גבוה מעל גבוה... וגבוהים עליהם

התחושה המשתקפת מתוך ביטוי זה – אם נתעכב רגע עליו ... – היא משהו דומה ל'סולם-רשת'. כי, ה'גבוה' הראשון ( בעצם – השני...) – הרי כבר הוא גבוה, אחריו יש גבוהים יותר, מה שמעורר תחושה שנקודות צומת אלו הן לא הכל, ויש עוד נקודות חיבור – בכל הכיוונים.
מוכר לכולם הביטוי 'עליונים כתחתונים', או בדוגמה ספציפית: 'ירושלים של מטה' – הערוכה כנגד 'ירושלים של מעלה'. או בלע"ז: 'as above as below'. כלומר, יש השתקפות וקשרי-גומלין, בין המציאות המוכרת - לבין ה'מציאות עליונה' ( אולי במובן של האידיאות של אפלטון ).
אז מה מוסיף הביטוי שהבאנו קודם, על ה'גבוהים' הללו ? ובכן, מבחינתי גיליתי שבשילוב של שני הביטויים ישנו חידוש עצום.
התמונה של 'סולם הרשת' מתארת באופן דינאמי – את הקשר שבין ה'עליונים' לבין ה'תחתונים'. זו אינה תמונה סטאטית בלבד, של השתקפות בין שני מישורים מנותקים – זהו תיאור של מלוא התחום שביניהם! תיאור של אופן ההתממשות של קשרי הגומלין שבין שני המישורים.
ננסה לערוך אנלוגיה לכך, מגוף האדם. מהו הקשר שבין בוהן הרגל, לבין, למשל, גבות העיניים? ניתן לעקוב אחרי קישורים מסוגים שונים, פיסיולוגיים, עצביים, אנטומיים וכו'. אך אופן הקשר הישיר ביותר הוא – הדם. הדם הוא המקשר בין כל נקודות הגוף. ואכן, מה מתרחש כשאין זרימת דם... –ישנו כל איבר לעצמו, אך אין מכלול של 'גוף'.
באופן דומה, 'סולם הרשת' הוא הקישור, המקשר את מכלול הקיום, על כל מישוריו. לכל נקודה ברשת יש גם נקודות מעליה, שניתן לטפס אליהן, וגם מתחתיה, שהן הבסיס המציאותי והעוגן לאדמה.
סולם-רשת זה, של אופן ההתקשרות של רבדים שונים של המציאות – הוא, לפי הבנתי,הסימול. סמל, כפי שאמרנו, מצביע על מישור 'גבוה' יותר מהקיים, ומשם, בסמל חדש נוסף – גבוה יותר, מקיף יותר, וכן הלאה. תפקיד הסימול בקיום האנושי בתוך היקום – דומה לתפקיד הדם בגוף.
אזכיר כאן שוב, כי אפילו אם אין זה נראה כך, שאין הכוונה להשתעשע ברעיונות נחמדים ומענינים – אלא לראות כיצד ניתן לישם תובנות אלו בפועל בחיינו. אלא, שלא כדאי להאריך מידי, ולכן הדברים מחולקים לפוסטים קצרים, שיחד יוצרים, עקב בצד אגודל - כך אני מקווה – מכלול.
אם נתיחס לפסוק מקהלת,שם הוא מדבר על הסיבה לשחיתות,לאי הצדק במדינה, שם הוא מתרץ את השחיתות במדינה בזמנו,שהאדם הפשוט תמה עליה,הוא אומר שזה מובן מאליו כשגבוה מעל גבוה,כלומר בירוקרטיה מורכבת ומסובכת\באמת שרשרת של פקידים שהאחד גבוה מעל גבוה.
אבל אתה ,כך ניראה לי ,רוצה לדון במובאה במנותק מקהלת(שזוהי הוכחה קטנה שאולי צודקים אלה שלא שלמה חיבר את קהלת,אלא אפיקוריאני שמותח ביקורת על המימשל)אז בוא נחשוב על זה
מבחינה פיסית,אל יתפאר החזק,כי תמיד יש מישהו שחזק ממנו..אותו הדבר מבחינה רוחנית.
אדם דתי יאמר,בשרשרת הזו יש משהו או מישהו שהוא מעל כל הגבוהים האלה..
המסקנה:אל תתפאר בכלום:תמיד יש חזקים ממך,עולים עליך בידיעותיהם או במעלותיהם הרוחניות.
באשר לדעתי האישית\במקום העבודה אתה חייב להבליט את תרומתך למיפעל,אחרת תהיה בטל ב60.
בתחומים האחרים אדם יכול להרשות לעצמו להיות צנוע יותר.
לקהלת עצמו, שזה ספר נפלא, נראה שכל הזמן הוא מצביע על אפשרות גבוהה יותר לראות את הדברים, אחרת באמת 'הכל הבל'. אז גם פה בפרק הוא חוזר שוב ושוב לגבי כל דבר שמה שרואים זה לא כל התמונה.
מי שמתעניין יש ספר נפלא של חיים שפירא: קהלת - הפילוסוף המקראי.
קודם כל אין ספר ששפירא מוציא ואיני רוכשת כי הוא מרתק,אז גם"קהלת "ביניהם,כמובן. והספר הניפלא הזה במיקרא"קהלת"שכמעט ולא נכלל בין ספרי המיקרא כשעשו את החיבור ביניהם"קאנוניזצה", מסתיים באמת בגבוה ביותר:"סוף דבר הכל נישמע,את האלוהים ירא ואת מיצוותיו שמור -כי זה כל האדם"זהו הפסוק הכמעט אחרון של הספר(איני זוכרת מספרו)
חוקרי המיקרא החילונים(שבם אני תולה מחשבותי)סבורים שהפסוק האחרון הזה נוסף מאוחר כדי להציל את הספר מגניזה.וטוב שזה לא קרה.שאילו קרה כן,היינו מפסידים פנינה חשובה מה"כתובים."
את מתארת את מערכות הגוף, שלד, רקמות, שרירים, עור... נכון שכל מערכת כזו היא שלם בפני עצמו, כמערכת סגורה. אבל - מה מקשר בין כל המערכות גם יחד, עד היות האדם יצור שלם מכל מערכותיו גם יחד?
ישנו המשפט 'הדם הוא הנפש', ומכאן לקחתי את הדוגמא ( ומדובר בסך הכל על דוגמא, לא 'חיפוש אמת' פיסיולוגית ) שהדם מאפשר למכלול הגוף את חיותו.
ובאותו אופן, הרעיון כאן הוא שהסמלים הם יסוד מקשר בין כל שאר המרכיבים של רוח האדם. והם בגדול המקשרים בין היות האדם נטוע על הקרקע, כמו שאר החי, לבין שאיפתו להעלות ברוחו כלפי מעלה. הם, לדעתי כח התנועה הזו.
ושוב, לא ה'אמת' חשובה כאן, אני מזכיר, אלא עצם פתיחת הראש להסתכל מחדש. זה העיקר. אז תודה. בעקבות התגובה שלך אני רואה מה יהיה הפוסט הבא שלי, וזה על קסירר, שטען שיש לקרוא לאדם בכינוי 'האדם המסמל', ולא סתם האדם התבוני.