מוטקה > בלוגים > איתנקה > מהיכן בא "הרע" לעולם?

מהיכן בא "הרע" לעולם?

מהיכן בא

מהיכן בא "הרע" לעולם? מהיכן בא "הרע" לעולם?
מבוא
השאלה המרכזית בעבודה זו היא: מה הוא מקור הרע בעולם לפי תפיסות שונות ביה"ב? וליתר דיוק – האם מקור הרע בעולם הוא האדם או האלוהים? שאלה נוספת שתבחן בעבודה היא מה האדם יכול לעשות כדי להתגבר על הרוע בעולם? בעבודה זו אבחן מהי את תפיסת המקרא לגבי מקור הרע, תפיסתם של חז"ל, של הרמב"ם, של הקבלה, של א"ד גורדון והרמן כהן.[1]מהיכן מגיע הרע לעולם? ישנן כמה אפשרויות לתשובה: טבע האדם, סדרי החברה או הכלכלה או האלוהים. בעיית הרע או הרוע בעולם קלה יחסית בדתות הפוליתיאיסטיות והדואליסטיות כגון הדת הפרסית. בדתות אלו הרע מזוהה עם כוח אלוהי אחד והטוב עם כוח אלוהי אחר, וכך נמצא הסבר לקיומו של הרע של הרע בעולם.
אך בדת מונותיאיסטית כמו היהדות האומרת שהכל נובע ממקור אחד והוא האלוהים, קיומו של הרע מעורר התלבטות קשה. שהרי כיצד ניתן להבין שהרע נובע מהקב"ה? מצד שני העולם כולו הוא פרי יצירתו של האלוהים ולכן מתחייב מכך שגם הרע הוא יצירתו. בעבודה זו ננסה לראות כיצד האחריות לרע נחלקת בין האל לבין האדם לפי רוב התפיסות ביהדות. יחד עם זאת נראה כי האחריות לתיקון הרע מוטלת על האדם ברוב התפיסות היהודיות.
בפרק הראשון העוסק בתפיסת הרע של המקרא (למרות שאולי נכון יותר לדבר על "תפיסות הרע שבמקרא"). נבחן כמה תפיסות של הרע. האם הרע גלום באלוהות? האם האדם וטבעו הרע הכניסו את הרע לעולם? האם חטאי האדם והמריית פי האל גורמים לעונשים מצד האל, וכך נוצר הרע? בפרק זה, כמו בכל הפרקים נבחן את השאלה מה יכול האדם לעשות מול הרע המטפיסי וכיצד הוא יכול לתקן את עולמו?
פרק ב' עוסק בתפיסות של חז"ל את הרע. חז"ל ראו את מקור הרע בעיקר "ביצר הרע" של האדם. הם סברו כי הקב"ה נטע באדם את יצר הרע, אך גם נתן לו את התורה כדי לרסנו. חז"ל מתחילים לפתח סוג של דואליזם באלוהות – מידת הדין ומידת הרחמים – הפועלות בתוך האלוהות וקובעות את דרכה כלפי העולם.
בפרק ג' נכיר את השקפתו של הרמב"ם, המייצג את ההשקפה הניאו-אפלטונית, על הרע ומקורו. זוהי השקפה הגורסת כי הרע לא יכול לבוא מאלוהים, ולמעשה לרע אין ממשות. לפי הרמב"ם מקורו של הרע לסוגיו השונים הוא האדם.
פרק ד' עוסק ברע בתפיסות השונות של הקבלה. הקבלה מייצגת סוג של דואליזם יהודי, באשר היא מדברת על שני כוחות באלוהות – הרע והטוב - הנאבקים זה בזה. היא מאד קרובה לגנוסטיות מפני ששני הכוחות הנאבקים בה הם בתוך אותה אלוהות. גם בקבלה יש לאדם חלק נכבד ב"עיצוב" הרע באלוהות ובתיקון האלוהות. נעסוק בכל הנושאים האלו.
פרק ה' לוקח אותנו כמעט לימינו למפגש עם הגותו של גורדון, המצביעה על הניתוק מהטבע כמקור הרע, ומצביעה על הדרך לתיקון. בפרק זה נעסוק גם בהגותו הדתית של הפילוסוף הפוסט קנטיאני היהודי הרמן כוהן. הרמן כהן פיתח תורה על הכרחיות החטא להתפתחותו של האדם.
 
 [1] במונח "רע" אני מתכוון לתכונות הרעות של האדם. לרעות הנובעות מטבע האדם כגון: הקנאה, השקר, הכעס, הרצחנות, להפקרות מינית, החמדנות, תאוות הבצע ועוד. מובן נוסף לרע יכול להיות מחלות, מוות בלא עת, עוני התרוששות ועוד. סוג אחר של רע יכול להיות מלחמות, חורבן של עמים וכו'.
 

תגובות  3  אהבו 

1159
22/09/16
מהיכן בא הרע לעולם?
יצר לב האדם רע מנעוריו...    כן...נכתב בספר בראשית (ח-כ'א) הרי...נוח שהיה צדיק בדורותיו נותר בעולם לאחר המבול ואתו  שלושת-בניו שאמורים להיות בני-צדיק. והנה...בשוכבו באוהל אח...
יצר לב האדם רע מנעוריו...    כן...נכתב בספר בראשית (ח-כ'א)

הרי...נוח שהיה צדיק בדורותיו נותר בעולם לאחר המבול ואתו 

שלושת-בניו שאמורים להיות בני-צדיק. והנה...בשוכבו באוהל

אחד הבנים ביצע אקט מיני באביו-מולידו. לכן הרוע לא פסק.



על כך נאמר..."אם בארזים נפלה השלהבת מה יגידו אזובי-הקיר"
22/09/16
סקירה מתומצתת ועניינית, שמראה קשת של התיחסויות לנושא כה חשוב ומרתק - מקור הרוע.  אם הבנתינכון את הגישות שהוצגו, לבסוף, האחריות על ההתנהגות, בעיקר על הרוע, היא על האדם, וזה בעצם המסר החשוב - לקיח...
סקירה מתומצתת ועניינית, שמראה קשת של התיחסויות לנושא כה חשוב ומרתק - מקור הרוע. 

אם הבנתינכון את הגישות שהוצגו, לבסוף, האחריות על ההתנהגות, בעיקר על הרוע, היא על האדם, וזה בעצם המסר החשוב - לקיחת האחריות והעשייה כדי למנוע, ואם כבר נעשה, אז כדי לתקן.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה