מוטקה > בלוגים > דרך הסמל - מאיר חרמון > הסמל שמאפשר שינוי

הסמל שמאפשר שינוי

הסמל שמאפשר שינוי

הכיוון שאנחנו מדברים עליו בענין הסמלים הוא, שהדגש אינו על נשר, או על נחש, על תכונותיהם ורישומם עלינו. הדגש הוא על המתח שקיים ביניהם, כמיצגים 'ארץ' מול 'שמים'. 'גבוה' מול 'שפל'', 'חיובי' מול 'שלילי', 'טוב' מול 'רע'. ברגע בו מצליחים 'להכניס' אותנו ל'עובי הקורה' של מתח זה, לחוש אותו, כי הרי גם חיינו מורכבים מכוחות ניגודיים שכאלה - הרי ש'נפתח' בנו פתח לתובנות.
אז מי כאן החיובי, ומי השלילי? הגבוה קשור לחיובי? העפר לשלילי? אולי נמשיך הלאה גם ל''צפוני', שיש לו 'השכלה גבוהה'?
הסמלים מורכבים, ואינם מאפשרים לנו לייחס להם משמעויות חד-ערכיות.
הנשר, בעל ההדר, שדואג לגוזליו - משמש גם כסמל לעוצמה ושחץ, שיש לו דאיה מפחידה.
הנחש המסוכן והשפל - משמש גם כסמל החכמה והרפואה.
כלומר, הדברים אינם פשוטים כ"כ. הם מורכבים, ופעמים רבות אף מעורפלים. וזהו בדיוק מצע הפעולה של הסמל, כדי לאפשר לו לפעול, להשפיע.
מתוך המורכבות, הניגודיות - נוצרת היכולת לגעת בנו, ולהניע. אנחנו מתחברים לנגיעה במורכב ובסוד, היות וזהו בדיוק מבנה נפשנו, וכשמסתמנת תובנה חדשה מתוך כך - הדבר 'ידבר' אלינו.
השירה, הספרות הקולנוע והאמנות, שמהותם לשקף לנו את עצמנו, זה מתרחש ע"י מישור סמלי, המצביע לעבר תובנות וקיום 'גבוהים' יותר.
יש דוגמא שממחישה את התהליך הזה בתנ"ך, וכאן התשובה לשאלה בענין הכבשה מהפוסט הקורם. ואני מתכוון לכבשת הרש, המשל שסופר לדוד המלך, אחרי שחטא חטא חמור עם בת שבע, כשגרם להרג של אוריה, בעלה.
היום, היינו מצפים לוועדת חקירה, שתשים אותו במקום, ותעניש אותו לנצח. אבל שם - נתנו לו צ'אנס.
נתן הנביא סיפר לו את המשל, וגרם לדוד להגיב מיד: "חטאתי". המהפך הזה איפשר את זה שעד היום דוד נחשב לדמות נערצת, ואף 'נעים זמירות ישראל', שעד היום מעיינים בפרקי תהלים שכתב. איך התרחש המהפך? - הכבשה. לא סתם סיפרו לדוד על כבשה. זה לא סתם סיפור. זה החזיר בבת אחת את דוד לזכור מאין בא, את היותו רועה צאן, את הזמן שהיה נער וחלם להיטיב, לעזור לעם, לפני שהפך למלך בעל עוצמה. וזה הביא אותו לשינוי. הכבשה, כסמל, חדרה לקרביו, והפכה את ליבו.

תגובות  3  אהבו 

521
מאיר באור יקרות שלא לאמר נגוהות..טוב היתלהבתי.. תרשה לי לשבח ולהישתבח..שינוי זו התכלית והעיקר. ומילה מצידי על ״׳אנושיותו״׳ של המלך-דויד: הכבשה היזכירה לו את נערותו ובחרותו, שלמרות שהיה שנוא ע״׳י א...
מאיר באור יקרות שלא לאמר נגוהות..טוב היתלהבתי..

תרשה לי לשבח ולהישתבח..שינוי זו התכלית והעיקר.

