברו.". אשמח אם תסביר אותו.  

18/10/15

לעמיר שלום,

ניתחת יפה את הסיפור. הרגשת שלמספר היו רגשות נחיתות מול חברו הפרופסור. ניתחת בדייקנות את דמותו של א'. הוא אכן איבד את זהותו. הוא אינו מגדיר את עצמו כאמריקאי. הקהילה היהודית מנד...

לעמיר שלום,

ניתחת יפה את הסיפור. הרגשת שלמספר היו רגשות נחיתות מול חברו הפרופסור. ניתחת בדייקנות את דמותו של א'. הוא אכן איבד את זהותו. הוא אינו מגדיר את עצמו כאמריקאי. הקהילה היהודית מנדה אותו. הוא מגדיר עצמו כקוסמופוליט. הוא קשור לישראל, ומקבל כל יום את "הארץ". הוא כואב את הסכסוך היהודי - פלסטיני עד לשלילת קיומה של ישראל. 

18/10/15

"אולם לא במקרה הנדון, בין הקיבוצניק לחברו".  כוונתי - השוני בהשקפה האידיאולוגית השונה ביניהם הייתה הסיבה לניתוק הקשר, אלא, "התמסמסות" רגש החברות שחיבר ביניהם. בדומה לר...

"אולם לא במקרה הנדון, בין הקיבוצניק לחברו". 

 כוונתי - השוני בהשקפה האידיאולוגית השונה ביניהם הייתה הסיבה לניתוק הקשר, אלא, "התמסמסות" רגש החברות שחיבר ביניהם. בדומה לרגש האהבה ההולך ודועך אם לא מלבים את ה"אש".

 

 

איתן יקר ללא צל צילו של ספק אתה יודע היטב לספר. נותן להיתרחשות מימד דרמטי עם הרבה תפניות בעלילה. מאחר וסיפורייך שייכים ׳אלייך׳ ניתן ליראות את הרצף: כך שמשערת שהחיבור הזמני עם הבחור ניד...

 

איתן יקר ללא צל צילו של ספק אתה יודע היטב לספר. נותן להיתרחשות מימד דרמטי עם הרבה תפניות בעלילה. מאחר וסיפורייך שייכים ׳אלייך׳ ניתן ליראות את הרצף: כך שמשערת שהחיבור הזמני עם הבחור נידרש על מנת לשחזר את אחד מהיחסים הראשוניים שלך.

אקורד הסיום ניפלא ומצויין. היזדהיתי:״שתראה לי שאני חשוב לך״ובמאמר מוסגר ומושאל:כפי שיהדות אירופה ואפריקה! היתה חשובה ליהדות ארה״ב? בעת מילחמת העולם ה2...

כל כך הרבה פערים נפערו בינך ובין חברך מזמן שירותכם בצבא,במלחמה. ואולי הקשר החזק היחיד היתה הלחימה זה לצד זה. אין ספק שעולם הערכים שלו רחוק מזרח כמערב, מעולם ערכיך ( החיבור לארץ,למסורת היהודית,הדרך ...

כל כך הרבה פערים נפערו בינך ובין חברך מזמן שירותכם בצבא,במלחמה. ואולי הקשר החזק היחיד היתה הלחימה זה לצד זה. אין ספק שעולם הערכים שלו רחוק מזרח כמערב, מעולם ערכיך ( החיבור לארץ,למסורת היהודית,הדרך שלך לכבד חבר ). יש בנו נטיה להיזכר במתיקות בעבר ובחברינו מהעבר, השאלה היום בהווה,האם יש בך איזו אהדה כלפי אותו חבר. בעיני,אותו חבר איבד הרבה מעצמו בהינתקות מהארץ,מהשייכות,והיה לו קשה לראות שאתה נשארת שייך ומחובר. יש משהו עצוב בתחושת חוסר שייכות....

19/10/15

לעמליה היקרה שלום,

נעים לקבל מחמאות, תודה.

הסיפורים שלי אכן דרמטיים. במרכזם יש תמיד קונפליקט, וגם המפנים בעלילה חשובים. אבל אני לא מתכנן את זה מראש. כנראה שאני אדם של קונפליקטים. למה הת...

לעמליה היקרה שלום,

נעים לקבל מחמאות, תודה.

הסיפורים שלי אכן דרמטיים. במרכזם יש תמיד קונפליקט, וגם המפנים בעלילה חשובים. אבל אני לא מתכנן את זה מראש. כנראה שאני אדם של קונפליקטים. למה התכוונת:

 "כך שמשערת שהחיבור הזמני עם הבחור נידרש על מנת לשחזר את אחד מהיחסים הראשוניים שלך".

19/10/15

לכיסופית היקרה,

הסיפור עם א' עוד לא נגמר. לפני שנה הוא רצה לבוא לבקרני עם עוד חברים מהיחידה. זה לא יצא בגלל מזג האוויר. אנחנו עוד ניפגש. השלמתי עם זה שזו עמדתו בחיים ומחכה שיבוא. אני לא א...

לכיסופית היקרה,

הסיפור עם א' עוד לא נגמר. לפני שנה הוא רצה לבוא לבקרני עם עוד חברים מהיחידה. זה לא יצא בגלל מזג האוויר. אנחנו עוד ניפגש. השלמתי עם זה שזו עמדתו בחיים ומחכה שיבוא. אני לא אבוא אליו, הוא חייב לבוא אלי...קצת ילדותי אבל למה שאוותר?

20/10/15

היי כיסופית,

זה לא עניין לפתרון טכני. א' צריך להראות שאיכפת לו ממני, ואז יש טעם לחידוש הקשר.

ביי

מאיתן

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה