כך תמנעו סוכרת (גם בלי תרופות)

שאלת מיליון הדולר, תורשה או סביבה, רלוונטית מאוד למחלת הסוכרת. יש לה אמנם רקע גנטי, אבל כיום ידוע שהופעתה של "סוכרת סוג 2", או "סוכרת מבוגרים", תלויה מאוד גם בהתנהגות שלנו. החטא ועונשו.
ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא משפחה וסוכרת, סבור ששילוב של תזונה נכונה, פעילות גופנית וצמחי מרפא, יכול לעכב או למנוע את הופעת הסוכרת, גם לבעלי רקע משפחתי של המחלה. כהרבליסט קליני המטפל גם ברפואת צמחים, ברפואה טבעית ובתוספי תזונה הוא מוסיף, כי גם מי שכבר חלה בסוכרת, יכול להיעזר באמצעים טבעיים כדי לאזן את המצב, ולהוריד את מינון התרופות, בהתייעצות עם רופא.
ד"ר ויינפאס ישתתף בכנס "אוכלים בריא 7", שיתקיים ב-12-13 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים, ביוזמת פורטל התזונה Eatwell והוצאת ספרי הבריאות "פוקוס". בהרצאה שיעביר הוא יסקור את גורמי המחלה, את התסמינים ואת הטיפול הקונבנציונלי, אך יציע גם פתרונות מן הטבע, ויסביר כיצד שני העולמות המנוגדים לכאורה, יכולים להשתלב באופן מושכל.
"סוכרת היא מחלה עם רקע תורשתי משמעותי, אבל הגנים שלה אינם דיקטטוריים", מסביר ד"ר ויינפאס. "זאת אומרת שהתנהגות מסוימת יכולה 'לכבות' או 'להדליק' אותם. בשנים האחרונות, גדל פי שבעה מספר החולים בסוכרת סוג 2. זה לא יכול להיות מוסבר רק על ידי שינויים גנטיים".
אורח החיים המערבי אשם
בצומת הזה קחו ימינה. צילום: Shutterstock
האצבע המאשימה מופנית, כמובן, לאורח החיים המערבי, הדוגל במקסימום ג'אנק פוד ובמינימום מאמץ גופני, כסיבה להתפשטות הסוכרת, ולהגדרתה כמגפה של המאה ה-21. אבל לדברי ד"ר ויינפאס, יש מה לעשות בנידון: "גם אדם ששני הוריו סוכרתיים, יכול להימנע מהמחלה או ללקות בה בשלב מאוחר בחייו, בצורה קלה וללא סיבוכים, אם ישמור על אורח חיים נכון. כיום יודעים, שמצבי דלקת עומדים בבסיסן של מחלות רבות, ואחד המפתחות לריפוי המחלה הוא ריפוי הדלקת, על ידי תזונה נכונה ופעילות גופנית".
בתזונה נכונה הכוונה היא לא רק לספירת קלוריות, אלא לבחירה נכונה בסוגי המזון שאנחנו מכניסים לגוף. "התזונה הים תיכונית העשירה בירקות, בפירות, בשמן זית, בדגים, ביין אדום ובאגוזים, מומלצת כשמדובר במניעת סוכרת", אומר ד"ר ויינפאס. "היא מפחיתה דלקת ומאזנת את הגוף מבחינה הורמונלית. בפירות יש אמנם תכולת סוכר גבוהה, אבל גם הרבה סיבים תזונתיים, שגורמים לספיגת סוכר איטית בזרם הדם". לדבריו, את הפירות יש לאכול בשלמותם ולא סחוטים למיץ, ומומלץ להוסיף להם אגוזים, שמורידים עוד יותר את האינדקס הגליקמי.
"ככלל, חשוב להקפיד שהמזון יהיה שלם ככל האפשר ולא מעובד, ולהוציא מהתפריט קמח לבן, סוכר לבן ומוצרי חלב, שגם הם ידועים כגורמי דלקת", ממשיך ד"ר ויינפאס. "יש לוותר על שומנים מזיקים כמו שומן טראנס, שבין השאר תורם לעמידות הגוף לאינסולין, ושומן רווי, שמקדם דלקת. גם שמנים תעשייתיים כמו שמן חריע, שמן סויה ושמן חמניות אינם איכותיים מבחינה בריאותית, בגלל תכולה גבוהה של אומגה 6".
שלבו בתפריט כמה שיותר שמנים בריאים
פעילות גופנית משפרת את הרגישות לאינסולין. צילום: Shutterstock
בנוסף, ד"ר ויינפאס ממליץ על אכילת קטניות, שהן גם מקור טוב לחלבון וגם בעלות אינדקס גליקמי נמוך. את הדגנים יש להעדיף מלאים, ואת השיפון, המגדיל את הרגישות לאינסולין, להעדיף על פני חיטה – גם המלאה - שמעוררת דלקת וסטרס חמצוני, שהם בין גורמי הסוכרת.
ד"ר ויינפאס ממליץ לשלב בתפריט היומי כמה שיותר שמנים בריאים דוגמת שמן זית, שמן קוקוס, אגוזים, שקדים וגרעינים למיניהם, אבוקדו, טחינה ודגי מים עמוקים, שמהווים מקור טוב לאומגה 3, ומסייעים במניעת המחלה. הצלחת האידיאלית, לדבריו, צריכה לכלול בחצייה ירקות דלים בעמילן (מה שמשאיר את תפוחי האדמה מחוץ לתמונה), רבע מנת חלבון מקטניות או מדג, ורבע נוסף – חלבון מדגנים מלאים כמו קינואה, כוסמת או אורז חום.
- ומה התפקיד של פעילות גופנית במניעת המחלה?
"פעילות גופנית משפרת באופן חד משמעי את הרגישות לאינסולין בתאים ובשרירים. מעבר לכך, היא מביאה להרזיה ולירידה בכמות השומן בגוף - המשבש את מעבר הסוכר לתאים - ובעיקר בכמות השומן התוך-בטני, שהוא בית חרושת לתאים דלקתיים. לאדם פעיל קל יותר לשלוט בתיאבון, ולהוריד את התשוקה למתוקים.
"רמת הפעילות הנדרשת היא כ-30 דקות ביום של תרגול אירובי, בשילוב אימוני כוח לשמירה על מסת השריר. פעילות כזו גם תפחית תופעות הנלוות לסוכרת, כמו יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ושומנים בדם, תוריד מדדי דלקת בדם, תעודד את חילוף החומרים, תאזן את הורמוני המין, ותשפר את מצב הרוח ואת איכות השינה".
בדקו את מצב הוויטמינים בדם
- אילו תוספים וצמחי מרפא כדאי להוסיף?
"ויטמין D הוא רכיב שיש הטוענים שמחסור בו קשור לסוכרת. חשוב לבדוק את רמתו בבדיקת דם, ולהשלים בעת הצורך בתוסף, או בחשיפה יומיומית מוגבלת לשמש. באזורים בעולם שיש בהם פחות שמש, ניתן לראות שכיחות גבוהה יותר של סוכרת.
"גם למחסור במגנזיום יש קשר לפיתוח עמידות לאינסולין וליתר לחץ דם. המגנזיום הוא מינרל שפעמים רבות נמצא בחסר, בין השאר עקב צריכה גבוהה של סוכר וקפאין, ותרופות נפוצות כמו משתנים למיניהם ונוגדי חומצה. הטוב ביותר הוא לקבל את המגנזיום מהמזון, דוגמת אבוקדו, בננות, שקדים, ירקות ירוקים, דגנים מלאים ועוד, אבל מי שלא מצליח להגיע לרמות הנדרשות, יכול לקחת תוסף".
לדבריו, גם מחסור במינרל הכרום קשור להופעת המחלה, ואותו אפשר לקבל מאכילת שמרי בירה, דגנים מלאים, סויה, בצל ושום, וכן מצריכת צמחי מרפא שונים. עם זאת, מסייג ד"ר ויינפאס כי מי שאובחן כחולה סוכרת ונוטל תרופות להתמודדות עם המחלה, חייב לדווח לרופא המטפל בו על כל תכשיר נוסף שהוא נוטל. "תוספי תזונה יחד עם תרופות עלולים להביא להשפעת יתר ולירידה לתת רמה של סוכר בדם, שהיא מאוד מסוכנת", מזהיר ד"ר ויינפאס, ומסכם: "שינוי בתפריט, לצד פעילות גופנית וניטור מתמיד של רמות הסוכר בדם, יאפשרו הפחתה של מינון התרופות בצורה הדרגתית ומבוקרת".
כנס "אוכלים בריא 7" יתקיים בין התאריכים 12-13 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים. הרצאות נוספות בכנס יעסקו בין השאר בניקוי רעלים, בתזונה בהתאמה אישית, בסודות מתעשיית המזון, באכילה רגשית, בתבלינים וצמחי מרפא ועוד.
לפרטים ולרכישת כרטיסים: 077-8965300. הכניסה למתחם הדוכנים ללא תשלום.
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!
חדש: רכישה קבוצתית של תרופות מחוץ לסל
התפריט שיעזור לעבור את גיל המעבר בשלום
סובלים מבעיות זקפה? אולי יש לכם סוכרת
נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות
10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול
חולי סוכרת: אולי כדאי שתשנו את סדר הארוחות
האסתמה מחמירה בחורף? יש מה לעשות
הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית
עוד במדור בריאות
אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...
תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...
צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...