ומילה מצידי על ״׳אנושיותו״׳ של המלך-דויד: הכבשה

היזכירה לו את נערותו ובחרותו, שלמרות שהיה שנוא

ע״׳י אחיו,ומודר מאת אביו, חש וידע שיש בו מנהיגות:

הובלה, ובשונה ממשה לא ברח ולא חמק מ״׳שליחותו

שבת-טובה ומלאת-תמורה..
למאיר חרמוני,רק עכשיו ראיתי את רשומתך זו ושמחתי לאתגר. הנה הנחש.יש להתיחס לסמל בהקשרו.וכמו שאמרת אין הוא בעל גוון אחד.אפילו במיקרא עצמו:הנחש בסיפור בראשית הוא בעל חיים המפתה,הגורם לגורלה המר של האנוש...
למאיר חרמוני,רק עכשיו ראיתי את רשומתך זו ושמחתי לאתגר.

הנה הנחש.יש להתיחס לסמל בהקשרו.וכמו שאמרת אין הוא בעל גוון אחד.אפילו במיקרא עצמו:הנחש בסיפור בראשית הוא בעל חיים המפתה,הגורם לגורלה המר של האנושות ואילו בסיפור על מכת הנחשים במדבר,נחש הנחושת הוא המרפא למכה(ולכן הפך לסמל הרפואה)אז אותו הנחש שהקשיבה האשה בקולו(שוב מיתוס)ולכן עליה ועל אדם ניגזר המוות,הסמל של אותו בעל החיים,מציל ממוות,מארס הנחשים או מהכשתם.

כך גם הגוונים,יש להתיחס אליהם בהקשר התרבותי,אותו הלבן שמסמל בתרבותנו את הטוהר,ולכן כלה בחופתה לובשת לבן,אותו הלבן מסמל בתרבות המזרח הרחוק-אבל על מת.

הנה חיזקתי דבריך ואולי הוספתי את העניין של הקשר תרבות.
לטובה. תודה שהארת עיני שיש שני סוגי תגובות, ובהתחלה לא שמתי לב שיש 'הערה' ויש 'תגובה', אז כתבתי במקום הלא נכון. אני חושב בדיוק כמוך, שהסמל הוא בכלל לא חד-משמעי, אלא מורכב, וזה בדיוק ה...
לטובה. תודה שהארת עיני שיש שני סוגי תגובות, ובהתחלה לא שמתי לב שיש 'הערה' ויש 'תגובה', אז כתבתי במקום הלא נכון.

אני חושב בדיוק כמוך, שהסמל הוא בכלל לא חד-משמעי, אלא מורכב, וזה בדיוק הכח שלו. שהוא לא ברור מידי, ואפשר לקחת אותו לכל מיני כיוונים. למעשה - שהוא יקח אותי לכל מיני כיוונים. 

לעמליה, מקווה שראית שהתיחסתי כבר קודם ב'הערות'.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ירושלמים - יום ראשון. תל אביבים - שלישי.
נצא לדרך בשבוע הקרוב. בואו למפגש פתוח ! הקורס "עיון בתנ"ך בדרך הסמל", נתחיל בירושלים ביום ראשון, במרכז תרבות עמים, עמק רפאים 12, 10.00-12.00. ובתל אביב יום שלישי, מרכז אום, יצחק שדה 29 (קרוב...
לקריאת הפוסט
מה שיעקב (אבינו) גילה לי בסוד...
מה יעקב (אבינו) גילה לי בסוד...גילוי שנתן השראה להבנה מחודשת של חיי.המסע שלי לא התחיל ביעקב. גם לא בדמות אחרת.הוא התחיל בגילוי האפשרות, שאפשר בכלל להקשיב לסודות שמבצבצים בינות למילים שבסיפורים.אל...
לקריאת הפוסט
הקורס: "עיון בתנ"ך בדרך הסמל". בירושלים, בתל אביב ובמודיעין
"עיון בתנ"ך – דרך הסמל". קורס שנתי, מחדש ומאתגר, ייפתח בספטמבר - בירושלים,בתל אביב ובמודיעין.התנ"ך השפיע בצורה עמוקה ביותר על עולמנו. בקורס נתמקד בעובדה כי התנ"ך מדבר אלינו גם באמצעות הסמלים...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה