מוטקה > בלוגים > דרך הסמל - מאיר חרמון > החיות שבתנ"ך - כסמלים מורי דרך לאדם

החיות שבתנ"ך - כסמלים מורי דרך לאדם

החיות שבתנ"ך - כסמלים מורי דרך לאדם
מהו המקום של החיות באחרית הימים ?
חזון אחרית הימים של ישעיה מוכר לכולם: "וְגָר זְאֵב עִם כֶּבֶשׂ, וְנָמֵר עִם גְּדִי יִרְבָּץ". לא רבים עסקו במשמעות הדבר, ועל פי רוב התיאור מוסבר כתמונת אידיליה שמימית, אחרי יישוב כל המחלוקות והמלחמות.
אך מדוע שלא נשאל: אחרית הימים, כפסגת תהליך ההתפתחות האנושית, היא מצב של השלמת התיקון הרוחני והמוסרי של האדם, "מלאה הארץ דיעה את ה'". אז באיזה מובן קשורות החיות לכך? האם גם הן עברו תיקון כלשהו? האם דובר בתנ"ך במובן כלשהו על תהליך שהחיות אמורות לעבור? לא. אז כיצד הגיעו החיות לכך שאיבדו את כל תכונותיהן הבסיסיות? הן כבר לא אותן חיות מוכרות לנו, הן נבדלות רק בצורתן. מדוע נעלמו תכונותיהן?
התשובה המתבקשת, עבור מי שמחפש תובנות בתנ"ך, היא שהחיות, שתכונות כל אחת מהן עשויה לשקף פן מקביל בקיום האנושי - שימשו כמורי דרך לאדם, ומשמימש האדם את התפתחותו המוסרית – הסתיים תפקידן, וכבר אין 'צורך' בתכונותיהן המגוונות.
לא, אין חובה לקבל תובנה זו, ניתן להישאר בהסבר התיאור כספרותי. אך גם לא ניתן לבטל את המשמעות שהובאה, היא משתמעת במפורש.
ואם כך, יתכן שתובנה זו, של תפקיד החיות כמורי דרך, תחוזק על ידי פתרון קושיה נוספת, הפעם בצד הנגדי של סקלת התיאור התנ"כי – במעשה הבריאה.

החיות במעשה הבריאה
"וַיִּבְרָא א-להִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם א-להִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם. וַיְבָרֶךְ אֹתָם א-להִים וַיֹּאמֶר לָהֶם א-להִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ".
ובכן, בפתח התנ"ך, מיד אחרי בריאתם, מבורכים בני האדם, וניתנת להם הוראה להמשך השושלת. אך מה פירוש הדבר כי באותה נשימה נאמר להם לרדות בעולם החיות? ואם אכן זה כך, מדוע אין לכך ביטוי בהמשך התנ"ך, אלא להיפך – דאגה למנוחת החיות וכו'?
אלא, 'רדו' בעברית אינו רק לרדות, אלא כמובן גם לרדת. לאדם נאמר, מיד אחרי ההוראה לקיום הפיסי, לדאוג גם לקיומו הרוחני-מוסרי. איך?

ללמוד מהחיות?!  אני?!

לרדת לגובה העינים של כל חיה וחיה, ללמוד ממנה את תכונותיה ואת כישורי ההתמודדות שלה עם המציאות. לכל חיה יש תכונות ייחודיות, אותן היא מיישמת בצורה מיטבית. לימוד האדם תכונות אלו יתנו בידיו כלים עוצמתיים להתנהלותו במציאות.
בל נשכח, האדם יכול ללמוד מכל חיה את אשר מאפיין אותה והיא מומחית בו. אך מותר האדם הוא בבחירה לגבי כל מצב – באילו תכונות של איזו חיה הוא בוחר ברגע נתון. כמלך השולט על נתיניו, ומפעיל את כוחותיו בכל מקום וזמן – בהתאם למיטב הבנתו.
למעשה, הבנתי בזה הרגע את מהות האדם הרודה: הוא רודה בכוחה של כל חיה וחיה – בתוכו. זאת, לאחר תהליך של הפנמה של תכונות החיות, תהליך שהחל ביוזמה אקטיבית – לרדת לרמת החיה, וללמוד דרכה עוד פן של החיים.
סיכום הדברים: לך-רד אל כל חיה וחיה, למד ממנה את אשר היא טובה בו - והחכם. מיגוון חכמות אלו יישם בכל מצבי המציאות. תבונתך תעמוד לך לבחור בכל מצב את תכונות החיה המתאימות לו.

 
תגובות  4  אהבו 

2574
למאיר חרמון, כיום יודעים את הנימוק לחיות הטמאות הניזונות מנבלות,אך למה כיוונו לדעתך אזנכון שגם אז ידעו שהן ניזונות מכך.אבל למשל מהיכולה להיות הסימליות שדג שאין לו זימים יחשב לטמא או"פרות הים&quo...
למאיר חרמון,

כיום יודעים את הנימוק לחיות הטמאות הניזונות מנבלות,אך למה כיוונו לדעתך אזנכון שגם אז ידעו שהן ניזונות מכך.אבל למשל מהיכולה להיות הסימליות שדג שאין לו זימים יחשב לטמא או"פרות הים"?
לנימוקים יש כמה רמות, ומה שאת העלית זה הנימוק היותר 'מעשי', הסיבה הפרקטית. גם זה ישנו לאורך כל הענינים המועלים בתורה. אך אני מוצא שיש נימוק לא פחות חשוב בעוצמתו, וזה עצם העיקרון שתהיה חלוקה ו...
לנימוקים יש כמה רמות, ומה שאת העלית זה הנימוק היותר 'מעשי', הסיבה הפרקטית. גם זה ישנו לאורך כל הענינים המועלים בתורה.

אך אני מוצא שיש נימוק לא פחות חשוב בעוצמתו, וזה עצם העיקרון שתהיה חלוקה והפרדה. שלא כל המציאות היא היינו הך, אלא שיש להסתכל סביבנו ולראות שיש כמב כיוונים, שיש להבחין ביניהם, ולבחור בחיובי.

ואז פחות משנה מה בדיוק הסיבה, וזה לא העיקר. העיקר הוא עצם החלוקה, ההבדלה. בלי זה הכל מטושטש לגמרי, גם ההכרעות הערכיות שלנו.

ואני מזכיר את הפוסט שכתבתי על פרק א בתהלים, עם העץ והמוץ. זה עיקר העיקרים, לדעתי, בתנ"ך. להבחין בין דברים, ולנתב את דרכנו מתוך ההבחנה הזאת. ואז לחתור לשילוב החלקים יחד. וזה בדיוק מה שחסר היום באווירה הציבורית.
היי מאיר, מתנהלת בינך לבין טובה התכתבות מעניינת. הפעם שיניתי ממנהגי, והתפרצתי לדלת הפתוחה . כחילונית, אני רואה בתנך המון סמלים, שמבארים לי את התנהלות בני האדם בתוך גן החיות הענק של העולם. אני (האנו...
היי מאיר, מתנהלת בינך לבין טובה התכתבות מעניינת.

הפעם שיניתי ממנהגי, והתפרצתי לדלת הפתוחה .

כחילונית, אני רואה בתנך המון סמלים, שמבארים לי את התנהלות בני האדם בתוך גן החיות הענק של העולם.

אני (האנושות) מקבלת את היותי בת דמותו של הבורא (נעשה ונשמע - לקבל את התנאים כפשוטם), שפקח את עיני ועשה אותי שומרת הגן. אך בתנאים קשים, כי קיומי תלוי במזון, ואין דרך אחרת להשביע אותי, לכן אני יורדת אל תנובת השדה, ואל חיות הארץ, הם משמשים לי מורי דרך ללמוד דרך מנהגיהם והתנהלותם ובוחרת במי ובמה להשתמש לקיום שלי.
למינה תודה על ההצטרפות המענינת. למעשה את משלבת בין הדברים. גם ללמוד מהחיות כמורי דרך התנהגותית, וגם לדעת להשתמש בקיומן לצורך ההישרדות שלי, בדיוק כמו שהן מתנהלות. זה יפה, אף פעם לא ראיתי זאת בשילוב ...
למינה תודה על ההצטרפות המענינת.

למעשה את משלבת בין הדברים. גם ללמוד מהחיות כמורי דרך התנהגותית,

וגם לדעת להשתמש בקיומן לצורך ההישרדות שלי, בדיוק כמו שהן מתנהלות.

זה יפה, אף פעם לא ראיתי זאת בשילוב יחד.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ירושלמים - יום ראשון. תל אביבים - שלישי.
נצא לדרך בשבוע הקרוב. בואו למפגש פתוח ! הקורס "עיון בתנ"ך בדרך הסמל", נתחיל בירושלים ביום ראשון, במרכז תרבות עמים, עמק רפאים 12, 10.00-12.00. ובתל אביב יום שלישי, מרכז אום, יצחק שדה 29 (קרוב...
לקריאת הפוסט
מה שיעקב (אבינו) גילה לי בסוד...
מה יעקב (אבינו) גילה לי בסוד...גילוי שנתן השראה להבנה מחודשת של חיי.המסע שלי לא התחיל ביעקב. גם לא בדמות אחרת.הוא התחיל בגילוי האפשרות, שאפשר בכלל להקשיב לסודות שמבצבצים בינות למילים שבסיפורים.אל...
לקריאת הפוסט
הקורס: "עיון בתנ"ך בדרך הסמל". בירושלים, בתל אביב ובמודיעין
"עיון בתנ"ך – דרך הסמל". קורס שנתי, מחדש ומאתגר, ייפתח בספטמבר - בירושלים,בתל אביב ובמודיעין.התנ"ך השפיע בצורה עמוקה ביותר על עולמנו. בקורס נתמקד בעובדה כי התנ"ך מדבר אלינו גם באמצעות הסמלים...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה